Strešné okná VELUX s integrovaným motorom už nie sú luxus, ale štandard

Strešné okná VELUX s integrovaným motorom už nie sú luxus, ale štandard

/BRATISLAVA, 18. marca 2024/ Keď sme pred rokmi chceli prepnúť program na televízore, museli sme vstať z pohodlného kresla. Mladšia generácia sa už možno ani nepamätá, že autá či garáže sme otvárali fyzicky kľúčom… Pohodlie diaľkového ovládania povýšené v mnohých oblastiach až na smart riešenia sa vpísalo do života moderných domácností. Pozadu nezostali ani strešné okná, ktoré zvyšujú kvalitu bývania privádzaním denného svetla a čerstvého vzduchu. Po novom sú dodávané s elektrickým alebo solárnym motorom integrovaným už od výroby tiež strešné okná VELUX Štandard, teda základná kategória strešných okien, ktoré sú ekonomicky najvýhodnejším variantom okien s trojsklom. Luxus diaľkového ovládania a bezstarostného vetrania s dažďovým senzorom sa vďaka tomu stal cenovo dostupným a nemusí už byť len riešením pre ovládanie okien umiestnených vysoko v streche.

Keď ľudia investujú do bývania, nech už stavbou celkom nového domu, alebo rekonštrukciou starého, chcú si svoj domov zariadiť čo najpohodlnejšie. Preto sú dnes stále žiadanejšie diaľkovo ovládané strešné okná, ktoré prinášajú mnoho výhod. S diaľkovým ovládaním je vetranie veľmi pohodlné bez ohľadu na to, ako vysoko je strešné okno umiestnené, koľko je pod ním nábytku, aj ako ďaleko sa od neho práve nachádzate. Ďalšou veľkou prednosťou je dažďový senzor, ktorý okno automaticky zatvorí, keď začne pršať. To iste potvrdí každý, kto niekedy zabudol strešné okno zatvoriť a prekvapil ho dážď, alebo naopak pre istotu ani nevetral. S dažďovým senzorom také starosti odpadajú a nič nebráni nechávať strešné okno otvorené podľa ľubovôle.

Strešné okná s motorom je možné otvárať a zatvárať pomocou jednoduchého diaľkového ovládača, ktorý je súčasťou každého balenia a je vopred spárovaný s oknom. Samozrejme ponúkajú toho ešte viac – môžeme s nimi posunúť domáci komfort na oveľa vyššiu úroveň. Diaľkovo ovládané strešné okná VELUX Štandard sú pripravené na zapojenie do systému inteligentnej domácnosti. Môžeme ich ovládať aj z mobilu aplikáciou VELUX App Control, s ktorou jednoducho vyvetráme napríklad pri ceste z dovolenky, aby nás doma privítal svieži vzduch. Ďalšou možnosťou je diaľkový ovládač VELUX Touch, ktorý nastavíme napríklad na vyvetranie kúpeľne po sprchovaní – a okno sa za 15 minút automaticky zatvorí.

Cenovo dostupné diaľkové ovládanie znamená prielom

Doteraz VELUX ponúkal diaľkové ovládanie integrované už od výroby len u prémiových modelov strešných okien. Ďalšou možnosťou bolo – a stále je – doplniť strešné okno motorom dodatočne. Aj to je samozrejme riešením a veľa ľudí ho využíva napríklad preto, že chcú doma viac vetrať a ľahšie udržiavať zdravé vnútorné prostredie. Ale teraz je integrovaný motor k dispozícii už v základnej kategórii strešných okien VELUX Štandard, ktoré sú ekonomicky najvýhodnejším variantom okien s trojsklom. Komfortný spôsob ovládania je vďaka tomu ďaleko dostupnejší a mohol by sa u nás postupne stať rovnako bežným ako v iných európskych krajinách, kde si už dnes diaľkovo ovládané strešné okná kupuje každý tretí zákazník spoločnosti VELUX.

Keď je v miestnosti viac strešných okien, pre pohodlie stačí mať s motorom len jedno z nich. Také okno je vďaka dažďovému senzoru možné nechávať otvorené bez strachu zo zmeny počasia, čo zaistí jednoduchšie vetranie a zdravšie bývanie. Pretože je motor dokonale ukrytý v hornom ráme, diaľkovo aj manuálne ovládané strešné okná vyzerajú úplne rovnako a je možné ich bez obáv kombinovať do dvojíc.

Zároveň nie je potrebné robiť žiadne kompromisy medzi pohodlím a energetickou úspornosťou. Strešné okná kategórie VELUX Štandard totiž zaisťujú veľmi kvalitnú tepelnú izoláciu vďaka nízkoenergetickému trojsklu, čo vyjadruje súčiniteľ prestupu tepla celým oknom Uw = 1,1 W/m2K.

Elektricky, alebo radšej solárne poháňané okno?

Pri opatrení nového diaľkovo ovládaného okna je dôležité si zvoliť vhodný spôsob pohonu. Motor umiestnený v hornom ráme okna je poháňaný elektrinou buď zo siete, alebo z batérie napájanej fotovoltaickým panelom. Zapojenie do siete je výhodné, pokiaľ k oknu už vedie kábel, alebo práve prebieha rekonštrukcia a elektrinu je možné k oknu jednoducho priviesť. Kto len vymieňa staré strešné okno za nové s diaľkovým ovládaním a chce sa vyhnúť stavebným úpravám a neporiadku, asi zvolí skôr solárny pohon. Batéria napája fotovoltaický panel dobíjaný denným svetlom, takže ovládanie je rovnako spoľahlivé, ako to, že slnko vychádza každý deň.

Nech už bude pohon akýkoľvek, v každom prípade sa strešné okno s diaľkovým ovládaním zaradí medzi prvky modernej domácnosti, ktoré sú stále na dosah z pohodlia gauču, rovnako ako napríklad televízor.