Receptové inšpirácie s Ajvarom
Poznáte Ajvar Podravka? Ak máte radi stredomorskú kuchyňu, chorvátsky Ajvar je vám určite dobre známy. Táto zeleninová príloha, ktorú vegáni a vegetariáni nazývajú „kaviárom“, je pripravovaná z paprík a baklažánu a vyznačuje sa špecifickou chuťou a arómou. Je obľúbenou súčasťou menu na grilovačkách a záhradných posedeniach. Avšak nielen tam! Ajvar jemný a pikant Podravka môžete využívať celoročne vo vašej kuchyni a preniesť tak kúsok Chorvátska k vám domov. Inšpiráciou vám budú recepty, ktoré pre vás vytvoril a navaril známy šéfkuchár svetových celebrít Peter Varga v spolupráci so značkou Podravka. Fotografie pripravil Dušan Křístek. Želáme dobrú chuť!
Filety z lososa v alobale
Ingrediencie:
-
2 lyžice lúpaných mandlí
-
1 konzerva (400 g) sterilizovaného cíceru
-
½ zväzku petržlenovej vňate (15 g)
-
30 g klobásky chorizo
-
150 g vykostených filiet z lososa s kožou
-
olivový olej, morská soľ, mleté čierne korenie, mix čerstvých byliniek (bazalka, šalvia, rozmarín)
Postup:
Rúru predhrejeme na 220 °C. Na plech na pečenie vložíme veľký plát hrubého alobalu, pričom polovicu necháme prečnievať.
Pripravíme si omáčku. Papriku scedíme a vložíme do mixéra spolu s mandľami, Ajvarom, petržlenovou vňaťou, cícerom aj s nálevom (trochu cíceru si odložíme bokom na posypanie) a okoreníme. Hotovú omáčku pomaly nalejeme do stredu pripraveného alobalu.
Chorizo nakrájame nadrobno.
Pomocou veľkého ostrého noža nakrojíme dva, 1 cm hlboké, rezy do kože lososa, do ktorých vložíme bylinkové listy.
Omáčku posypeme chorizom a zvyšným cícerom, na cícer položíme lososa. Dochutíme štipkou morskej soli a čierneho korenia, nakoniec pokvapkáme trochou olivového oleja. Fóliu preložíme a uzatvoríme okraje.
Pečieme 15 minút, kým nie je losos krásne prepečený.
Podávame s čerstvou bagetkou alebo s grilovanou zeleninou.
Šúľance z Ajvaru
Ingrediencie – šúľance:
-
1 lyžica Ajvaru jemného Podravka
-
500 g zemiakov
-
2 šálky (250 g) polohrubej múky
-
1 vajce
-
štipka soli
-
maslo
Ingrediencie – omáčka:
-
1 balenie (250 g) bryndze
-
¾ balenia (180 ml) kyslej smotany
-
150 g slaniny
-
pažítka (jarná cibuľka)
Postup:
Ako prvé si uvaríme umyté zemiaky v šupke. Po uvarení ich necháme vychladnúť a následne ošúpeme. Zemiaky nastrúhame na strúhadle alebo pretlačíme na pyré. Pridáme Ajvar, zmiešame s múkou, soľou, vajcom a vypracujeme cesto. Na pomúčenej pracovnej doske cesto rozdelíme na menšie kúsky, z ktorých tvarujeme klasické malé alebo moderné väčšie šúľance. Vložíme ich do vriacej vody. Keď vyplávajú na hladinu, varíme ich ešte ďalšie dve minúty. Následne ich vyberieme sitkom alebo dierovanou varechou. Polejeme maslom a premiešame.
Smotanu a bryndzu zmiešame a dáme zohriať na panvičku.
Slaninu nakrájame na malé kocky a orestujeme na ďalšej panvičke.
Pažítku nakrájame nadrobno.
Šúľance podávame s omáčkou z bryndze a smotany, slaninkou a pažítkou.
Letný šalát s grilovaným halloumi syrom
I ngrediencie – halloumi syr:
-
100 g sterilizovanej veľkej bielej fazule
-
1 balenie (225 g) halloumi syra
-
1 malý zväzok špargle
-
2 cukety
-
2 lyžice olivového oleja
-
2 šalotky
-
200 g zrelých cherry paradajok
-
1 lyžica kapár
-
½ zväzku čerstvej majoránky alebo oregana
-
½ zväzku čerstvej petržlenovej vňate
Ingrediencie – dresing:
-
3 lyžice olivového oleja
-
1 lyžička sušeného oregana
-
1 lyžička medu
-
1 lyžička dijónskej horčice
-
1 lyžica jablčného octu
-
1 lyžica Ajvaru pikant Podravka (môžeme nahradiť aj Ajvarom jemným Podravka)
Postup – dresing:
Všetky ingrediencie na dresing zmiešame v čistom zaváraninovom pohári, uzatvoríme ho a obsah poriadne pretrepeme. Odložíme bokom.
Postup – grilovaný halloumi syr:
Fazuľu varíme vo vriacej vode 5 minút domäkka. Scedíme a ochladíme ju v studenej vode, potom ju vyberieme a odstránime hrubé biele vonkajšie šupky.
Halloumi syr a špargľu nakrájame na plátky, cukety nakrájame pozdĺžne. Pokvapkáme olivovým olejom a okoreníme.
Grilovaciu panvicu zohrejeme na vysokú teplotu, pridáme špargľu, cukety a halloumi syr. Všetko ugrilujeme, vyberieme a odložíme.
Šalotku nakrájame na drobné kolieska, paradajky rozpolíme a navrstvíme na tanier so špargľou, cuketami, halloumi syrom, fazuľou a kaparami.
Halloumi syr a zeleninu pokvapkáme dresingom a posypeme nasekanými čerstvými bylinkami.
Viac informácií o výrobkoch Ajvar jemný a pikant Podravka a ďalšie receptové inšpirácie nájdete na www.podravka.sk.