Viete, v ktorý deň v týždni máme najviac problémov so spánkom?

Viete, v ktorý deň v týždni máme najviac problémov so spánkom?

Zrejme ste už dávno zistili, že myšlienky na ďalší deň môžu spúšťať v našom tele stres. Nepríjemné na tom celom je, že sa to týka aj obdobia, v ktorom by sme mali úplne vypnúť. Na základe toho vedci zistili, že aj konkrétny deň v týždni môže mať na našu nespavosť rozhodujúci vplyv.

A pokiaľ chcete vedieť, kedy v týždni až jedna tretina z nás spí oveľa horšie ako zvyčajne, odpoveď nájdete v našom článku.

Nedeľný stres a nespavosť najčastejšie spôsobujú obavy z nového týždňa

Presne tak, na kvalitu nášho spánku má rozhodujúci vplyv veľmi veľa faktorov. Veľmi dôležité sú posteľ a v nej madrac na mieru. No možno vás prekvapí, že aj vaša myseľ a obavy z toho, čo príde nasledujúci deň, môže spôsobiť nemalé problémy so spánkom.

Od nedele do pondelka – na začiatku nového pracovného týždňa – spí preto a najmä podľa prieskumov až 1 tretina oveľa horšie ako zvyčajne.

Mnohí si myslia, že čerstvo zotavení z predchádzajúceho víkendu by sme mali spať obzvlášť dobre – ale opak je pravdou. Obavy z budúceho týždňa nám v tom zrejme bránia. Nezhody s kolegami v práci, strach z prepustenia a celková prepracovanosť majú negatívny vplyv na kvalitu spánku.

Každý rok tak prídeme vplyvom týchto a rôznych iných podobných udalostí a situácií až o 58 hodín spánku. Všetko len kvôli nedeľnému stresu, ktorý si zbytočne vyvolávame často sami. Naopak, v sobotu zle spia len 3 % všetkých opýtaných.

Ako spíme počas bežných pracovných dní?

Na začiatku týždňa sme na tom s nespavosťou najhoršie, preto je dobré, ak si aspoň z časti svoj odpočinok v noci spríjemníte výberom kvalitných zdravotných matracov. Správna opora tela počas oddychu má svoj zmysel a vplyv na kvalitu spánku tiež.

Bez ohľadu na to, je zaujímavé vedieť, že v nedeľu, pondelok a utorok spíme oveľa horšie ako v iné dni. V priemere ľuďom počas týchto dní chýba na kompletný a zdravý spánok až 6 hodín.

Ku koncu týždňa, čo je asi logické, sa kvalita spánku u mnohých podľa prieskumov zlepšila. Najmenej problémov s nespavosťou naopak máme v piatok (9 %) a v sobotu, ako sme si spomínali, trpí problémami so spánkom len 3 % opýtaných. Pre zaujímavosť v pondelok je to 23 %, utorok 14 %, v stredu 10,5 % a vo štvrtok 9,05 %.

Ako môžete doplniť deficit spánku?

To, koľko spíme, je rozhodujúce pre naše zdravie a pohodu. 6 – 8 hodín spánku za noc nás chráni pred kardiovaskulárnymi chorobami, obezitou a syndrómom vyhorenia. Kto sa od nedele kvôli pracovnému stresu vyspí horšie, môže vedome podniknúť protiopatrenia.

Niekomu pomôžu na oknách luxusné japonské steny. Určite oceníte aj prestávky na vypnutie a športy ako joga sú relaxačné a môžu z dlhodobého hľadiska zlepšiť kvalitu spánku. Tak to vyskúšajte.