Ajvar si zamilujete na prvé ochutnanie

Ajvar si zamilujete na prvé ochutnanie

Vedeli ste, že len 100 g Ajvaru Podravka pokryje odporúčanú dennú dávku vitamínu C? Ten pravý chorvátsky je totiž ozajstnou superpotravinou! Pripravuje sa z paprík a baklažánu podľa pôvodného chorvátskeho receptu. Práve táto kombinácia dodáva Ajvaru jeho výnimočnosť, ktorú si zamilujete na prvé ochutnanie. Vďaka šetrnému procesu pasterizácie si zachováva nielen chuť a prirodzenú farbu zeleniny, ale aj všetky prospešné vitamíny a minerály. Aj preto je táto dobrota plná zdravia nazývaná kaviárom vegánov a vegetariánov. Ajvar Podravka získal dokonca svetové ocenenie Superior Taste Award!

Ajvar jemný a Ajvar pikant Podravka sa oplatí mať po ruke nielen počas tohtoročných grilovačiek. Slané koláče quiche, omáčky na cestoviny, mäsité i tofu pochúťky… Ajvar môžete použiť na mnoho spôsobov a zvýrazniť tak fantastickú chuť nových či obľúbených jedál. Žiadne konzervanty, arómy a umelé farbivá. Len čistá chuť na slnku dozretej zeleniny. Viac na www.podravka.sk.

Z Chorvátska na Slovensko

Podravku netreba Slovákom špeciálne predstavovať, pretože výrobky tejto legendárnej značky sú súčasťou našich kuchýň po generácie. Pôvodne rodinná firma pochádza z Chorvátska, a aj to bol dôvod, prečo Podravka začala vyrábať Ajvar podľa pôvodného receptu chorvátskych gazdiniek. Vedeli ste, že továreň v meste Kalnik každoročne spracuje až 3 000 ton paprík a baklažánov? Pre zachovanie najvyššej kvality sú suroviny spracované už do niekoľkých hodín od zberu.

Jeden Ajvar na „tisíc“ spôsobov

Pozvite Ajvar Podravka do kuchyne! Je obľúbenou ingredienciou na grilovacích hodoch, či už ako dip k mäsu a zelenine, ale poslúži aj ako vynikajúca marináda. Skvele sa hodí do burgrov, ktoré poznáte z chorvátskych dovoleniek! Okrem zeleninovej prílohy ho však môžete použiť aj na prípravu chutných nátierok alebo trendových slaných koláčov, tzv. quiche. Z Ajvaru tiež vyčarujete vynikajúce omáčky k mäsu, na cestoviny a do šalátov. Vyskúšajte si ho naservírovať k chrumkavým hranolčekom, hotové nebíčko v papuľke!

Nový Ajvar Squeeze

Horúcou novinkou tejto grilovacej sezóny je Ajvar Squeeze jemný a pikant Podravka – pravý chorvátsky Ajvar, ako ho poznáte, avšak v novom šik balení! Nepotrebujete žiadne lyžičky či iné kuchynské náradie! Stačí potrepať fľašou a vytlačiť presne také množstvo Ajvaru, na aké máte práve chuť. Ajvar Squeeze nesmie chýbať na grilovačkách a záhradných posedeniach s priateľmi.

Ajvar Squeeze jemný / pikant Podravka: 2,39 €/ 310 g

Recepty s Ajvarom pre každú príležitosť

Pravý chorvátsky Ajvar Podravka je pripravený z paprík a baklažánu, nenájdete v ňom konzervanty, umelé farbivá či arómy. Je charakteristický špecifickou chuťou, ktoré milujú generácie, najmä z Chorvátska a okolia Stredozemného mora. Srdcia Slovákov si Ajvar Podravka získal veľmi rýchlo a už niekoľko rokov je stálicou našich kuchýň.

Mnohí z nás Ajvar používajú ako zeleninovú prílohu či nátierku. Vedeli ste však, že s Ajvarom môžete aj piecť a variť? Podravka v spolupráci so známym šéfkuchárom Petrom Vargom, ktorý varil aj pre svetové celebrity, pripravili vynikajúce recepty s Ajvarom jemný a pikant. Presvedčte sa, že Ajvar Podravka má v kuchyni nezastupiteľné miesto, a to po celý rok. Fotografie pripravil Dušan Křístek.

Prajeme dobrú chuť! Viac na www.podravka.sk.

Prišla k vám nečakaná návšteva alebo ste len dostali chuť na niečo dobré? Máme pre vás šikovný, rýchly a šťavnatý recept, ktorý keď raz vyskúšate, budete ho pripravovať už pravidelne:

Z apekané cuketovo-ajvarové mini quiche

Ingrediencie:

  • 1 lístkové cesto a muffinové formičky

  • 2 PL Ajvar jemný Podravka

  • 1 menšia cuketa

  • 150 g syra feta

  • 1/2 jarnej cibuľky

  • 200 ml kyslej smotany

  • 200 ml šľahačkovej smotany

  • soľ

  • mleté čierne korenie

  • 1 PL olivového oleja

Pripravíme si lístkové cesto. Narežeme ho na štvorce tak, aby sme nimi vystlali muffinové formičky. Cesto necháme predpiecť 15 minút na 180 stupňov.

