Prečo potrebuje termokameru aj poľovník a aké sú jej výhody?

Prečo potrebuje termokameru aj poľovník a aké sú jej výhody?

Termovízia je moderná technológia na vizualizáciu tepelnej energie rôznych objektov. Mnoho ľudí zároveň verí, že táto technológia je výsadou vojenských a špeciálnych policajných jednotiek, ale v skutočnosti je rozsah jej použitia v dnešnej dobe oveľa širší a čoraz častejšie sa termovízne prístroje používajú aj na domáce účely.

Napríklad na lov alebo lekárske účely. V tomto článku si povieme, čo je to termokamera a v čom sa líši od ostatných prístrojov na nočné videnie.

Ako termovízia funguje?
Princíp činnosti modernej termovízie je podobný ako princíp činnosti bežných digitálnych fotoaparátov. Rozdiel je v tom, že snímač snímača pracuje v rozsahu stredných vlnových dĺžok elektromagnetického žiarenia, čo umožňuje zariadeniu zaznamenávať tepelné (IR) žiarenie  neviditeľné pre bežné oko.

Tepelná energia je generovaná takmer každou časticou vo vesmíre, nepočítajúc telá ochladené na absolútnu nulu a práve  termálne kamery boli špeciálne vyvinuté za účelom registrácie tejto energie a jej premeny na obraz, ktorému ľudia už dokážu porozumieť.

Výhody, ktoré oceníte
Najväčšou výhodou termokamier je, že úroveň osvetlenia nijakým spôsobom neovplyvňuje kvalitu obrazu. Denne aj v noci získame rovnako dobrý kontrastný obraz, ktorý nám umožní rýchlo nájsť objekty vyžarujúce teplo v prostredí a na rozdiel od prístrojov na nočné videnie nie je potrebné používať infračervené osvetlenie.

Okrem toho operátor, ktorý vykonáva pozorovanie pomocou termokamery, nebude oslepený svetlometmi automobilu alebo obyčajnou baterkou. Termokamera „vidí“ rovnako dobre aj cez hmlu, sneh alebo dážď.

Používanie termokamery
Termovízne kamery sú obľúbené u všetkých vojenských, záchranných a iných zložiek štátnej správy, od armády až po políciu či hasičov.

Trh sa však začal zapĺňať zariadeniami, ktoré môžete využiť aj na osobné účely, ochranu a kontrolu majetku alebo pri poľovníctve. K tým najlepším a najdostupnejším patria termokamery Pulsar Thermion, Axion, Helion a ďalšie.

Vďaka tomu, že každý prvok prostredia má svoj vlastný odvod tepla, je možné takéto zariadenia  použiť na riešenie rôznych úloh. Ak jej výhody oceníte aj vy, tak si neváhajte na podnalov.sk vybrať to najlepšie zariadenie a výsledky sa dostavia.