HYZA tipy (nielen) na sviatočný stôl a HYZA recepty, ktoré vás v zime príjemne zohrejú

V chladných zimných dňoch sa každý rád zahreje dobrým jedlom. Nemusíme si pritom vyberať jedlá ťažké, mastné, ani veľmi sýte. Ideálnou voľbou je čerstvé kuracie mäso, ktoré môžeme pripraviť takpovediac na milión spôsobov. Je chutné, ľahké, nezaťaží náš žalúdok a navyše je bohaté na bielkoviny. Môžeme si ho dopriať na obed i na večeru, v horúcej polievke so zeleninou alebo ako hlavné jedlo – možností je viac ako dosť. Na sviatočný stôl HYZA ponúka aj jemné šunky a delikatesné údené kuracie rezne.
HYZA Úprimné kurča s rodokmeňom – kvalitné čerstvé slovenské kurča si môžete pripraviť tak, ako ho máte radi. Inšpiráciu teraz nájdete aj v priloženom receptári s receptami z najrôznejších kútov Slovenska. Napr, s kyslou kapustou plnou vitamínov, alebo ako silný vývar so zeleninou, či pikantné krídelká s čili papričkami – to všetko vás príjemne zahreje v chladných zimných dňoch a dodá novú energiu .Na Vianoce môžete vyskúšať pečené kurča podlievané čiernym pivom s červenou kapustou a lokšami. Ak máte radi krídelká, určite vás poteší kurča „homár“ s extra nádielkou čerstvých kuracích krídel – môžete z nich pripraviť polievku či upiecť ich do chrumkava v pekáči posypané grilovacím korením..
HYZA Kuracia šunka de luxe údená, Kuracia debrecínka – môžete si vybrať, ktorá vám bude viac chutiť. Kuracia šunka de luxe je vyrobené z čerstvého, kvalitného kuracieho mäsa a starostlivo vybraných korenín. Kuracia debrecínka zasa z najkvalitnejších čerstvých kuracích pŕs. Obe šunky sú prirodzene bez lepku a neobsahujú žiadne alergény. Na sviatočný stôl z nich pripravíte obložené chlebíčky, kanapky, obložené misy, rolády, šunku v aspiku – fantázii sa medze nekladú. Pre ich jemnú chuť ich môžete kombinovať so syrmi, zeleninou aj ovocím.
HYZA Údené kuracie rezne – jemné údené mäso z vysoko kvalitných a čerstvých kuracích pŕs. Skutoční gurmáni ocenia, že sú lahodné, s charakteristickou dymovou vôňou a chuťou. Môžete ich použiť ako ľahké predjedlo, na prípravu obložených mís, kanapiek alebo ich nakrájať ako jednohubky s bobuľkami hrozna k poháru vína. Údené kuracie prsia sú ľahko stráviteľné, nezaťažia váš žalúdok, takže sa s chuťou môžete pustiť aj do sladkého dezertu.
HYZA recepty, ktoré vás v zime príjemne zohrejú
POĎME SPOLU VARIŤ
Takto pozýva HYZA Úprimné kurča s rodokmeňom, v receptári, ktorý ponúka recepty z hydinového mäsa z rôznych kútov Slovenska. Inšpirácia poteší každého, kto si v týchto dňoch vloží čerstvé Úprimné kurča do nákupného koša. Nájdete tu recepty, ktoré celú rodinu príjemne zahrejú aj v tých najchladnejších zimných dňoch a vhodné sú aj na sviatočný stôl, stačí ich len krásne naaranžovať. My sme pre vás vybrali tieto…
Kurací hrniec zo Spiša
Počet porcií: 4
Čas prípravy: 30 minút
Čas varenia: 90 minút
Príloha: varené zemiaky
Potrebujeme:
1 PL slnečnicového oleja
4 kuracie stehná
1 strúčik cesnaku nakrájaný nadrobno
100 g údenej slaniny nakrájanej na kocky
100 g šampiňónov
4 nakrájané šalotky
1 PL hladkej múky
400 ml vody
1 ČL miešaných byliniek
soľ, mleté čierne korenie
4 mrkvy
Postup:
Vo väčšom hrnci zohrejeme olej a opečieme na ňom kuracie stehná. Vyberieme a odložíme na teplé miesto. Do hrnca pridáme cesnak, slaninu, šampiňóny a šalotky, na miernom ohni podusíme až do zmäknutia. Potom zmes poprášime múkou a za stáleho miešania minútu opekáme. Podlejeme vodou a dochutíme bylinkami. Zmes privedieme do varu, do hrnca vrátime mäso, osolíme a okoreníme. Nakoniec pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu. Hrniec zakryjeme a 1,5 hodiny na miernom ohni podusíme.
