Japonsko odolalo kybernetickému útoku, hlási sa k nemu hackerská skupina

Japonsko odolalo kybernetickému útoku, hlási sa k nemu hackerská skupina

Japonsko odolalo kybernetickému útoku, ktorý zablokoval viaceré vládne webové stránky. Za útok je údajne zodpovedná proruská skupina Killnet, ktorá to uviedla vo svojom vyhlásení.

V utorok večer nebol v Japonsku možný prístup k vládnym webovým stránkam, pričom služby boli obnovené už v ten deň. Japonská digitálna agentúra neskôr uviedla, že v stredu mal problémy s prihlásením do niektorých služieb aj administratívny vládny portál, pričom neuviedla príčinu. Proruská hackerská skupina Killnet tiež tvrdí, že ochromil online daňový portál, platobný systém JCB alebo sociálnu sieť Mixi, druhú najväčšiu v Japonsku.

Killnet vyradil napadnuté stránky tradične pomocou DDoS útokov, ktoré zahltili servery miliónmi požiadaviek. Skupina údajne ovláda jeden z najväčších aktívnych botnetov zložený zo 4,5 milióna zariadení, takže útoky majú dostatočnú silu. Hackerská skupina útoky zdôvodnila japonskou podporou Ukrajiny a desiatky rokov starým sporom o Kurilské ostrovy.

Útok na Japonsko nadväzuje na predchádzajúce masívne útoky na Českú republiku, Taliansko, Litvu, Estónsko, Poľsko a Nórsko a v budúcnosti môžeme očakávať ďalšiu vlnu podobných kyberútokov.

Analytická jednotka Check Point Research v polročnej správe upozorňovala na celosvetový nárast kyberútokov o 42 percent a varovali aj pred vzostupom hackerských skupín sponzorovaných a podporovaných štátmi. Tento trend po začiatku rusko-ukrajinskej vojny ešte zosilnel.

„Organizácie vo všetkých štátoch a naprieč sektormi musia byť ostražité, pretože hackerské skupiny používajú rôzne nástroje, vrátane krádeží dát a vydieračského softvéru. Zásadné je klásť dôraz na prevenciu, segmentovať, zálohovať a mať pripravený plán obnovy pre prípad najhoršieho možného scenára,“ upozorňuje Tomáš Valenta riaditeľ slovenskej pobočky spoločnosti Check Point Software Technologies.

Výskumný tím Check Point Research už viacej ako tri desiatky rokov sleduje bezpečnostné trendy, vyhodnocuje anomálie a prináša komunite aktuálne varovanie a správy o kybernetických hrozbách. Tvorí ho viac ako stovka analytikov a skúsených výskumníkov, ktorí spolupracujú s bezpečnostnými spoločnosťami, orgánmi na presadzovanie práva a jednotkami CERT.

Spoločnosť Check Point Software Technologies Ltd. (NASDAQ: CHKP) poskytuje riešenia kybernetickej bezpečnosti pre štátnu aj súkromnú sféru a vo svete chráni viac ako 100-tisíc organizácií všetkých veľkostí. Vznikla v roku 1993 a v súčasnosti ju tvorí päťtisíc odborníkov, kde viacej ako 80 percent personálnych kapacít predstavujú inžinieri a vývojári.