Teplý sveter v kufri nestačí. Ako pripraviť na zimu vaše auto?

Teplý sveter v kufri nestačí. Ako pripraviť na zimu vaše auto?

Napriek vysokej odolnosti je v zime technológia auta na prevádzku obzvlášť náročná. Ten, kto ale včas skontroluje batériu, vyčistí okná, doplní nemrznúcu kvapalinu a udrží ventiláciu bez problémov, nástrahy zimného počasia zvládne bez ujmy.

Poďme sa na najdôležitejšie kroky v oblasti prípravy auta na zimu pozrieť.

Urobte test batérie

Výkon autobatérie by ste mali skontrolovať včas a ideálne pred zimou. Malé a lacné testery batérií ale neposkytujú vždy spoľahlivé informácie o stave batérie. Presnejšie – no podstatne drahšie – sú profesionálne testovacie zariadenia. Aj napriek tomu je batériu najlepšie nechať otestovať v dielni.

Skontrolujte nemrznúcu zmes v chladiacom systéme

Nemrznúca zmes obsiahnutá v chladiacej vode zabraňuje tvorbe ľadu a chráni motor i dôležitý zotrvačník pred hrdzou a usadeninami vodného kameňa. Protimrazová ochrana v chladiacom systéme by mala dosahovať okolo mínus 30 stupňov Celzia. Potom je motor dobre chránený.

Stav chladiacej kvapaliny sa dá jednoducho skontrolovať testerom nemrznúcej zmesi (približne od piatich eur). Ak ju musíte doplniť, mali by ste si v návode na obsluhu pozrieť, ktorý prostriedok je vhodný pre motor vášho auta. Ak chladiaci systém stále stráca kvapalinu, odvezte vozidlo do servisu.

Dôkladne vyčistite okná

Nielen pevné tlmiče, ale aj okná auta si zaslúžia pred príchodom zimy pozornosť. Okná sa na jeseň a v zime rýchlo zašpinia. Na dôkladné vyčistenie existujú prostriedky, ktoré boli špeciálne vyvinuté podľa návodu výrobcu na nečistoty na sklách áut. Spravidla však stačí bežný čistič skla.

Ale pozor! Najprv odstráňte hrubé nečistoty z tabúľ veľkým množstvom vody, inak môžu pri čistení na skle vzniknúť drobné škrabance. Okná čistite aj zvnútra, najlepšie špeciálnym čističom na sklá. Na čistom skle sa potom menej usadzuje vlhkosť a zlepšuje viditeľnosť.

Pripravte si zimné doplnky, ako sú škrabky na ľad a rozmrazovače

Na mrazivé noci vložte do auta odmrazovač čelného skla, rukavice a ochrannú fóliu na čelné sklo. Na odstraňovanie snehu môže byť užitočná malá metla. Pri škrabkách na ľad s kovovým okrajom buďte opatrní, pretože môžu poškodiť sklá.

Skontrolujte prívod vzduchu a odvod vody

Na jeseň sa lístie zo stromov zhromažďuje v prívode vzduchu na čelnom skle. Mokré lístie často tiež upcháva prívod vzduchu na vetranie a vykurovanie. Vyčistite preto nasávanie pod čelným sklom a tiež otvorte kapotu. Otvory na odtok vody by mali byť tiež voľné. V opačnom prípade sa dovnútra môže dostať dažďová voda. V prípade potreby vymeňte aj vnútorný vzduchový filter. Miesto inštalácie je často uvedené v návode na obsluhu.

Skontrolujte osvetlenie

Pomocou člena rodiny alebo priateľa skontrolujte zvonku všetky svetlá na aute. Nezabudnite na brzdové svetlo a zadné hmlovky.

Udržiavajte tesnenia dverí v dobrom stave

Gumené tesnenia dverí môžu pri mrazoch v zime zamrznúť a poškodiť sa. Dobre ich chránia špeciálne prípravky určené na starostlivosť o gumu alebo glycerín z lekárne. Tieto prostriedky zabezpečujú ich hladký povrch. Vazelína je ako ochrana pred chladom kontroverzná, pretože  obsahuje minerálny olej, ktorý môže napadnúť tesnenie dverí.

Ak tieto kroky pri kontrole a príprave auta na zimu nepodceníte, mali by ste sa vyhnúť nepríjemným prekvapeniam na vozovke a predčasnému poškodeniu vozidla.

Zdroj obrázka: MMD Made my dreams/Shutterstock.com