Máte už kulinárske eso v rukáve?
Už ste to počuli? Viete, čo je tajná ingrediencia plnej zeleninovej chuti? Zeleninová koreniaca pasta Podravka Natur je do voza aj do koča – svojou plnou a bohatou chuťou zeleniny vyladí každý recept do dokonalosti. Pomôže vám s menu na večierok aj v každodennej kuchyni a radosť chuťovým pohárikom vyčarí dokonca aj na obyčajnom opečenom chlebíku. Je to vaše kulinárske eso v rukáve! Kvality Zeleninovej koreniacej pasty Podravka Natur potvrdzuje v receptoch pripravených špeciálne pre Podravku aj šéfkuchár slovenských i svetových celebrít Peter Varga. Jeho chutné receptové diela nenafotil nik iný ako vynikajúci fotograf Dušan Křístek. Prajeme vám dobrú chuť!
Zeleninová panvička
Ingrediencie:
-
1 veľká žltá cibuľa
-
2 červené papriky
-
2 strúčiky cesnaku
-
1 lyžička mletého koriandra
-
1 lyžička sladkej papriky
-
½ lyžičky mletej rasce
-
pálivá paprika podľa chuti
-
6 stredných paradajok
-
½ šálky pasírovaných paradajok
-
1 lyžica Zeleninovej koreniacej pasty Podravka Natur
-
4 vajcia
-
¼ šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
-
¼ šálky nasekaných lístkov čerstvej mäty
-
olivový olej, soľ a čierne korenie
Postup:
Vo veľkej panvici zohrejeme 3 lyžice olivového oleja. Pridáme cibuľu, červenú papriku, cesnak, Zeleninovú koreniacu pastu, štipku soli a korenia. Za občasného miešania varíme asi 5 minút, kým zelenina nezmäkne. Pridáme paradajky. Prikryjeme a necháme dusiť 15 minút. Na záver odkryjeme a ešte chvíľu povaríme, aby zmes zredukovala a zhustla. Dochutíme.
Pomocou lyžice urobíme v paradajkovej zmesi 4 priehlbiny (uistíme sa, že sa jamky nedotýkajú). Do každej jamky jemne rozklepneme vajíčko.
Znížime teplotu, zakryjeme panvicu a varíme, kým bielka nestuhnú. Odkryjeme a pridáme čerstvú petržlenovú vňať a mätu. Pre zvýraznenie pikantnej chuti môžeme pridať viac čierneho korenia alebo pálivej papriky. Podávame s teplým pita chlebom alebo chrumkavým pečivom.
NÁŠ TIP: Zo zeleninovej panvičky sa dá jednoducho pripraviť aj originálna nátierka. Stačí zmixovať celý obsah panvičky (bez vajíčok), dochutiť Zeleninovou koreniacou pastou a chutná nátierka je hotová. Môžeme ju podávať teplú alebo studenú.
Sviečková na smotane podľa Šéfkuchára
Ingrediencie:
-
1 kg hovädzej sviečkovej (falošnej) alebo hovädzieho zadného
-
100 g slaniny
-
100 g bravčovej masti
-
1 malé balenie (125 g) masla
-
koreňová zelenina (1 mrkva, 1/2 zeleru,
1 petržlen) -
2 cibule
-
1 jablko
-
2 lyžice plnotučnej horčice
-
1 šálka (100 g) krupicového cukru
-
divoké korenie
-
3 bobkové listy
-
5 guličiek nového korenia
-
5 guličiek čierneho korenia
-
1/4 šálky (150 ml) octu
-
1/4 šálky (150 ml) bieleho vína
-
Zeleninová koreniaca pasta Podravka Natur
-
1 šálka (80 g) hladkej múky
-
1 balenie (250 ml) čerstvej smotany
-
šťava z 1,5 citróna
-
soľ, čierne korenie
Postup:
Pripravíme si vývar na podliatie mäsa. Do misky nalejeme 500 ml horúcej vody a dobre premiešame so Zeleninovou koreniacou pastou podľa chuti.
Mäso našpikujeme – nožom urobíme do mäsa na niekoľkých miestach zárezy po oboch stranách. Do zárezov vtrieme kúsky slaniny (zvyšok pridáme do základu), osolíme, okoreníme a prudko opečieme zo všetkých strán.
V hrnci, v ktorom sme opiekli mäso, si rozpustíme masť s maslom v pomere 1:1, vložíme nastrúhanú zeleninu, zvyšok slaninky, bobkové listy, nové a čierne korenie a osmažíme dozlatista. Potom pridáme cibuľu a opäť restujeme. Do základu pridáme jablká nakrájané na kocky, cukor, horčicu a divoké korenie zviazané do vrecúška. Prilejeme ocot.
Keď sa ocot odparí a základ krásne skaramelizuje, vložíme doň mäso. Podlejeme vínom a zalejeme vývarom, ktorý sme si pripravili zo Zeleninovej koreniacej pasty (mäso musí byť ponorené). Necháme dusiť, kým mäso nezmäkne. Následne ho vyberieme z omáčky aj s korením.
Omáčku zahustíme zápražkou (na masti orestovaná múka), rozmixujeme a ešte chvíľu povaríme. Nakoniec ju zjemníme smotanou, dochutíme citrónovou šťavou a pridáme kúsok masla. Znovu rozmixujeme a prepasírujeme.
Pečený zubáč v bylinkovej strúhanke
I ngrediencie – zubáč:
-
4 ks filé zo zubáča
-
50 g masla
-
1 šálka (100 g) strúhanky
-
1 menší zväzok petržlenovej vňate, 1 menší zväzok čerstvej mäty
-
1/2 citróna
-
olivový olej
-
soľ
Ingrediencie – omáčka Beurre blanc
-
2 lyžice citrónovej šťavy
-
1/4 šálky suchého bieleho vína
-
2 stredne veľké šalotky
-
1 lyžica crème fraîche (alebo kyslej smotany)
-
1 balenie (250 g) masla
-
1 lyžica Zeleninovej koreniacej pasty Podravka Natur
-
soľ, čierne korenie podľa chuti
Postup – zubáč:
Filety zubáča umyjeme, osušíme papierovou utierkou a osolíme. Poukladáme na pekáč vystlaný papierom na pečenie.
Rozpustené maslo zmiešame s posekanými bylinkami, citrónovou šťavou a strúhankou.
Zmes nanesieme na filety, pokvapkáme olivovým olejom a dáme piecť do rozohriatej rúry na 180 °C na 10 minút.
Postup – omáčka:
V stredne veľkom hrnci na stredne vysokej teplote privedieme citrónovú šťavu, víno a šalotku do varu. Pokračujeme vo varení zmesi 3 až 5 minút, kým sa zredukuje a mierne zhustne. Pridáme crème fraîche (kyslú smotanu), Zeleninovú koreniacu pastu a varíme ďalšie 2 minúty. Znížime teplotu a pridáme maslo, ktoré sme si nakrájali na menšie kocky. Pridávame ho postupne po 1 kocke a šľaháme, aby sa každý kúsok úplne roztopil skôr, než pridáme ďalší. Keď sa posledná kocka masla roztopí, panvicu odstavíme z ohňa a podľa potreby precedíme šalotku. Omáčku Beurre blanc dochutíme soľou a korením a prelejeme ňou filety upečeného zubáča.
Viac informácií o Zeleninovej koreniacej paste Podravka a ďalšie receptové inšpirácie nájdete na www.podravka.sk.