Vnútri a zároveň vonku

Vnútri a zároveň vonku

Rodinný dom nie je byt. V byte sme primárne vo vnútri a kontakt s vonkajšími priestormi je obmedzený. Avšak rodinný dom by mal fungovať ako prepojenie s exteriérom a človek by mal mať možnosť využiť záhradu a nebyť zatvorený vo vnútri… a tak je tomu v prípade rodinnej vily v Petroviciach.

Biela hladká omietka, svetlý a tmavý kameň, sklo a betón… to sú materiály, s ktorými pracovali architekti zo štúdia Labor 13 počas návrhu rodinného domu v rezidenčnej oblasti pražských Petrovíc. Biela, minimalistická a orthogonálna kompozícia s ktorou kontrahuje záhradný domček s tmavým kamenným obkladom nadväzujúcim na bazén, so svojim vzhľadom vyniká medzi stavbami v okolí. Kombinácia bielej hmoty s množstvom presklených plôch nám umožňuje prejsť z obytných priestorov rovno do záhrady. Ako keby sme boli stále v dome… a to aj v prípade druhého poschodia ! Investori mali malý pozemok, takže sme sa snažili čo najviac uvoľniť záhradu a prepojiť s ňou dom. Tvar domu vychádza z toho, že sme chceli opticky odkloniť dom napravo a z toho vychádza hmota, ktorá ide pozdĺž celej hrany pozemku a preto je dom natlačený s minimálnym odstupom od hranice pozemku k pravému susedovi,“ vysvetľuje architekt Martin Vomastek z ateliéru Labor 13.

Záhrady hneď dve

Hlavná záhrada je rozdelená na niekoľko funkčných celkov. „Medzi domom a bazénom sa nachádza len trávnik. Úsek záhrady nadväzujúci na ulicu tvorí prírodnú pohľadovú bariéru a súkromie majiteľom rovnako poskytujú vysoké borovice vysadené pozdĺž stienky v západnej časti záhrady, pod ktorými je zrealizovaná úžitková záhradka ,“ popisuje architekt Martin Vomastek. Z dôvodu relatívne malého celkového pozemku sa architekti rozhodli vytvoriť okrem hlavnej záhrady taktiež vedľajšiu záhradu – terasu, ktorá sa nachádza na streche domu. Táto terasa slúži na relax obyvateľov druhého poschodia vily – deťom investorov. Záhradu na 2NP projektovali záhradní architekti z ateliéru Flera,  ktorých práce sú dobre známe po celej republike aj v zahraničí.

Súčasťou spodnej záhrady je domček pri bazéne, ktorý slúži na odpočinok a posedenie s priateľmi. Celkovo tento koncept používame aj pri iných realizáciách, kde máme samostatne hlavný dom a na blízku záhradný domček slúžiaci na Relax, alebo pre návštevy. Vďaka tomuto domčeku potom vnímame dom v inej perspektíve,“ poukazuje architekt a pokračuje: „Nie sme príliš zástancami pergol  pristavených ku konštrukcii domu. V našich realizáciách rovno myslíme na to, aby sme vytvorili priestory, ktoré môžu fungovať celoročne.“ Neoddeliteľnou súčasťou záhradného domčeka je privátna infrasauna, kúpeľňa a kuchyňa.

Viac skla = viac svetla

Veľkoformátové okná a presklené plochy na prízemí opticky zväčšujú celkové vnútorné priestory a dodajú dostatok svetla celej domácnosti. „Pri väčšine domov, ktoré navrhujeme, kombinujeme sklenené a plné plochy. Nerobíme klasické rastre menších okien, ale snažíme sa okná zoskupiť tak, aby sme čo najviac presvetlili hlavné obytné miestnosti, ktoré sú maximálne prepojené so záhradou. V tomto prípade je to dolná obývacia miestnosť, spálňa a izba pre hostí a potom horná obývacia miestnosť, ktorá je oknami prepojená so strešnou záhradou,“ upresňuje architekt Martin Vomastek z ateliéru Labor 13 a ďalej pokračuje: „Menšie okná svojim spôsobom reagujú na interiéry, napríklad pohľady z chodieb do záhrady, alebo menšie okná do kúpeľní a spální, pri ktorých sme sa zamerali na súkromie.“ Aj keď by sa mohlo zdať, že domu chýba stabilita z dôvodu množstva zasklených plôch, opak je pravdou – v zasklených plochách sú integrované nenápadné stĺpy z ocele, ktoré nesú betónový strop. „S dodávateľskou firmou bolo potrebné sa dohodnúť na výrobe týchto presklených plôch tak, aby odpovedali nášmu zámeru. Chceli sme okná od podlahy až k stropu, bez viditeľných profilov, čo nebolo z pohľadu výroby úplne jednoduché. Našťastie sa to podarilo tak, ako sme si to predstavovali,“ dodáva architekt.