Cibuľku sprudka opražíme na oleji. Zmiešame obe smotany, Ajvar jemný Podravka, rozdrobený feta syr, opraženú cibuľku, soľ a mleté čierne korenie. Odložíme do chladničky.

Cuketu osušíme a tvarujeme do špirály. Ak sa vám nedarí špirálu vytvarovať, nakrájajte cuketové plátky na menšie kúsky.

Cesto vytiahneme z rúry, necháme trochu vychladnúť a vytlačíme ho z formičiek. Naplníme ho ajvarovo-syrovou zmesou asi do polovice. Navrch položíme cuketovú špirálu / kúsky cukety. Vložíme do rúry a pečieme ďalších 10 minút pri 170 stupňoch.

Servírujeme s miskou Ajvaru jemný Podravka.

TIP: Na prípravu quiche môžete použiť aj tartaletkové cesto (ako na obrázku). V príprave postupujte rovnako ako pri lístkovom ceste.

Pripravte vašej rodine niečo nové! Lahodné a chrumkavé Fish Cakes s Ajvarom v kombinácii so sviežim hráškovo-mätovým pyré sa stanú vaším obľúbeným rodinným receptom:

Fish Cakes s Ajvarom a hráškovo-mätovým pyré

I ngrediencie – Fish Cakes:

  • 400 g fileta z lososa
  • 100 g uvarených zemiakov
  • 1 ČL Ajvar jemný Podravka
  • hrsť čerstvého koriandra
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • panko strúhanka
  • soľ
  • olivový olej

Ingrediencie – hráškovo-mätové pyré:

  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 500 g hrášku (môže byť aj mrazený)
  • 200 ml vývaru (alebo vody)
  • 1 PL olivového oleja
  • zväzok čerstvej mäty
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Postup – Fish Cakes:

Niekoľko lístkov koriandra necháme na servírovanie, zvyšok posekáme. Nastrúhame zemiaky. Polovicu lososa nakrájame na malé kúsky, druhú polovicu rozsekáme úplne najemno. Lososa zmiešame so zemiakmi, koriandrom, Ajvarom jemný Podravka, citrónovou šťavou a soľou. Rukami vyformujeme menšie placky, ktoré obalíme v panko strúhanke a opečieme na rozpálenom oleji z každej strany 2-3 minúty.

Postup – Pyré:

Cibuľu a cesnak nakrájame a opekáme na oleji približne 3 minúty. Pridáme hrášok, soľ, korenie a podlejeme vodou. Dusíme cca 15 minút. Pridáme čerstvú mätu. Následne zmes mixujeme v blenderi alebo ponorným mixérom priamo v hrnci na hladké pyré. Dochutíme soľou a korením.

Fish Cakes s pyré ozdobíme koriandrom (alebo inými bylinkami) a podávame.

Skvelý recept a nielen na grilovaciu sezónu! Trhané mäso môžete pripraviť na množstvo spôsobov a vždy bude skvelé. Najmä, ak ho skombinujete v sendviči s Ajvarom pikant Podravka:

Trhané mäso s Ajvarom v sendviči

Ingrediencie – sendvič:

  • 250 g trhaného mäsa (môžete ho kúpiť už natrhané, prípadne ho pripravte na grile alebo uvarte)

  • 1 PL Ajvar pikant Podravka

  • 1 granátové jablko

  • 1 avokádo

  • 2 PL ostrej horčice

  • olivový olej

  • 1 (červená) cibuľka

  • pažítka

  • 2 veľké rajčiny

  • 1 listový/kučeravý šalát (hlávka)

  • soľ

  • mleté čierne korenie

  • 1 bageta (môže byť aj pita chlieb)

Ingrediencie – domáca majonéza:

  • 4 žĺtky

  • 350 ml slnečnicový olej

  • mleté čierne korenie

  • soľ

Trhané mäso pripravené grilovaním:

Ak trhané mäso nekúpime v obchode, môžeme ho pripraviť na grile. Odporúčame použiť krkovičku, ktorú ochutíme koreninami na grilovanie a položíme na rošt. Gril uzavrieme a necháme grilovať 8-9 hodín. Po ugrilovaní necháme mäso približne 20 minút oddýchnuť a následne ho natrháme vidličkou po vláknach.

Trhané mäso pripravené varením:

Pre spôsob prípravy trhaného mäsa varením odporúčame použiť hovädzie alebo bravčové pliecko. Mäso vložíme do vriacej vody a varíme ho s koreňovou zeleninou približne 4 hodiny. Ak budete mäso „trhať“ až na druhý deň, predtým ho zohrejte, ideálne vo vlastnej šťave, a až potom ho natrhajte vidličkou na vlákna.

Pripravíme si domácu majonézu. Rozšľaháme žĺtky a po kvapkách prilievame slnečnicový olej. Dochutíme soľou a korením.

Bagetu rozrežeme, jednu stranu potrieme horčicou a odložíme. Druhú stranu potrieme Ajvarom pikant Podravka, uložíme na ňu kučeravý šalát, tenké plátky cibuľky a rajčín.

Trhané mäso poukladáme na ajvarovú polovicu bagetky a polejeme majonézou. Posypeme nasekanou pažítkou. Priložíme horčicovú stranu bagetky a servírujeme.