Želírovanie s Dr. Oetker

Pomarančový vianočný sirup
dokonale sladkokyslé
Náročnost: jednoduchá príprava
Doba prípravy: asi 40 minút
Vystačí na: 700 ml sirupu
Prísady:
500 g pomarančov (olúpaných a nakrájaných na malé kúsky)
5 celých klinčekov
celá škorica
na špičku noža mletého kardamómu
100 ml vody
1 balíček Cukru na sirup Dr. Oetker
1. Na prípravu sirupu vložíme kúsky pomaranča do hrnca. Pridáme klinčeky, škoricu, kardamóm a zalejeme vodou. Privedieme do varu a za stáleho miešania asi 5 minút povaríme. Odstavíme zo sporáka a necháme vychladnúť. Potom pridáme cukor na prípravu sirupu a odložíme na noc do chladničky.
2. Druhý deň prepasírujeme cez sitko a sirup asi 5 minút povaríme. Ešte horúci sirup nalejeme do dôkladne umytých nahriatych fliaš. Fľaše starostlivo uzavrieme viečkom a asi na 20 minút položíme naležato.
Tekvicový džem
pre labužníkov
Náročnost: jednoduchá príprava
Doba prípravy: asi 40 minút
Vystačí na: asi 6 pohárov a 200 ml
Prísady:
1 kg tekvice Hokkaido (očistenej a nakrájanej na malé kúsky)
200 ml vody
1 balíček Gelfixu Extra 2:1 Dr. Oetker
500 g cukru
2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr. Oetker
1 KL Arómy citrónovej Dr. Oetker
Ešte potrebujeme:
ponorný mixér
1. Na prípravu džemu vložíme do väčšieho hrnca tekvicu s vodou a asi 20 minút ju varíme domäkka. Tekvicu necháme vychladnúť a potom ju pomocou ponorného mixéra rozmixujeme.
2. Obsah balíčka Gelfix zmiešame s 2 PL cukru a pridáme do hrnca k tekvici. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme. Pridáme zvyšok cukru, kyselinu a arómu a privedieme do varu. Za stáleho miešania zmes dôkladne povaríme minimálne 5 minút.
3. Na tanierik kvapneme 1 – 2 KL práve prevareného džemu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, vmiešame ešte 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr. Oetker.
4. Prípadnú penu odoberieme a džem plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre dôkladne uzavrieme viečkami, obrátime hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
Vianočná pomarančová marmeláda
Čarujeme na Luciu s ovocím
Náročnosť: 3 bábovky
Doba prípravy: asi 25 minút
Vystačí na: asi 4 poháre à 375 ml
Prísady:
• nakrájaná kôra z 3 chemicky neošetrených pomarančov
• 500 g pomarančových filetiek (asi z 9 väčších pomarančov)
• 500 ml 100 % pomarančovej šťavy
• 1 balíček Gelfixu Extra 2:1 Dr.Oetker
• 500 g cukru
Príprava:
1. Pomaranče umyjeme teplou vodou a osušíme. Olúpeme veľmi tenkú vrstvu kôry, ktorú nakrájame na jemné prúžky, alebo môžeme použiť škrabku na citrusy. Všetky pomaranče vyfiletujeme* a rozmixujeme.
2. Do veľkého hrnca vložíme rozmixované pomaranče, šťavu a kôru. Obsah balíčka Gelfix Extra zmiešame s 2 PL cukru a pridáme k ovociu. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme.
3. Pridáme zvyšok cukru a privedieme do varu. Za stáleho miešania dôkladne povaríme minimálne 5 minút.
4. Na tanierik kvapneme 1 – 2 KL práve prevarenej marmelády. Ak je po vychladnutí málo tuhá, vmiešame do nej ešte 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker.
5. Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Uzavrieme viečkami, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
*Pozn.: Filetovanie pomaranča: Ostrým nožom orežeme po celom obvode pomaranča kôru až na dužinu. Potom pozdĺž bielej šupky vykrajujeme filetky tak, aby sme získali čistú pomarančovú dužinu.
TIP: Milovníci zázvoru si môžu marmeládu dochutiť kúskom strúhaného zázvoru.