Záhorácke kurča
Počet porcií: 4
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 60 minút
Príloha: bez prílohy, prípadne čerstvý chlieb
Potrebujeme:
1 celé kurča
600 g zemiakov uvarených v šupke
1 cibuľa
1 PL masti
1 PL oleja
500 g kyslej kapusty
soľ
500 ml kuracieho vývaru
Postup:
Kurča naporciujeme. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kolieska. Cibuľu nakrájame na kolieska a opečieme na zmesi masti a oleja, spolu s porciami kurčaťa. Do pekáča navrstvíme zemiaky, osolíme, dáme kapustu, porcie opečeného kurčaťa a opečenú cibuľu, spolu s tukom a výpekom. Podlejeme kuracím vývarom a pečieme asi jednu hodinu pri teplote 180 °C.
Liptovské plnené rezne
Počet porcií: 4
Čas prípravy: 30 minút
Čas opekania: 15 minút
Príloha: ryža, zeleninový šalát
Potrebujeme:
4 ks kuracích pŕs
20 špenátových listov
12 kúskov údeného oštiepka
soľ, mleté čierne korenie
2 ČL sušeného tymianu
4 PL oleja
Postup:
Kuracie prsia umyjeme, osušíme a naložíme do misy spolu s olejom, soľou, korením a tymianom. Marinujeme približne hodinu.
Potom mäso vyberieme z marinády a osušíme. Kuracie prsia narežeme tak, že vytvoríme kapsy. Tie naplníme listami špenátu a syrom, zatvoríme ich pomocou špáradla. Mäso prudko opečieme na rozpálenej panvici z oboch strán. Vyberieme a odložíme na teplé miesto.
Do výpeku pridáme trochu marinády a vody, prevaríme a zredukujeme na polovicu. Mäso vrátime do panvice a prehrejeme.
Hontianske pikantné krídelká
Počet porcií: 4
Čas prípravy: 10 minút
Čas opekania: 10 minút
Príloha: chlieb
Potrebujeme:
16 kuracích krídel
250 ml kečupu
1 ČL červenej papriky
šťava z 1 citróna
1 feferónka
4 PL octu
trochu majoránu
4 PL oleja
20 g masla
1 cibuľa
100 ml hydinového vývaru
trochu mletého čili
2 PL nasekanej petržlenovej vňate.
Postup:
Marinádu pripravíme v mise – zmiešame kečup, mletú papriku, citrónovú šťavu, nasekanú feferónku, ocot, štipku soli a majorán. Do misy vložíme očistené, umyté a osušené krídelká tak, aby boli celé ponorené, prikryjeme fóliou, prípadne alobalom a na 24 hodín odložíme do chladničky. Marinádu potom zlejeme do misy a odložíme na ďalšie použitie.
Kuracie krídla necháme dobre odkvapkať a osušíme ich. Na širokej panvici zohrejeme olej. Krídla postupne z každej strany opekáme 10 minút, aby boli chrumkavé. Medzitým na panvici rozpustíme maslo, pridáme nakrájanú cibuľu a opečieme dosklovita. Zalejeme vývarom a necháme prevrieť. Vmiešame marinádu a krátko povaríme.
Omáčku dochutíme soľou, korením čili a primiešame nasekanú petržlenovú vňať. Podávame na mise obloženej listovým šalátom.
Recepty a foto HYZA