Spodné poschodie poskytuje izbu pre hostí a spálňu pre majiteľov so šatníkom a kúpeľňou. Spoločný čas môžu tráviť vo vnútornej obývačke, alebo vo vonkajšom posedení hneď za presklenou plochou, ale stále pod strechou domu. Moderná a absolútne minimalistická kuchyňa s jedálňou sú súčasťou priestoru obývacej miestnosti. Druhé poschodie vily s terasou je venované výhradne dospievajúcim deťom, keď každé z obch detí má vlastnú spálňu so šatníkom a kúpeľňou. Spoločné chvíle môžu tráviť v hornej moderne zariadenej obývacej izbe, alebo na strešnej záhrade (terase), ktorá je akýmsi pokračovaním obývacej izby. „Investori chceli dopriať svojim deťom súkromie, a tak vznikla na druhom poschodí samostatná jednotka, ktorá je prístupná schodiskom zo vstupnej haly, takže deti nemusia prejsť ani spodnými spoločnými priestormi domu,“ vysvetľuje Martin Vomastek.

Maximálny minimalizmus

Celkovú atmosféru oboch podlaží vytvárajú všadeprítomné čisté línie bez detailov a doplnkov naviac, zabudované skrine, vzdušnosť a svetlosť priestoru. Biele steny ľahko kontrastujú s kľučkami v šedom prevedení a s detailmi prevedenými v svetlom dube. Architekti použili kľučky od firmy M&T, konkrétne kolekciu MINIMAL. MINIMAL sú príjemné v tom, že sú jednoducho minimálne. Hlavná výhoda kľučky spočíva v jej osobitosti, pohľadovej zvláštnosti a odlišnosti od iných. Vždy sa snažíme, aby bol jeden typ kovania pokiaľ to je možné všade, teda na dverách, oknách a HS portáloch, čo práve MINIMAL vďaka komplexnosti tejto kolekcie umožňuje,“ objasňuje architekt Martin Vomastek z ateliéru Labor 13. „Kľučky MINIMAL plne vyhovujú požiadavkám minimalistického interiéru. Ich výnimočnosť spočíva predovšetkým v synergii a variabilite, ktorú ponúkajú. Ide o ucelenú kolekciu, v ktorej je možné nájsť v rovnakom dizajne a mnohých farebných a materiálových variantoch produkty pre všetky typy okien a dverí,“ popisuje Roman Ulich, hlavný dizajnér spoločnosti M&T, jediného českého výrobcu dizajnového dverného a okenného kovania.

Hoci sa to nezdá, v tejto stavbe hrali hlavnú úlohu drobné detaily, ktoré do seba museli zapadnúť. „Cesta bola náročná, ale vďaka vynikajúcej spolupráci a komunikácii s investormi sa nám podarilo vilu postaviť do dnešnej podoby. Snažili sme sa maximálne splniť požiadavky investorov a oni boli zasa naopak otvorení našim nápadom, došlo tak k príjemnej spolupráci zavŕšenej vydarenou realizáciou,“ uzatvára architekt Martin Vomastek.

Technické údaje:

Priebeh realizácie: projekt 2014, realizácia 2015 – 2016

Úžitková plocha: 346 m2 + terasa 204 m2

Zastavaná plocha:  269 m2

Typ vykurovania: kotol + tepelné čerpadlo vzduch-voda, podlahové vykurovanie

Podlahové krytiny: 1NP travertín, 2NP drevená lepená

Výrobcovia a dodávatelia :

  • Dodávateľ stavby – DSK Praha
  • Dodávateľ interiéru – Bernt interiéry
  • Návrh strešnej záhrady – Flera
  • Dodávateľ dlažby, obkladov – Kámen Osnice
  • Dverné kľučky – M&T, kovanie MINIMAL, kliky-mt.cz

Architekt: Ing. arch. Martin Vomastek, ateliér Labor 13, www.labor13.cz

Foto: Roman Mlejnek pre M&T