Letná dávka receptov od Dr. Oetker

Letná dávka receptov od Dr. Oetker

Jablkovo-mirabelkový džem s ciderom

Vystačí na: asi 3 poháre à 350 ml
Doba prípravy: asi 40 minút

Prísady:
•    400 g jabĺk (olúpaných a nakrájaných alebo nastrúhaných)
•    400 g mirabeliek (očistených, vykôstkovaných a nakrájaných)
•    3 vetvičky čerstvého citrónového tymianu
•    1 balíček Želírovacieho cukru Extra 2 : 1 Dr.Oetker
•    200 ml cideru (jablčný kvasený nápoj)

Príprava:
1. Na prípravu džemu vložíme do hrnca jablká s mirabelkami, umyté vetvičky tymianu, želírovací cukor a dobre premiešame. Prilejeme cider. Za stáleho miešania privedieme do varu a dôkladne povaríme minimálne 5 minút.
2. Na tanierik kvapneme 1–2 KL práve prevareného džemu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, vmiešame ešte 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker.
3. Odoberieme vetvičky tymianu, prípadnú penu a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzatvoríme viečkom, otočíme hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.

TIPY:
– Čerstvý tymian možno nahradiť 2 PL sušeného tymianu, ktorý povaríme s džemom v čajovom vrecku.
– Cider môžeme nahradiť jablčným muštom.

Jahodová snehová torta

Vystačí na: asi 16 porcií
Doba prípravy: asi 40 minút
Doba pečenia: asi 20 minút (1 forma)

Prísady:
Na cesto:
•    3 žĺtky
•    75 g cukru
•    štipka soli
•    1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
•    75 g zmäknutého masla alebo margarínu
•    100 g hladkej múky
•    ½ KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
Na sneh:
•    3 bielky
•    125 g cukru
•    100 g mandľových plátkov
Na náplň:
•    500 g čerstvých jahôd
•    1 balíček Tortového želé červeného Dr.Oetker
•    200 ml vody
•    2 zarovnané PL cukru
•    400 ml smotany na šľahanie
•    2 balíčky Smeta-fixu Dr.Oetker
•    1 balíček Vanilkového cukru Dr.Oetker
Ešte potrebujeme:
•    2 tortové formy (Ø 26 cm)
•    elektrický ručný šľahač

Príprava:
1.    Na prípravu cesta v mise vyšľaháme žĺtky s cukrom, soľou, vanilínovým cukrom a maslom alebo margarínom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom a vyšľaháme dohladka. Cesto rozdelíme do dvoch vymastených a múkou vysypaných foriem a uhladíme.
2.    V mise vyšľaháme z bielkov a cukru tuhý sneh. Sneh rozdelíme na cesto do oboch foriem a uhladíme. Posypeme mandľovými plátkami. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra:        180 °C
Teplovzdušná rúra:        160 °C
Plynová rúra:         stupeň 3
Doba pečenia:         asi 20 minút (1 forma)
3.    Korpusy necháme vychladnúť. Potom ich uvoľníme z formy. Jeden položíme na podnos a druhý ostrým nožom nakrájame na 16 častí.
4.    Na prípravu náplne jahody umyjeme a 8 väčších jahôd odložíme stranou. Zvyšok jahôd nakrájame na menšie kúsky. Tortové želé pripravíme podľa návodu na obale, ale len s 200 ml vody a 2 PL cukru. Do želé vmiešame nakrájané jahody a necháme vychladnúť.
5.    Smotanu so Smeta-fixom a vanilkovým cukrom vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha.
6.    Na korpus nanesieme želé s jahodami. Na povrch nanesieme šľahačku a uhladíme. Odložené jahody rozkrojíme a poukladáme po celom obvode na šľahačku. Nakrájaný korpus naukladáme na povrch torty v tvare vejára a až do podávania odložíme do chladničky. Pred podávaním môžeme tortu posypať práškovým cukrom.

Marhuľovo-nektárinkový džem so sektom

Vystačí na: asi 5 pohárov à 350 ml
Doba prípravy: asi 30 minút

Prísady:
•    600 g marhúľ (očistených a vykôstkovaných)
•    600 g nektáriniek (očistených a vykôstkovaných)
•    200 ml sektu
•    1 balenie Želírovacieho cukru Super 3 : 1 Dr.Oetker

Príprava:
1. Na prípravu džemu marhule a nektárinky čiastočne rozmixujeme vo veľkom hrnci pomocou ponorného mixéra. Pridáme sekt a želírovací cukor. Za stáleho miešania privedieme do varu a dôkladne povaríme minimálne 5 minút.
2. Na tanierik kvapneme 1–2 KL práve prevareného džemu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, vmiešame ešte 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker.
3. Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzatvoríme viečkom, otočíme hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.

TIP: Sekt môžeme nahradiť grapefruitovým džúsom.

Schwarzwaldské tortičky

Vystačí na: asi 12 kusov
Doba prípravy: asi 35 minút
Doba pečenia: asi 20 minút

Prísady:
Na cesto:
•    4 vajcia
•    100 g cukru
•    1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
•    100 g hladkej múky
•    20 g Gustinu jemného kukuričného škrobu Dr.Oetker
•    15 g preosiateho kakaa
•    1 zarovnaná KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
Na náplň:
•    višňový kompót (hmotnosť po odkvapkaní asi 350 g)
•    180 ml šťavy z kompótu
•    20 g Gustinu jemného kukuričného škrobu Dr.Oetker
•    1 zarovnaná PL cukru
•    1 balíček Vanilkového cukru Dr.Oetker
•    400 ml smotany na šľahanie
•    1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
•    1 balíček Smeta-fixu Dr.Oetker
•    50 g horkej čokolády
Na ozdobenie:
•    12 čerstvých višní
Ešte potrebujeme:
•    formu na muffiny
•    12 papierových košíčkov na muffiny
•    elektrický ručný šľahač
•    cukrárske vrecko so zrezanou trubičkou

Príprava:
1.    Na prípravu cesta v mise vyšľaháme vajcia s cukrom a vanilínovým cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Pridáme múku zmiešanú so škrobom, kakaom a kypriacim práškom a na strednom stupni vyšľaháme dohladka. Cesto rozdelíme do košíčkov vo forme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra:        180 °C
Teplovzdušná rúra:        160 °C
Plynová rúra:        stupeň 3
Doba pečenia:         asi 20 minút
2.    Upečené korpusy asi po 5 minútach vyberieme z formy a necháme vychladnúť.
3.    Na prípravu náplne necháme kompót na sitku odkvapkať a šťavu pritom zachytíme. V 1/3 šťavy rozmiešame škrob s cukrom a vanilkovým cukrom. Zvyšok šťavy privedieme do varu. Potom vmiešame rozmiešaný škrob s cukrom a za stáleho miešania krátko povaríme. Pridáme višne, zamiešame a necháme vychladnúť.
4.    Polovicu korpusov 2× pozdĺžne prekrojíme, višne nanesieme na spodné diely a priklopíme. Zvyšok višní rozdelíme na neprekrojené korpusy.
5.    V mise vyšľaháme smotanu s vanilínovým cukrom a Smeta-fixom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. Šľahačkou naplníme cukrárske vrecko. Polovicu šľahačky nanesieme na druhú časť korpusu a priklopíme. Zvyškom šľahačky tortičky ozdobíme. Posypeme nastrúhanou čokoládou a prikrášlime višňami. Odložíme do chladničky.

Tip: Náplň možno pripraviť aj z čerstvých višní. Miesto šťavy z kompótu použijeme napr. vodu s griotkou.