Mykóza nechtov: Vizuálne nevzhľadné ochorenie, ktoré sa dá liečiť

Mykóza nechtov: Vizuálne nevzhľadné ochorenie, ktoré sa dá liečiť

Pleseň nechtov môže postihnúť prsty na nohách aj rukách. Toto vizuálne nevzhľadné ochorenie je zvyčajne neškodné, no často u postihnutých spôsobuje pocity hanby. A nemusí, pretože proti plesniam nechtov je množstvo rád a pomoci. Pre každé štádium ochorenia existuje správny postup – či už masť, lak alebo lieky.

Prezradíme vám, čo je možné v tomto prípade robiť, aby ste mykóze alebo vzniku kondylómov  zabránili.

Čo je to mykóza nechtov?

Nepríjemná mykóza nechtov je infekčné ochorenie nechtov na rukách a nohách. Väčšinou ju prenášajú vláknité huby, ktoré sa najčastejšie vyskytujú na verejných a mokrých alebo vlhkých priestoroch.

Inak nazývaná mykóza ako „ pleseň nechtov “ sa vzťahuje na plesňovú infekciu nechtov na nohách a rukách. Vo väčšine prípadov sú teda jej spúšťačom vláknité huby (dermatofyty), prípadne môžu byť príčinou vzniku mykózy aj kvasinky alebo plesne.

Samotný prenos prebieha cez kožu, patogény môžu prežiť niekoľko dní a dokonca týždňov na odumretých a uvoľnených kožných bunkách.

Mykóza nechtov nepredstavuje pre telo obzvlášť veľkú hrozbu

Návštevu lekára by ste však pri podozrení na toto ochorenie nemali príliš dlho odkladať, pretože plesňová infekcia nechtov zmizne sama od seba len v najzriedkavejších prípadoch a v najhoršom prípade sa huba môže rozšíriť na ďalšie nechty alebo iné časti tela.

Ide o neškodné, ale nepríjemné ochorenie

Na rozdiel od kondylómov, nie je pleseň nechtov sama o sebe pre zdravých ľudí nebezpečná, no môže sa stať bolestivou a zdĺhavou záležitosťou. Ak je mykóza nechtov v pokročilom štádiu, postihnuté prsty na rukách alebo nohách majú obmedzenú funkciu.

Pri chôdzi alebo uchopení tiež vzniká mierna bolesť. Takéto účinky sa však zvyčajne pozorujú len u diabetikov a ľudí s oslabeným imunitným systémom. V každom prípade je dobré navštíviť dermatológa a dbať na zvýšenú hygienu a minimum vlhkosti v okolí chodidiel.

Zdroj obrázka: megaflopp/Shutterstock.com