Ako si dom prispôsobiť na prežívanie letných horúčav?

Ako si dom prispôsobiť na prežívanie letných horúčav?

 

K letu neodmysliteľne patria vysoké teploty. Na jednej strane je to dôvod, prečo sa mnohí na toto ročné obdobie tešia. Avšak na druhej strane môžu letné horúčavy niektorým ľuďom spôsobiť aj komplikácie. Hlavne v kombinácii s rôznymi zdravotnými problémami, alebo len vyšším vekom, môže byť vysoká teplota veľmi nepríjemná, niekedy nebezpečná.

Preto je dobré na svojom dome urobiť niekoľko úprav, ktoré vám poskytnú príjemnejšie podmienky na prežitie teplých letných dní.

Klimatizácia

Dnes už sa dá kvalitná klimatizácia zohnať za veľmi prijateľnú cenu. Mnohí sa boja toho, že chladenie domu a údržba klimatizačných jednotiek by ich vyšla veľmi draho. Pritom údržba vo väčšine prípadov spočíva v tom, že raz za čas povysávate prachový filter. Ak nechcete minúť veľa peňazí, pokojne si klimatizáciu kúpte iba do jednej miestnosti. Jedna chladná izba, do ktorej sa budete môcť ukryť v najväčších horúčavách urobí veľký rozdiel.

Tieniaca technika

Aby ste zabránili prehrievaniu interiéru, je nutné znemožniť slnečným lúčom vstup dnu. Na tento účel existujú rôzne druhy tieniacej techniky. Vonkajšie a vnútorné žalúzie, látkové rolety prípadne nad terasu aj pevné pergoly.

To všetko vám poskytne chládok, za ktorý budete v letných horúčavách vďační. Každý z nás má iný vkus a do každého domu sa hodí niečo iné. Avšak výber modernej tieniacej techniky je pomerne široký, takže určite nájdete niečo, čo sa trafí do vášho vkusu.

Využite prírodu

Ak máte pri dome záhradu, môže to byť v lete obrovskou výhodou. Ak ste niekedy počas horúceho letné ho dňa boli v lese, viete že stromy dokážu urobiť zázraky pokiaľ sa jedná o ochranu pred slnkom a teplom. Neváhajte a spravte si v záhrade miesto, kde sa bude dať schovať pod stromy. Ideálne je kúpiť si pod ne malú záhradnú lavičku, takže keď prídu vysoké teploty, budete si môcť napríklad s knihou sadnúť do príjemného prostredia pod stromami.

S týmito tipmi sa už nebudete báť, keď v predpovedi počasia uvidíte teploty nad 30°C. Ak sa na teplo dobre pripravíte, budete si ho vedieť aj užiť.