Ako si z vlastnej záhrady vytvoriť obľúbenú dovolenkovú destináciu?

Ako si z vlastnej záhrady vytvoriť obľúbenú dovolenkovú destináciu?

Mať vlastnú záhradu je trendom už roky. Túto preferenciu však za posledné roky posilnila aj pandémia Corony, pretože ľudia čoraz viac túžia po oddychu a relaxe od namáhavého a monotónneho každodenného života.

V nasledujúcom článku vás preto zoznámime s niekoľkými tipmi, ako si skutočne oddýchnuť vo vlastnej záhrade.

Najprv práca, potom relax

Mať vlastnú záhradu samozrejme neznamená len relax, ale aj prácu. Trávnik treba udržiavať v dobrom stave, nepodceniť bezpečné pílenie stromov a ošetrovať záhony, aby všetko nezarástlo. Pri všetkých týchto úkonoch by si však mal každý uvedomiť aj to, že záhrada by mala znamenať predovšetkým relax za účelom načerpania nových síl. Vždy by ste si preto mali dopriať cielené prestávky, aby ste udržali zdravú rovnováhu medzi tým, čo je príjemné a čo je užitočné.

Priestor na oddych

Na to, aby ste sa vo vlastnej záhrade cítili naozaj pohodlne, je ideálny priestor chránený pred silným slnkom, teplom, dažďom, vetrom a v zime aj snehom. Časy nepohodlných záhradných stoličiek sú dávno preč, pretože v súčasnosti existuje široká škála pohodlného exteriérového nábytku  s hrubým čalúnením, v ktorom si skutočne oddýchnete.

Najlepšie však je, spojiť takýto vonkajší priestor s inštaláciou rovnako modernej bioklimatickej pergoly, aby ste mali všetko na jednom mieste.

Osvieženie v podobe bazéna

Najmä v lete si majitelia záhrad radi užívajú teplé a dlhšie dni. Čo môže byť preto na tento účel lepšie ako si zaobstarať vlastný bazén? Ak nemáte potrebné peniaze na napevno inštalovaný bazén alebo sa vám s takýmto bazénom nechce znášať veľké úsilie, môžete sa rozhodnúť aj pre praktický nadzemný a nafukovací model.

Upokojte myseľ v hojdacej sieti

Najmä popoludní, keď telo cez obed zápasí s poludňajším útlmom, môže byť mimoriadne uvoľňujúce zdriemnuť si v  hojdacej sieti . Najlepšie je pripevniť jednu medzi dva stromy, aby ste si zároveň mohli užívať výhodu tienistého miesta. Ak teploty ešte nie sú také vysoké alebo fúka slabý vánok, stačí si na seba hodiť príjemnú prikrývku. Kolísanie upokojuje a podporuje vašu kreativitu.

Urobte si poriadok

Upratané prostredie v záhrade automaticky vytvára uvoľnenejšiu atmosféru. Záhradnícke potreby by napríklad nemali byť rozhádzané všade, ale mali by byť upratané v kôlni alebo v malej záhradnej chatke. Na údržbu nedostupných miest zasa môžete využiť služby výškových prác z Banskej Bystrice.

S rozbitými vecami by ste sa mali okamžite rozlúčiť a zbytočne ich dlho neskladovať a nehromadiť. Vankúše sa naopak dajú uložiť do praktických úložných boxov. V niekoľkých jednoduchých krokoch vnesiete poriadok do chaosu a rýchlo vytvoríte dostatok priestoru na relax.

A možno to bude aj rýchla alternatíva na letnú dovolenku.