Život bez toxínov – užitočné tipy a rady

Život bez toxínov – užitočné tipy a rady

Vyskúšajte si Život bez toxínov s rovnomennou knihou. Skúsené autorky sa vrátili k osvedčeným domácim receptom, ktoré spojili s moderným prístupom a výsledkami vlastných experimentov. Kniha obsahuje množstvo nápadov a riešení pre celú rodinu, počnúc domácnosťou až po cesty do zahraničia. Autorky ponúkajú konkrétne rady do života bez škodlivín v oblasti hygieny, krásy, stravovania, oblečenia, tetovania či hračiek. Inšpiráciu v nej nájdu všetci: tí, čo život bez toxínov už dlhšie považujú za svoj životný štýl, ale aj tí, čo na túto cestu ešte len nastupujú.

„Žiť bez toxínov, čisto, prírodne a bez prísad je náš sen,“ vyznávajú sa autorky Martina Johansson a Fanny Lindkvist. „Najvyšší cieľ, ktorý sa usilujeme dosiahnuť. Dnes to však vyzerá tak, že žiť celkom bez toxínov je ťažké, ale naše rozhodnutia môžu byť vedomé, čisté a prírodné, pokiaľ to len bude možné.“

Môžeme vplývať sami na seba i na ostatných. Môžeme sa usilovať o to, aby sme robili vždy len tie najlepšie rozhodnutia pre naše zdravie a pre naše prostredie. Táto kniha prináša celý súbor nápadov, ako tak môžete konať.
Sami si môžete vybrať, aký spôsob vám vyhovuje a ktoré z nápadov prijmete za svoje. Pozerajte sa na túto knihu ako na obrovský obložený chlebíček s našimi najlepšími tipmi a radami pre väčšinu oblastí života.

Viete, že napríklad nízkotučné produkty sú výsledkom stlačenia molekúl vody, čím sa zníži obsah tuku? Súčasná strava je plná takýchto trikov, o ktorých by konzument mal vedieť. Často je však zložité zistiť, kde by sme mali začať.
Našťastie sa dá vyhnúť tým najhorším škodlivinám a celkom jednoduchým prostriedkom bezpečne odstrániť väčšinu postrekov, ktorými sú ošetrené napríklad ovocie a zelenina.

V knihe Život bez toxínov z vydavateľstva Ikar nájdete mnoho zabudnutých domácich nápadov, ktoré naozaj fungujú. Viete, že mykózy na nohách sa môžete zbaviť kokosovým olejom? A pri infekcii zubov je účinný pomarančový olej?

Krátky úryvok z knihy – využitie citróna:

Čistenie okien
Zmiešajte šťavu z ½ citróna s 1 litrom vody a použite ako čistiaci prostriedok na okná, poutierajte handrou a vyleštite novinovým papierom.

Čistenie mikrovlnnnej rúry
Položte ½ citróna do menšej misky s vodou. Zapnite mikrovlnku na plný výkon na 3 – 4 minúty. Misku nechajte v mikrovlnke ešte asi 20 – 30 minút a potom dosucha vyutierajte. Mikrovlnka je čistá a príjemne a sviežo vonia.

Čistenie svetlých povrchov
Ošúpte kôru z 1 citróna a vložte do sklenej nádoby. Pridajte 2 – 3 dl bieleho vínneho octu a nechajte odstáť 10 dní v izbovej teplote. Roztok je účinný takmer na všetko, citrón má však bieliaci efekt, tak ho používajte iba na svetlé plochy. Veľmi dobre pôsobí aj ako prírodný bieliaci prostriedok na svetlé šaty alebo textílie. Ďalší podobný roztok si môžete pripraviť zmiešaním 20 kvapiek citrónovej šťavy a 40 kvapiek tea tree oleja v 2 dl vody. Môžete ho použiť priamo alebo rozmiešať v troche horúcej vody, ak budete napríklad umývať podlahu. Je to aj perfektný čistiaci prostriedok na kuchynské obkladačky. Tea tree olej a šťava z citróna majú antibakteriálne vlastnosti a spolu nádherne voňajú.

Citrón ako odstraňovač škvŕn
Vytlačte citrónovú šťavu priamo na fľaky pred praním v práčke, najskôr ho však vyskúšajte na kúsku látky, pretože citrón bieli. Ak chcete vybieliť šaty, biele záclony alebo podobne, môžete naliať 2,5 dl citrónovej šťavy do 5 litrov vody. Namočte ich do vane alebo do vedra, nechajte namočené najlepšie celú noc a potom ich operte ako zvyčajne.

Milan Buno, knižný publicista