Makový, orechový, tekvicový olej – festival chutí vo vašej kuchyni

Sú vynikajúce a jedlám dodajú celkom novú chuť. Vyskúšajte originálne recepty so špeciálnymi slovenskými olejmi od Palmy – makovým, orechovým a tekvicovým.
BRAVČOVÁ PANENKA S ORECHOVOU OMÁČKOU
3 porcie, príprava 45 minút
Suroviny:
600 g bravčovej panenky
2 PL Palma Orechového oleja
soľ, čierne mleté korenie
150 ml silného kuracieho vývaru
50 g vlašských orechov
1 PL hladkej múky
1 PL Palma Orechového oleja
Postup:
Bravčovú panenku očistíme od blán, nasolíme, okoreníme. Na panvici zohrejeme orechový olej a mäso sprudka opečieme z každej strany. Keď je mäso opečené, vložíme ho do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme približne 10 – 15 minút. Upečenú panenku vyberieme zo zapekacej misy a zabalíme do alobalu.
Do výpeku pridáme orechový olej a vmiešame múku. Zápražku potom zalejeme vývarom a dobre premiešame. Pridáme nahrubo nakrájané vlašské orechy a varíme, kým nemá omáčka želanú konzistenciu.
Mäso nakrájame na plátky, prelejeme omáčkou a podávame s obľúbenou prílohou, napríklad zemiakovými gnocchami.
ORECHOVÝ KOLÁČIK S VANILKOVÝM KRÉMOM
12 porcií, príprava 75 min
Suroviny:
225 g hladkej múky
½ bal. prášku do pečiva
1 ČL škorice
2 vajcia
85 ml Palma Orechového oleja
125 g trstinového cukru
125 ml mlieka
100 g nahrubo mletých orechov
3 PL ríbezľového džemu
250 g mascarpone
125 ml šľahačky
1 ČL vanilkovej pasty
Postup:
V mise zmiešame múku, škoricu, prášok do pečiva a škoricu. V druhej miske vymiešame cukor s vajcami do peny, pridávame olej a premiešame.
Postupne prisypeme múku, mlieko a nakoniec orechy. Cesto dôkladne premiešame a vylejeme do okrúhlej tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 160 stupňov približne 50 – 60 minút.
Medzitým vyšľaháme mascarpone s cukrom v jednej miske, šľahačku dotuha v druhej miske. Mascarpone so šľahačkou spojíme, jemne premiešame s vanilkovou pastou a štipkou soli. Odložíme do chladničky.
Upečený a vychladnutý koláč potrieme džemom, na vrch dáme hrubú vrstvu vanilkového krému. Môžeme ozdobiť sekanými orechmi a podávame.
KURACIA PANVIČKA S TEKVICOU
4 porcie, príprava 40 minút
Suroviny:
2 kuracie prsia bez kože
½ tekvice hokkaido
2 zelené papriky
2 červené cibule
3 PL Palma Tekvicového oleja
40 g tekvicových jadierok
soľ
čierne mleté korenie
Postup:
Tekvicu očistíme, zbavíme jadierok a nakrájame na tenšie kúsky. Dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, polejeme 1 PL oleja, osolíme, okoreníme. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 20 – 30 minút podľa veľkosti kúskov tekvice.
Kuracie prsia a papriku nakrájame na prúžky, cibuľu na tenké mesiačiky.
Vo veľkej panvici rozohrejeme tekvicový olej, prudko opečieme zeleninu. Potom ju vyberieme a opečieme kuracie kúsky do zlatista. Keď sú hotové, vrátime do panvice zeleninu a všetko osolíme a okoreníme.
Pridáme upečenú tekvicu, jemne premiešame a podávame s nasucho opraženými tekvicovými jadierkami.
