Inšpirujte sa, ako deťom spríjemniť voľný čas a odmeniť ich za vysvedčenie

Inšpirujte sa, ako deťom spríjemniť voľný čas a odmeniť ich za vysvedčenie

Odmeňovať či neodmeňovať? Táto otázka beží hlavou väčšine rodičov, zvlášť teraz s blížiacim sa polročným vysvedčením. Jediná správna odpoveď neexistuje, rozhodne by sa to však nemalo s darčekmi preháňať. Čoho ale nie je nikdy dosť, je spoločne strávený čas. Ten si môžete užiť s novou knihou, spoločenskou hrou alebo napríklad na výlete. Každé podobné ocenenie detského snaženia určite patrí do kategórie najlepších a prípustných odmien.

Hráme sa spolu

Rozhodne teraz nehovoríme o tom, že vytiahnete Xbox alebo niečo podobné. Deťom dá omnoho viac, keď oprášite stolové hry, karty, pexeso alebo napríklad puzzle. Schválne, kto sa bude najviac rozčuľovať pri Človeče, nehnevaj sa. Prípadne kúpte nejakú novinku, ktorá možno rozšíri obzory aj vám. Môže sa stať, že vás takto strávený čas chytí natoľko, že z herných večerov urobíte novú rodinnú tradíciu. Nevraviac o tom, že ide o skvelý spôsob, ako prinútiť deti k samostatnému mysleniu a rozvoju ďalších schopností.

Hravé tvorenie

Deti sú v dnešnej dobe bohužiaľ zvyknuté tráviť čas hlavne na mobile či pri počítači, preto rozhodne nie je od veci dať elektroniku stranou a vziať do ruky papier, ceruzku a pár ďalších pomôcok. To bude radosti, keď z niekoľkých obyčajných vecí vznikne neobyčajné dielo, naviac si dieťa precvičí jemnú motoriku. Skúste napríklad z plastovej fľaše a drievka vyrobiť kŕmidlo pre vtáčiky. Teraz v zime to iste ocenia a vy tak s deťmi môžete pozorovať, kto všetko tento nový záhradný doplnok navštívi. Alebo si na www.tvorimesharibo.sk stiahnite šablónu a za chvíľu máte papierovú krabičku v podobe veselého tučniaka, do ktorej deťom za odmenu ešte pridajte pár cukríkov. Inšpirácie nájdete mnoho a veľa výrobkov je možné vytvoriť aj v znamení upcyklácie.

Výlet za novým dobrodružstvom

Aj keď je zima, stále sa toho dá veľa podnikať. Mnohé hrady a zámky ponúkajú prehliadky aj mimo sezóny, čo znamená, že sa nemusíte tlačiť medzi davmi ľudí. Skvele si s deťmi užijete aj návštevu planetária či múzea. Napríklad Včelí hotel v Štiavnických baniach, kde sa môžete ubytovať v samostatných domčekoch, ktoré pripomínajú historické včelíny. Nielenže načerpáte množstvo informácií o včelách a nakúpite si kvalitné včelie produkty, ale vyskúšate si aj prácu včelára, či apiterapiu-spanie na uzavretých úľoch. Možno sa to zdá zvláštne, ale toto obdobie je dobré aj na návštevu jaskýň. V nich býva stabilná teplota, takže prechod zvonku do jaskyne pre vás nebude prílišným teplotným šokom. Na našom Slovensku sa ich ukrýva viac ako 7100 a 6 z nich je zapísaných v svetovom prírodnom dedičstve. Napríklad taká Demänovská ľadová jaskyňa sa považuje za jednu z najstarších známych jaskýň v Európe. Rozhliadnite sa aj po blízkom okolí mesta, kde žijete. Mestá často usporadúvajú najrôznejšie akcie pre deti, záujmové spolky a kultúrne centrá pripravujú napríklad kreatívne dielničky a veľa ďalších akcií.

Príroda volá

Ak trávite radi čas v prírode, potom okrem pár vyššie spomenutých tipov určite stojí za to aj obyčajná prechádzka do lesa. Vezmite zveri niečo dobré, len si vopred overte, že ide skutočne o to, čo im prospieva. Cestou môžete pozorovať stopy v snehu a tipovať, ktorému obyvateľovi lesa patria. Ak práve nie je po snehu ani stopy, stále je tu možnosť postaviť domček pre lesných škriatkov alebo vetvičky, šišky a kamienky využiť ako prírodné piškvorky. Drievka poslúžia na výrobu hracieho poľa a ďalej už to iste poznáte. Ak máte šťastie a dočkali ste sa snehovej nádielky, tak sánkovanie, guľovačky a súťaž o najlepšieho snehuliaka nikdy nevyjdú z módy.

Rozbehnite to v kuchyni

Kto vyráža na výlet, rozhodne musí mať v batôžku dobrú desiatu. Než sa teda kamkoľvek vyberiete, vezmite to cez kuchyňu a užite si zábavu pri spoločnom varení či pečení. Okrem známej klasiky v podobe rezňov, ktoré sa ale hodia skôr na dlhšie výlety, rozhodne vždy potešia domáce sušienky. Deťom len pripravte ingrediencie a potom už ich nechajte pracovať samostatne. Len dohliadajte a raďte. Keď si dobrotu samy pripravia, o to viac im potom bude chutiť. A keď vám práve chýbal recept, máme pre vás tip, veselé ovocné sušienky ozdobené Haribo Pico-balla. Ako na ne?

Sušienky s ovocím a Haribo Pico-balla

  • 200 g hladkej špaldovej múky
  • 1/3 lyžičky jedlej sódy
  • 125 g masla
  • 100 g cukru múčka
  • 1 vajce
  • 10 g lyofilizovaných jahôd a malín

na ozdobu

  • Haribo Pico-balla
  • biela čokoláda

 

Zo všetkých surovín vymieste cesto a vypracujte z neho valček, hrubý asi 5 cm. Zabaľte ho do potravinárskej fólie a nechajte hodinu odpočívať v chladničke.

Po hodine z valčeka odkrajujte kolieska, hrubé 1 cm. Skladajte ich na plech vyložený papierom na pečenie a jemne ich roztlačte do tvaru sušienok.

Do každej sušienky zatlačte pár cukríkov Haribo Pico-balla a kúsky nasekanej bielej čokolády (prípadne čokoládové kúsky).

Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C, 10 až 12 minút. Dokým krásne nezožltnú.

Poukladajte na kovovú mriežku a nechajte vychladnúť.