Právnik Rado Procházka vydáva román Brichtov boj

Právnik Rado Procházka vydáva román Brichtov boj

Brichtov boj je miestami tragikomická, miestami romantická skorodetektívka zo slovenskej súčasnosti. Prináša fiktívny príbeh mladého bratislavského architekta, ktorý sa dostal do sporu s klientom. Postupne zisťuje, že súper je silnejší, ako čakal, a že svet nie je vždy to najpriateľskejšie miesto na život. Zvlášť, keď človek podľahne pocitu, že na ten svet zostal sám.

Radoslava Procházku poznáme ako bývalého politika, šikovného právnika a autora zaujímavých publicistických textov s právnou tematikou.
No teraz sa ukazuje aj ako výborný spisovateľ. Procházka totiž píše pohodovým a uvoľneným štýlom, číta sa ľahko, so záujmom a zaujatím.

Príbeh sa odohráva v pokoronovej Bratislave, kde sa mladý architekt Martin Brichta snaží zachrániť rodinnú firmu. Hoci získal veľkú zákazku od spoločnosťou vyzdvihovaného developera s dokonalým mediálnym obrazom, nie je všetko také, ako sa na prvý pohľad javí.  Brichta zisťuje, že v jeho boji so zlom prezlečeným za dobro, potrebuje viac ako len nepriestrelné zmluvy a testosterón.
Potrebuje šťastie.

Brichtov boj je skvelý príbeh bratislavského architekta a jeho boj s developerom. Autor nezaprie skúsenosť s právnym prostredím, ale skôr než prípadovú štúdiu justičnej krivdy ponúka čitateľovi príležitosť zamyslieť sa, a domyslieť, čo pocit nespravodlivosti s niekým môže – a nemusí – urobiť. Jeho právno-súdne vsuvky neprekážajú, skôr odhaľujú zákulisie a skutočnú pokrútenosť našich paragrafov.

“Písanie pramení v potrebe rozmýšľať o svete, a v snahe ho pochopiť, pričom svetom je pre mňa fyzický kontakt človeka s okolím a jeho vedomá reflexia tohto kontaktu. O týchto témach už sa v mojom veku najlepšie uvažuje a komunikuje v žánri krásnej literatúry,” tvrdí Radoslav Procházka o svojej knihe, ktorá vyšla vo vydavateľstve Ikar.

Vypočujte si úryvok.
Číta Boris Farkaš:

Prečítajte si úryvok:

Uniesť človeka a dostať zaňho výkupné vyzerá v telke relatívne jednoducho. Zistíš si, kedy kam chodí a s kým, pripravíš si úkryt, vymyslíš miesto, kto a kam ti má doniesť peniaze, naplánuješ únikovú trasu, elegantne zarastený v rifliach a koženej bunde brázdiš ulice, si vlk samotár, čo si ide svoje, spoza okna pozeráš na dážď, sŕkaš čaj, čo vyzerá ako whisky, v zrkadle v kúpeľni vidíš vzor sily a odhodlania, možno sa niečo zamotá a tebe bude z ramena či z obočia tiecť tenký prúžok krvi a chvíľu budeš špinavý, aby si sa v poslednej chvíli predsa len zmohol a na konci toho všetkého z terasy domu z bieleho kameňa s margaritou v ruke hľadel na morskú hladinu. Unavený, dobitý, spokojný. S jazvami, ktoré môžeš predvádzať ako znamenie víťazstva a cti.
Ale podľa telky si život plánujú len magori. A keby som aj musel uznať, že mi trochu preplo, ešte stále mám dosť rozumu nato, aby som vedel, že ja by som v takejto akcii vyzeral skôr ako Fantozzi než Jason Bourne. Aj keď ktovie, možno niečo medzi, taký Ady Hajdu.