Ničí nehnuteľnosť aj vaše zdravie: Hydroizolácia s plesňou zatočí

Ničí nehnuteľnosť aj vaše zdravie: Hydroizolácia s plesňou zatočí

Pleseň, ktorá vzniká vplyvom vysokej vlhkosti a nedostatočného vetrania v priestore, ničí nielen naše zdravie, ale aj stav budovy. Najviac ohrozenou miestnosťou v dome je v tomto smere určite kúpeľňa. Dbať preto na jej ochranu pred týmto nebezpečenstvom, je viac než dôležité. Odporúča sa na to myslieť ešte pri samotných základoch.

Len kvalitná hydroizolácia, ktorá sa aplikuje na steny a iné povrchy totiž dokáže zabrániť vzniku nepríjemnej plesne.

Poďme sa spoločne o tom presvedčiť.

Prečo je dôležité zabezpečiť vodotesnosť kúpeľne?

Voda, ktorá sa hromadí na rovných povrchoch, môže negatívne ovplyvniť estetiku interiéru. Môže spôsobiť poškodenie povrchu a ovplyvniť zdravie obyvateľov nehnuteľnosti. Kvapalina presakujúca do stien spôsobuje vlhkosť, ktorá môže viesť k vzniku nebezpečných plesní. Nielenže to nevyzerá pekne, ale môže to spôsobiť aj rôzne alergie a ochorenia dýchacích ciest.

Nebezpečná je pleseň najmä pre ľudí trpiacich chorobami dýchacích ciest alebo astmou. Riziko je vyššie u malých detí, ktorých imunitný systém je oveľa slabší ako u dospelých.

Samotná vlhkosť a voda v priestore a murive nespôsobuje len zdravotné riziko, ale aj poškodenie samotných základov budovy. Preto je profesionálna hydroizolácia kúpeľne mimoriadne dôležitá.

Hydroizolácia kúpeľní – nielen proti vlhkosti, ale aj proti vode

Bez ohľadu na to, ako šikovne sú dlaždice položené, po chvíli sa na nich vždy objavia nejaké praskliny. Moderný koberec to možno šikovne zamaskuje, no proti vlhkosti a vode moc veľkú silu nemá.

Voda sa potom  môže dostať pod dlaždice – vo forme pary alebo kvapaliny. Tento problém sa tiež netýka len kúpeľne – hoci práve tu je závažnosť problému najväčšia – ale aj práčovne, sušiarne či kuchyne. Z tohto dôvodu je potrebné tieto miestnosti poriadne hydroizolovať.

Existujú dva typy povrchového utesnenia, ktoré možno vykonať v miestnosti. Najdôležitejšie však je zabezpečiť povrch pred vodou a vlhkosťou ešte pred položením dlaždíc. Výrobky používané v tejto fáze chránia konštrukciu budovy pred vniknutím vody. Tak na to pri výbere vhodnej hydroizolácie myslite a plesne sa určite zbavte.