Preprava elektroniky a nebezpečného tovaru si vyžaduje osobitný prístup

Preprava elektroniky a nebezpečného tovaru si vyžaduje osobitný prístup

Bratislava, 16. 05. 2022 – Množstvo produktov je možné skladovať a prepravovať v bežných kartónových škatuliach. Avšak elektronika alebo nebezpečný tovar vyžadujú špeciálne obaly, ktoré ich chránia pred vlhkosťou, koróziou alebo elektrostatickými účinkami. Ktoré obaly sú vhodné pre tento špecifický tovar?

Najviac pozornosti si vyžaduje práve nebezpečný náklad, ktorého pribúda v dobe technologického rozvoja čoraz viac. „Preprava takéhoto nákladu dnes podlieha prísnym reguláciám a musia sa riadiť predpismi OSN, aby bola zaistená čo najvyššia bezpečnosť pre všetky zúčastnené osoby, ochrana životného prostredia, vrátane zvierat, rastlín a vody, a tiež samotného majetku,” vysvetľuje Gabriela Fabianová, generálna riaditeľka spoločnosti RAJA. „Obaly preto musia spĺňať prísne pravidlá, aby bolo zabránené poškodeniu tovaru, alebo úniku nebezpečných látok do prostredia. Zo zásady platí čím nebezpečnejšia látka, tým bezpečnejší obal,” dodáva.

Obaly určené na prepravu nebezpečných látok musia byť testované a certifikované. OSN stanovila do skúšobných kritérií testy zahŕňajúce test pádu, tlaku, stohovania či chemickej odolnosti. Na základe týchto kritérií sa obaly potom delia do 3 skupín, zodpovedajúcim miere zabezpečenia prepravovaného tovaru. Tieto obaly navyše musia byť vždy riadne označené špeciálnymi etiketami, ktoré značia symbol nebezpečenstva.

Nevyhnutnú ochranu poskytne aj vhodne zvolená výplň a ďalšie doplnky balenia

Vhodne zvolená výplň zlepší celkové vlastnosti balenia a možnosti ochrany tovaru. Ideálnu a všestrannú výplň na prepravu tovaru, pri ktorom hrozí únik nebezpečnej kvapaliny (teda od elektroniky, sprejov, až po samotné chemikálie), predstavuje Vermikulit.

Tento materiál vďaka svojim vlastnostiam skvele chráni pred mechanickým poškodením a otrasmi, reguluje vlhkosť a teplotu a vďaka jeho absorpčným vlastnostiam sa nemusíme obávať prípadného úniku kvapaliny do prostredia,” dopĺňa Fabianová.

Pri preprave elektroniky je zásadná ochrana proti vlhkosti

Okrem nebezpečného tovaru vyžadujú osobitnú pozornosť aj rôzne elektronické zariadenia. V ich prípade sa jedná o ochranu tovaru samotného, ​​ktorý je náchylný najmä na vlhkosť.

Na prepravu elektronických produktov sa často odporúča tzv. vákuové balenie, ktoré má množstvo výhod. Perfektne odizoluje prepravovaný či skladovaný tovar od vplyvov okolia, je veľmi odolný proti mechanickému poškodeniu, ale aj rozpúšťadlám a chemikáliám.

Najväčším strašiakom pre prepravovanú elektroniku, ale aj napríklad pre odevy, papier a iný tovar, je poškodenie vplyvom skondenzovanej vlhkosti vo vnútri balenia. „Riešenia pre tento problém predstavujú antikorózne obaly a vysúšacie vrecká, ktoré pomáhajú odvádzať a absorbovať nadbytočnú vlhkosť. Tieto vrecká sa spravidla jednoducho vhadzujú do obalov, v ktorých je tovar skladovaný alebo prepravovaný. Antikorózne obaly (napríklad antikorózny papier) sú dôležité aj v prípade prepravy tovaru na dlhšie vzdialenosti,” vysvetľuje generálna riaditeľka spoločnosti RAJA.

Antistatické obaly pre menšiu elektroniku

Na prepravu náchylného tovaru, ako je drobná elektronika je vhodné zvoliť antistatické balenie, ktoré zabraňuje hromadeniu elektrostatických nábojov.

Na prepravu pamäťových kariet, čipov a iných drobných súčiastok sa odporúčajú antistatické vrecká, ktoré vďaka svojim vlastnostiam zabraňujú elektrickým výbojom. Pre väčšie predmety sú vhodné napríklad antistatické bublinkové vrecká, ktoré zabraňujú jednak hromadeniu nábojov, a navyše poskytujú ochranu proti mechanickému poškodeniu.

Webové stránky: www.rajapack.sk