Máte už kulinárske eso v rukáve?

Máte už kulinárske eso v rukáve?

Už ste to počuli? Viete, čo je tajná ingrediencia plnej zeleninovej chuti? Zeleninová koreniaca pasta Podravka Natur je do voza aj do koča – svojou plnou a bohatou chuťou zeleniny vyladí každý recept do dokonalosti. Pomôže vám s menu na večierok aj v každodennej kuchyni a radosť chuťovým pohárikom vyčarí dokonca aj na obyčajnom opečenom chlebíku. Je to vaše kulinárske eso v rukáve! Kvality Zeleninovej koreniacej pasty Podravka Natur potvrdzuje v receptoch pripravených špeciálne pre Podravku aj šéfkuchár slovenských i svetových celebrít Peter Varga. Jeho chutné receptové diela nenafotil nik iný ako vynikajúci fotograf Dušan Křístek. Prajeme vám dobrú chuť!

Zeleninová panvička

Ingrediencie:

  • 1 veľká žltá cibuľa

  • 2 červené papriky

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 1 lyžička mletého koriandra

  • 1 lyžička sladkej papriky

  • ½ lyžičky mletej rasce

  • pálivá paprika podľa chuti

  • 6 stredných paradajok

  • ½ šálky pasírovaných paradajok

  • 1 lyžica Zeleninovej koreniacej pasty Podravka Natur

  • 4 vajcia

  • ¼ šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate

  • ¼ šálky nasekaných lístkov čerstvej mäty

  • olivový olej, soľ a čierne korenie

Postup:

Vo veľkej panvici zohrejeme 3 lyžice olivového oleja. Pridáme cibuľu, červenú papriku, cesnak, Zeleninovú koreniacu pastu, štipku soli a korenia. Za občasného miešania varíme asi 5 minút, kým zelenina nezmäkne. Pridáme paradajky. Prikryjeme a necháme dusiť 15 minút. Na záver odkryjeme a ešte chvíľu povaríme, aby zmes zredukovala a zhustla. Dochutíme.

Pomocou lyžice urobíme v paradajkovej zmesi 4 priehlbiny (uistíme sa, že sa jamky nedotýkajú). Do každej jamky jemne rozklepneme vajíčko.

Znížime teplotu, zakryjeme panvicu a varíme, kým bielka nestuhnú. Odkryjeme a pridáme čerstvú petržlenovú vňať a mätu. Pre zvýraznenie pikantnej chuti môžeme pridať viac čierneho korenia alebo pálivej papriky. Podávame s teplým pita chlebom alebo chrumkavým pečivom.

NÁŠ TIP: Zo zeleninovej panvičky sa dá jednoducho pripraviť aj originálna nátierka. Stačí zmixovať celý obsah panvičky (bez vajíčok), dochutiť Zeleninovou koreniacou pastou a chutná nátierka je hotová. Môžeme ju podávať teplú alebo studenú.

 

Sviečková na smotane podľa Šéfkuchára

Ingrediencie:

  • 1 kg hovädzej sviečkovej (falošnej) alebo hovädzieho zadného

  • 100 g slaniny

  • 100 g bravčovej masti

  • 1 malé balenie (125 g) masla

  • koreňová zelenina (1 mrkva, 1/2 zeleru,
    1 petržlen)

  • 2 cibule

  • 1 jablko

  • 2 lyžice plnotučnej horčice

  • 1 šálka (100 g) krupicového cukru

  • divoké korenie

  • 3 bobkové listy

  • 5 guličiek nového korenia

  • 5 guličiek čierneho korenia

  • 1/4 šálky (150 ml) octu

  • 1/4 šálky (150 ml) bieleho vína

  • Zeleninová koreniaca pasta Podravka Natur

  • 1 šálka (80 g) hladkej múky

  • 1 balenie (250 ml) čerstvej smotany

  • šťava z 1,5 citróna

  • soľ, čierne korenie

Postup:

Pripravíme si vývar na podliatie mäsa. Do misky nalejeme 500 ml horúcej vody a dobre premiešame so Zeleninovou koreniacou pastou podľa chuti.

Mäso našpikujeme – nožom urobíme do mäsa na niekoľkých miestach zárezy po oboch stranách. Do zárezov vtrieme kúsky slaniny (zvyšok pridáme do základu), osolíme, okoreníme a prudko opečieme zo všetkých strán.


V hrnci, v ktorom sme opiekli mäso, si rozpustíme masť s maslom v pomere 1:1, vložíme nastrúhanú zeleninu, zvyšok slaninky, bobkové listy, nové a čierne korenie a osmažíme dozlatista. Potom pridáme cibuľu a opäť restujeme. Do základu pridáme jablká nakrájané na kocky, cukor, horčicu a divoké korenie zviazané do vrecúška. Prilejeme ocot.

Keď sa ocot odparí a základ krásne skaramelizuje, vložíme doň mäso. Podlejeme vínom a zalejeme vývarom, ktorý sme si pripravili zo Zeleninovej koreniacej pasty (mäso musí byť ponorené). Necháme dusiť, kým mäso nezmäkne. Následne ho vyberieme z omáčky aj s korením.

Omáčku zahustíme zápražkou (na masti orestovaná múka), rozmixujeme a ešte chvíľu povaríme. Nakoniec ju zjemníme smotanou, dochutíme citrónovou šťavou a pridáme kúsok masla. Znovu rozmixujeme a prepasírujeme.

Pečený zubáč v bylinkovej strúhanke

I ngrediencie – zubáč:

  • 4 ks filé zo zubáča

  • 50 g masla

  • 1 šálka (100 g) strúhanky

  • 1 menší zväzok petržlenovej vňate, 1 menší zväzok čerstvej mäty

  • 1/2 citróna

  • olivový olej

  • soľ

Ingrediencie – omáčka Beurre blanc

  • 2 lyžice citrónovej šťavy

  • 1/4 šálky suchého bieleho vína

  • 2 stredne veľké šalotky

  • 1 lyžica crème fraîche (alebo kyslej smotany)

  • 1 balenie (250 g) masla

  • 1 lyžica Zeleninovej koreniacej pasty Podravka Natur

  • soľ, čierne korenie podľa chuti

Postup – zubáč:

Filety zubáča umyjeme, osušíme papierovou utierkou a osolíme. Poukladáme na pekáč vystlaný papierom na pečenie.

Rozpustené maslo zmiešame s posekanými bylinkami, citrónovou šťavou a strúhankou.
Zmes nanesieme na filety, pokvapkáme olivovým olejom a dáme piecť do rozohriatej rúry na 180 °C na 10 minút.

Postup – omáčka:

V stredne veľkom hrnci na stredne vysokej teplote privedieme citrónovú šťavu, víno a šalotku do varu. Pokračujeme vo varení zmesi 3 až 5 minút, kým sa zredukuje a mierne zhustne. Pridáme crème fraîche (kyslú smotanu), Zeleninovú koreniacu pastu a varíme ďalšie 2 minúty. Znížime teplotu a pridáme maslo, ktoré sme si nakrájali na menšie kocky. Pridávame ho postupne po 1 kocke a šľaháme, aby sa každý kúsok úplne roztopil skôr, než pridáme ďalší. Keď sa posledná kocka masla roztopí, panvicu odstavíme z ohňa a podľa potreby precedíme šalotku. Omáčku Beurre blanc dochutíme soľou a korením a prelejeme ňou filety upečeného zubáča.

Viac informácií o Zeleninovej koreniacej paste Podravka a ďalšie receptové inšpirácie nájdete na www.podravka.sk.