Najvyšší čas, naučiť sa prevádzkovať firmu aj počas krízy

Najvyšší čas, naučiť sa prevádzkovať firmu aj počas krízy

Keď si naplánujete začiatok podnikania a založíte firmu, ste na začiatku svojej samostatnej zárobkovej činnosti. Často sa však stáva, že nepredvídateľné udalosti a rôzne prekážky vedia snahu o dosahovanie úspechu prekaziť. Ani kríza vás však nemusí položiť na kolená, ak sa počas jej priebehu naučíte firmu bez problémov prevádzkovať.

V našom článku vám prezradíme, pomocou ktorých krokov by ste to mohli pomerne jednoducho zvládnuť.

Posilnite marketing

Akvizícia zákazníkov je pre živnostníkov a firmy to najlepšie. Rozmanitosť akvizičných metód a reklamných príležitostí si však vyžaduje dobrý prehľad. Každé marketingové opatrenie stojí peniaze a malo by byť naplánované efektívne. Skontrolujte si preto rôzne dostupné kanály a vytvorte koherentný marketingový koncept. Medzi rôzne marketingové kanály, ktoré môžete využiť, patrí:

  • priamy marketing;
  • klasická reklama v TV, tlači alebo rádiu;
  • online marketing s Google a SEO;
  • rôzne reklamné predmety.

Nájdite si odborníka na spracovanie účtovníctva

Veľmi často sa hovorí, že úspech firmy závisí od dobrého nápadu, kapitálu, zákazníkov a šikovného účtovníka. A platí to aj v praxi. Musíte však pri jeho vedení dodržiavať rozsiahle formality a pravidlá. Takéto účtovníctvo si samozrejme nemusíte robiť sami, ale zveriť ho do rúk odborníkom na kompletné spracovanie účtovníctva.

Len profesionál s praxou predsa najlepšie vie, ktoré cesty sa dajú využiť vo váš prospech a pomôcť vám fungovať aj počas krízy.

Napriek tomu by ste mali mať aj svoj vlastný prehľad o témach finančného účtovníctva, mzdového účtovníctva, pohľadávkach a záväzkoch, ako aj o ročných účtovných závierkach a daňových priznaniach. Kvalitné kancelárske počítače by vám v tom mohli spolu s účtovným systémom  pomôcť.

Keď kríza vedie k bankrotu

Aj keď v počiatočnom štádiu prijmete vyššie spomínané opatrenia na boj proti kríze, niekedy to nestačí. Ak je platobná neschopnosť predvídateľná, musí byť vyhlásený konkurz alebo bankrot. Aj to je riešenie, ako sa dostať z problémov.

Ak preto spozorujete prvé príznaky ťažkostí v priebehu podnikania, ktoré by potenciálne mohli viesť k bankrotu, mali by ste vyhľadať odbornú pomoc. Bez ohľadu na to, či sa rozhodnete pre priame vyrovnanie s veriteľmi alebo pre začatie konkurzného konania, nechajte si poradiť od ľudí, ktorí tejto téme rozumejú a pomôžu vám dostať sa z nej bez následkov. Aj v tomto prípade to môže byť profesionálne účtovníctvo v Bratislave. Stačí si len správne vybrať a nebáť sa požiadať o pomoc.

Zdroj obrázka: alphaspirit.it/Shutterstock.com