Ako vybrať matrac pre dieťa? Dôležité parametre, ktoré nesmiete pri výbere podceniť

Ako vybrať matrac pre dieťa? Dôležité parametre, ktoré nesmiete pri výbere podceniť

Detská postieľka by nemala byť kompletná bez detského matraca. Ako ale matrac pre dieťa vybrať a dopriať mu tak počas spánku tie najlepšie podmienky a bezpečie? S výberom najlepšieho detského matraca sa spája celý rad tipov a odporúčaní, ktorými by ste sa mali riadiť.

Aké typy existujú, podľa čoho môžeme matrace rozdeliť, prečo je dôležité zvoliť vhodnú tuhosť a čo ďalšie, okrem kvalitného matraca, nesmie v detskej postieľke chýbať?

Ako na výber detského matraca
Ako vybrať matrac do detskej postieľky? Okrem rozmeru, ktorý bude kompaktný s veľkosťou postele, je nutné zamerať sa na niekoľko ďalších vlastností. Konkrétne teda na tuhosť, tá je v prípade detského matraca obzvlášť dôležitá, ale taktiež aj na materiál, ľahko odnímateľný poťah a v neposlednom rade na jeho nosnosť a kompatibilitu s roštom. Ako neurobiť pri výbere chybu? Riaďte sa nasledujúcimi odporúčaniami.

Typy detských matracov
Viete, aké typy existujú? Matrace môžeme rozdeliť podľa niekoľkých kritérií:
• podľa materiálu,
• tvrdosti,
• rozmerov.

Materiál detského matraca
Pýtate sa: Aký matrac do detskej postieľky? Z pohľadu materiálu je najlepšou voľbou detský matrac, ktorý je priedušný, teda môže skvele odvádzať vlhkosť a nebude sa v ňom tak tvoriť pleseň. Deťom, ktoré trpia alergiami, doprajte modely vyrobené zo špeciálnych antibakteriálnych materiálov. Počas spánku ich tak nebudú trápiť alergie a doprajú si ničím nerušené snívanie.

Tvrdosť detského matraca
Ako sme už naznačili, tvrdosť je v súvislosti s matracmi pre deti obzvlášť dôležitá. Pre zdravý spánok detí sú najlepšou voľbou tvrdé matrace. Prečo? Tento typ má pozitívny vplyv na vývoj chrbtice a u bábätiek môže zabrániť vzniku náhleho úmrtia dojčaťa. Mäkké verzie neposkytujú detskému telu dostatočnú oporu, a, naopak, môžu znemožniť dieťaťu dýchanie, čo ho môže ohroziť na živote.

Rozmery detského matraca
Aby bol matrac do detskej postieľky úplne vyhovujúci, nesmiete, samozrejme, podceniť ani jeho rozmery.

• Pre bábätká a deti do troch rokov sa odporúča detský matrac 120×60 cm. Pokiaľ však dieťa rastie ako z vody, môžete ho vymeniť za verziu 140 x 60 cm.
• Matrac pre predškoláka by mal mať rozmery 140 x 60 cm.
• Ideálny matrac pre školáka, z pohľadu rozmerov, je rovnaký ako pre dospelého, a preto je úplne bežné zaobstarať školákovi klasický model 200 x 90 cm.

Výška detského matraca býva nižšia v porovnaní s verziou pre dospelého. Odporúčanie znie, že by mal spĺňať výšku 10 centimetrov. U dospelých je odporúčaná dvojnásobná výška.

Zdroj obrázka: Dragana Gordic – stock.adobe.com

Chránič matraca do detskej postieľky
Teraz už viete, ako vybrať matrac do detskej postieľky, ale tým zoznam vašich úloh rozhodne nekončí. Aby totiž nedošlo k poškodeniu matraca pri prvej nehode, dôležité je taktiež zaobstarať si chránič. Tak vás nerozhodí nehoda s plienkou ani oslintaný matrac. Nezáleží na tom, či sa u vás doma vyskytuje detská posteľ s matracom a roštom, alebo detská posteľ so zábranou a matracom, chránič totiž využijete v oboch prípadoch.

Doprajte svojmu dieťaťu ničím nerušený a pohodlný spánok. Nezáleží na tom, či už máte doma novorodenca, dojča, predškoláka alebo školáka – kvalitný matrac si dieťa zaslúži v každom veku. Má totiž vplyv na správny vývoj chrbtice a môže predchádzať radu komplikácií, ku ktorým môže u dieťaťa dôjsť.

Cover – Zdroj obrázka: Konstantin Yuganov – stock.adobe.com