BRYNDZOVO-TEKVICOVÉ POSÚCHY
4 porcie, príprava 40 minút
Suroviny:
450 g polohrubej múky
60 ml Palma Tekvicového oleja
200 ml plnotučného mlieka
20 g čerstvého droždia
1 ČL cukru
1 ČL soli
250 g bryndze
3 PL kyslej smotany
1%% g prerastenej slaniny
100 g tekvice hokkaido
1 PL Palma Tekvicového oleja
1 strúčik cesnaku
1 ČL rasce
Postup:
Do teplého mlieka dáme droždie spolu s cukrom a necháme nakysnúť kvások. Do veľkej misy dáme múku, kvások, olej, soľ a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť na dvojnásobok objemu.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 12 častí, vytvarujeme guľky a vyvaľkáme do tvaru kruhu. Dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 30 minút kysnúť.
V miske zmiešame bryndzu s kyslou smotanou. Slaninu a tekvicu nadrobno nakrájame. Posúchy v strede stlačíme, naplníme bryndzou, kúskami tekvice a slaniny. Na záver posypeme rascou.
V rúre vyhriatej na 180 stupňov pečieme približne 20 – 30 minút. Roztlačený cesnak rozmiešame s tekvicovým olejom a potrieme ním upečené horúce posúchy.
MAKOVÉ PALACINKY S KARAMELIZOVANÝMI JAHODAMI
4 porcie, príprava 30 minút
Suroviny:
150 g hladkej múky
500 ml plnotučného mlieka
2 vajcia
3 PL Palma Makového oleja
1 PL nemletého maku
1 ČL prášku do pečiva
štipka soli
olej na vyprážanie palaciniek
250 ml smotany na šľahanie
250 g čerstvých jahôd
1 PL trstinového cukru
Postup:
V mise zmiešame múku s práškom do pečiva a makom. Pridáme vajíčka, mlieko, makový olej a vymiešame hladké cesto. Na záver pridáme štipku soli a necháme 15 minút postáť.
Panvicu zohrejeme, jemne potrieme olejom a postupne vypražíme palacinky,
Na druhej panvici necháme skaramelizovať trstinový cukor, pridáme na kúsky nakrájané jahody a zľahka premiešame.
Šľahačku dotuha vymiešame. Palacinky naplníme jahodami, šľahačkou a na záver pokvapkáme makovým olejom.
Palma Makový olej príjemne prekvapí výraznou makovou vôňou a chuťou. Je lisovaný za studena zo zrelých semien maku, takže neobsahuje ópium, zato je bohatý na živiny. Makový olej má vysoký podiel omega-6 mastných kyselín, vápnika a je zdrojom zdraviu prospešných vitamínov a minerálov. Dodá originálnu chuť šalátom, dezertom, môžete ho použiť pri príprave ovocných polievok, makovej štrúdle, namiesto roztopeného masla dochutí makové šúľance, rezance a ďalšie makové dobroty. Orientačná cena: 7 € / 250 ml
Ako čerstvo vylúpnutý orech vonia a chutí Palma Orechový olej. Za studena lisovaný si zachováva všetky dôležité vitamíny, minerály a nenasýtené kyseliny. Vďaka typickej orechovej chuti sa teší v kuchyni veľkej obľube. Odporúčame vyskúšať ho na dochutenie jogurtov, kaše, tvarohu, mliečnych koktailov, ovocných i zeleninových šalátov. V receptoch na bábovky a koláče skvelo nahradí bežný olej. Ak radi experimentujete, použite orechový olej pri príprave polievok, mäsa či rýb. S bodom zadymenia 160°C je vhodný aj na krátkodobú tepelnú úpravu.
Orientačná cena: 8 € / 250 ml
Je za studena lisovaný z čerstvých tekvicových semien najvyššej kvality, aby si zachoval cenné živiny, vitamíny a minerály. Palma Tekvicový olej spája v sebe harmóniu príjemnej vône a lahodnej chuti. Obľúbený olej charakteristickej zelenej farby je skvelým pomocníkom v studenej i teplej kuchyni. Delikátne ochutí šaláty, dresingy a nátierky, originálny akcent dodá aj teplým jedlám, polievkam a omáčkam. Orientačná cena: 8 € / 250 ml