Chýba vám oprávnenie zahraničnej osoby podnikať na Slovensku? Založte si Organizačnú zložku

Chýba vám oprávnenie zahraničnej osoby podnikať na Slovensku? Založte si Organizačnú zložku

Prepojenie sveta internetom a otvorenými hranicami dáva možnosť ľuďom z celého sveta podnikať z akéhokoľvek miesta na planéte. Avšak, každá krajina má pre cudzincov, ktorí sa v nej rozhodnú rozbehnúť svoj biznis, určité pravidlá a podmienky. Podobne je to aj u nás. Zahraničné osoby, teda cudzinci môžu u nás síce podnikať prakticky za rovnakých podmienok a v rovnakom rozsahu ako občan SR, v určitých krokoch sa však postup líši.

Podľa § 21 ods. 3 Obchodného zákonníka sa podnikaním zahraničnej osoby na našom území rozumie podnikanie, ak má táto osoba u nás umiestnený podnik alebo jeho Organizačnú zložku. Znamená to, že k vykonávaniu svojho biznisu budete potrebovať nielen kvalitné tonery pre tlačiarne, ale aj právne zastrešenie svojej podnikateľskej činnosti. Organizačná zložka je lacnejšie a časovo menej náročné riešenie.

Ako sa zakladá Organizačná zložka?

Ak sa rozhodnete pre Organizačnú zložku, aj jej uvedenie do chodu má svoj postup, ktorý nemusí byť pre nezainteresovaných ľudí jednoduchý. So službou od Company Consulting však môže byť  založenie novej Organizačnej zložky oveľa jednoduchšie a dokonca aj lacnejšie.

Dôležité je uhradiť poplatky za zvolenú živnosť a overenie podpisov na matrike či notára. Pre založenie Organizačnej zložky musíte mať rozhodnutie o jej zriadení, ak nemáte svoje priestory, potom aj súhlas vlastníka nehnuteľnosti o zápise sídla spoločnosti do Obchodného registra.

Na účely miesta na podnikanie môžete využiť aj výhodný prenájom sídla, v ktorom sú vám k dispozícií okrem označenia a evidencie aj viaceré doplnkové služby.

Nezabudnite aj na podpisový vzor vedúceho zložky, dokumentáciu pre obchodný register a formulár na vydanie osvedčenia o živnostenskom podnikaní ako aj dokumentáciu pre živnostenský úrad. Za zmienku možno stojí aj preklad dôležitých písomností do slovenského jazyka.

Výhody, ktoré získate?

V prvom rade je to možnosť podnikať na území SR, čo súvisí aj s určitými daňovými zvýhodneniami. Ušetríte si však nielen peniaze, ale aj čas, pretože zhruba do 10 dní je možné celý proces založenia zrealizovať.

Oprávnenie Organizačnej zložky na našom území vzniká zahraničnej osobe dňom zápisu zložky do Obchodného registra. Prípadné zrušenie sa tiež nerealizuje formou likvidácie, ale jednoduchým výmazom z obchodného registra.

Ak ste sa preto rozhodli pre založenie firmy na našom území, popremýšľajte nad zriadením Organizačnej zložky, s ktorým vám môže pomôcť spoločnosť Company Consulting.

Zdroj obrázka: Clari Massimiliano/Shutterstock.com