Výhody a prínos medu pre vaše zuby a ďasná

Výhody a prínos medu pre vaše zuby a ďasná

Infekcia ďasien je zápal, ktorému, ak sa nevenuje pozornosť, môže postihnúť kosť, ktorá obklopuje a podporuje vaše zuby. Najhoršie na tom všetkom je, že infekcia ďasien môže spôsobiť neznesiteľnú bolesť a znepríjemniť bežný deň či ohroziť váš výkon v práci. Neliečený a dlhodobo podceňovaný problém zápalu ďasien môže spôsobiť tiež ochorenie celého tela.

Zápal ďasien sa môže prejaviť – začervenaním a opuchom tkaniva ďasien, krvácaním pri čistení zubov, citlivosťou alebo strašnou bolesťou ďasien, zápachom z úst, tvorbou hnisu medzi zubami a ďasnami a pod. Môže tiež spôsobiť bolesť na strane hrdla.

Závažný zápal ďasien môže vyústiť do paradentózy, ktorá je smrteľnejšia alebo bolestivejšia ako zápal ďasien, čo vedie k strate zubov a ustupovaniu ďasien. Okrem drahých konvenčných liekov existuje jeden alternatívny alebo domáci liek, ktorý dokáže vaše ďasná upokojiť. Chcete hádať? Áno, je to univerzálny „liečiteľ“, Med, prípadne kvalitný propolis.

Prečo používať med na infekciu ďasien?

Výskumy a štúdie ukázali, že med na infekciu ďasien je účinná liečba, nielen preto, že je oveľa lacnejší ako drahé lieky na predpis. Dokázalo sa, že priaznivé vlastnosti čistého medu ho robia dôležitým pri liečbe chorôb súvisiacich s ďasnami, ako sú opuchnuté ďasná a zápaly ďasien. Med obmedzuje rast baktérií tvoriacich povlak a tiež zabraňuje baktériám produkovať látku „lepidlo“, ktoré ovplyvňuje vaše zuby a ďasná.

Vlastnosti medu na hojenie rán sú v skutočnosti prospešné pri liečbe infekcií ďasien, ako je krvácanie, zápal ďasien a ustupujúce ďasná. Funguje to tak, že keď sa med zmieša s vodou, vzniká peroxid vodíka, antiseptikum, ktoré je veľmi účinné pri liečbe ďasien.

Samozrejme, okrem medu a propolisu by ste mali vždy udržiavať dobrú ústnu hygienu. Ku kráse vám pomôže aj jednoduché bielenie zubov, no pravidelná hygiena sa postará o ich silu a zdravie. Mali by ste si preto aj správne čistiť zuby a používať zubnú niť, aby ste zabránili infekciám ďasien.

Zdroj obrázka: Anton Zabielskyi/Shutterstock.com