Svetielko nádeje pomáha onkologicky chorým deťom už 21 rokov

Svetielko nádeje pomáha onkologicky chorým deťom už 21 rokov

Združenie Svetielko nádeje pomáha zlepšovať a skvalitňovať život deťom a mladistvým s onkologickým a iným závažným ochorením. Od roku 2002 poskytlo pomoc viac ako 900 detským pacientom a ich rodinám.

Svetielko nájdete je slovenským unikátom v komplexnosti bezplatných služieb a širokého podporného tímu špecialistov, ktorí sa venujú deťom s rakovinou a iným závažným ochorením. „Na náročnej ceste, od diagnostiky ochorenia až po vyliečenie, podávame rodine pomocnú ruku a kráčame spolu s ňou,“ hovorí MUDr. Pavel Bician, spoluzakladateľ a predseda združenia Svetielko nádeje a prednosta Kliniky pediatrickej onkológie a hematológie Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Banskej Bystrici. „Niekedy však malých hrdinov nie je možné ani napriek moderným medicínskym postupom vyliečiť. Vtedy zabezpečujeme služby Detského mobilného hospicu na podporu domácej hospicovej starostlivosti detských pacientov.“

Tím tvoria skúsení špecialisti

Dlhoročný stabilný tím Svetielka nádeje poskytuje pomoc v tých najťažších životných chvíľach. Rodine, ktorá sa dozvie, že ich dieťa má rakovinu, sa od tohto momentu mení život a pochopiteľne, má množstvo otázok. Špecialisti združenia v spolupráci s Detskou fakultnou nemocnicou s poliklinikou v Banskej Bystrici stoja pri rodine už od diagnostikovania ochorenia. Podpora psychológa, sociálneho pracovníka či liečebného pedagóga, ktorý pomocou hier a terapeutických techník pomáha deťom napríklad spracovať negatívne emócie, je poskytovaná počas hospitalizácie v nemocnici.

Tím Svetielka nádeje tvoria skúsení špecialisti s ľudským prístupom. A aj napriek zložitým situáciám, ktoré zažívajú každý deň, ich práca napĺňa a vidia v nej veľký zmysel. Mnohí z nich sú súčasťou Svetielka nádeje niekoľko rokov,“ vysvetľuje MUDr. Pavel Bician.

Úspešnosť liečby detskej rakoviny na Slovensku je viac ako 80 %

Je pritom porovnateľná s úspešnosťou liečby detskej rakoviny v najrozvinutejších krajinách sveta. Vyplýva to zo štatistík Svetovej zdravotníckej organizácie. K tomuto údaju významne prispieva aj práca združenia Svetielko nádeje vďaka viacerým zmysluplným projektom pomoci.

Jedným z nich je aj prepravná služba, ktorá zabezpečuje bezpečný prevoz detských pacientov na potrebné vyšetrenia. Združenie ju bezplatne poskytuje už 16 rokov. Svetielko nádeje má však do budúcnosti aj ďalšie veľké plány. „Naším snom je vybudovanie a prevádzkovanie respitného centra, v ktorom bude ťažko alebo nevyliečiteľne chorým deťom poskytovaná na určitú dobu odborná starostlivosť. Rodičia, ktorí sa o ťažko choré deti sústavne starajú, tak budú môcť načerpať nové sily a získajú čas napríklad na vyriešenie nevyhnutných záležitostí. Pre rodičov chorých detí, ktoré potrebujú nepretržitú starostlivosť, to bude veľká pomoc,“ dodáva MUDr. Pavel Bician.

Svetielko nádeje sa venuje aj intenzívnej osvete o detskej rakovine. Jej cieľom je, aby aj ľudia, ktorí s detskou rakovinou nemajú skúsenosť, dokázali citlivo vnímať situáciu chorých detí a ich rodín a vytvárali pre ne prostredie porozumenia, prijatia a pomoci.

Veľká pomoc malým hrdinom

Nádej má tisíce podôb. A 2 % môžu byť pre niekoho málo, pre iného nesmierna pomoc. Pre malých pacientov s rakovinou či iným závažným ochorením a ich rodiny môžu znamenať celý svet. Pomoc v podobe venovania 2 % umožnia Svetielku nádeje aj naďalej poskytovať bezplatnú kvalifikovanú pomoc malým hrdinom s onkologickým ochorením. Svetielko nádeje podporuje aj Maroš Molnár s manželkou Zuzanou, ktorí sú ambasádormi združenia 2 roky.

Viac informácií nájdete na www.svetielkonadeje.sk.