Správna starostlivosť o ústnu dutinu: Základ krásy a zdravia zubov i celého tela

Správna starostlivosť o ústnu dutinu: Základ krásy a zdravia zubov i celého tela

„Zuby by sa mali čistiť aspoň dvakrát denne,“ často počúvame od zubných lekárov. Úplná starostlivosť o ústnu dutinu sa však neobmedzuje len na každodenné čistenie. Na udržanie ústnej hygieny existuje celý arzenál nástrojov a postupov.

S niektorými z nich vás zoznámime aj v našom článku.

Zuby si musíte správne čistiť

Od detstva každý pozná štandardné pravidlo: zuby by sa mali čistiť dvakrát denne, ráno a večer, aspoň 2-3 minúty. Nezáleží na tom, akú kefku použijete – ručnú alebo elektrickú. Dôležité je, zvoliť si vhodnú techniku. Zuby by sa mali pre ich dlhodobo dokonalý vzhľad čistiť krúživými pohybmi v smere od ďasna k okraju zuba.

Medzizubné priestory sa musia čistiť dentálnou niťou alebo špeciálnou medzizubnou kefkou. Nezanedbávajte ani ďasná a jazyk: ďasná by sa mali jemne masírovať a z jazyka by sa mal odstrániť zubný povlak. Ústa by ste si mali tiež pravidelne vyplachovať. Výplachy sú nevyhnutné pri zápaloch ďasien, pri prevencii paradentózy a zápalu ďasien.

Potrebujete dobrú zubnú kefku

Pri výbere kefky na zuby si treba dať pozor na tuhosť štetín. Pri čistení zubov stredne tvrdými a tvrdými kefkami je dôležité dodržiavať správny tlak. Takéto štetiny ľahko poškodia sklovinu, ktorú, žiaľ, nemožno obnoviť. Ak si zuby čistíte správne, medzi manuálnymi a elektrickými kefkami nie je žiadny významný rozdiel. Elektrická kefka je pohodlnejšia, pretože prakticky nie je potrebné dodržiavať metódu čistiacej techniky – kefku si musíte iba priložiť k zubom a zľahka sa dotknúť ich povrchu a zvyšok už urobí voda a vzduch. Pri manuálnej kefke je celá práca čistiacich pohybov na vás.

Ako si uchovať belosť zubov?

Základom čistenia zubov nie je len ich pevnosť a čistota, ale aj belosť. Práve tá je ukazovateľom našej starostlivosti o zuby a vizitkou pri osobnom kontakte so všetkými dôležitými ľuďmi. Vybieliť si zuby môžete správnou zubnou pastou, u špecialistu v ambulancii alebo aj doma. Takéto jednoduché bielenie zubov vám veľa času nezaberie a nezruinuje ani váš rodinný rozpočet.

Dajte si na svojich zuboch záležať a vyhnete sa mnohým nepríjemným problémom.

Zdroj obrázka: Josep Suria/Shutterstock.com