Poistite si svoje pohodlie a bezpečnosť na zimnej vozovke

Poistite si svoje pohodlie a bezpečnosť na zimnej vozovke

Nielen predpovede meteorológov, ale aj realita aktuálneho počasia nás čoraz viac utvrdzuje v tom, že zima nám už klope na dvere. Znamená to, že okrem svojho domova, musíme na náročné podmienky včas, ideálne teraz, pripraviť aj naše vozidlá, ktoré sú často jeho druhou alternatívou.

Ktorých krokov a dôležitých autodielov sa to týka?

Začnite pri brzdách

Brzdové kotúče je lepšie vymeniť pred zimou, aj keď nie sú úplne opotrebované. Pamätajte, že rozdiel v brzdných momentoch kolies je hlavnou príčinou šmyku. Pri výmene doštičiek musíte venovať pozornosť stavu brzdových valcov: ak sa na nich objavia stopy brzdovej kvapaliny, s najväčšou pravdepodobnosťou sú ich manžety opotrebované a v zime môžu vytekať. Mimochodom, nezabúdajte, že samotnú brzdovú kvapalinu treba každé dva roky kompletne vymeniť a na kvalitnom značkovom produkte by ste nemali šetriť.

Prekontrolujte stav batérie

Ak sa pri prvom mraze vyskytnú problémy so štartovaním motora, skontrolujte hladinu destilovanej vody v batérii. Cez leto by sa mohla vypariť. Batériu nabite. Po nabití je vhodné skontrolovať hustotu elektrolytu a ak je nižšia ako 1,27, musíte ju uviesť do normálu alebo premýšľať o výmene batérie. Pri výbere novej batérie vám odborníci odporúčajú venovať pozornosť značkovým modelom, ktoré sa v našich podmienkach dobre osvedčili.

Vyčistite auto zvonka

Telo auta je v tomto období neustále vystavované dažďu a zmenám teplôt a v zime sa naň sype aj soľ, ktorou sú posypané cesty. Takže antikorózna príprava karosérie je nevyhnutnou operáciou nielen pre staré auto, ale aj pre nové. Najekonomickejšou možnosťou tohto prípravku je natrieť povrch karosérie voskom. Nezabudnite namontovať lapače nečistôt a podbehy kolies, najmä na vozidlá s pohonom predných kolies.

V zime treba auto umývať častejšie, hlavne spodok, aby sa na ňom nezdržiavali nečistoty. V žiadnom prípade ale neumývajte auto v chladnom počasí horúcou vodou. Pre lak je to smrť, teda hrdza. Zároveň sa neodporúča umývať auto v mrazivých dňoch, pretože pokles teploty nepriaznivo ovplyvní stav laku, môže dôjsť aj k vyblednutiu lesku.

Spolu s výmenou pneumatík a osvetlenia by to mali byť tie najdôležitejšie kroky, na ktoré by ste teraz, pred príchodom zimy nemali zabudnúť.

Zdroj obrázka: Syda Productions/Shutterstock.com