Koľko z neandertálca je vo vašom tele a mysli?

Koľko z neandertálca je vo vašom tele a mysli?

Kniha Príbuzní je určená tým, ktorí o neandertálcoch už počuli, aj všetkým ostatným: tým, čo prejavujú neurčitý záujem, aj amatérskym odborníkom, dokonca aj vedcom, ktorí majú šťastie, že môžu skúmať praveký svet.

Podľa Sykesovej na neandertálcoch záleží, vždy na nich záležalo. Vyznačujú sa popkultúrnou prestížou, akou sa nemôže pochváliť nijaký iný vyhynutý druh človeka. Medzi našimi dávnymi príbuznými (známymi ako hominini) predstavujú skutočnú špičku – veľké nálezy sa dostávajú na obálky významných vedeckých časopisov a do titulkov mainstreamových médií.

Naša fascinácia neandertálcami vôbec neochabuje – z Google Trends vyplýva, že vyhľadávanie anglického slova „Neanderthal“ (neandertálec) prekonalo aj vyhľadávanie spojenia „human evolution“ (evolúcia človeka). Tento stupeň slávy však predstavuje dvojsečnú zbraň. Redaktori vedia, že neandertálci slúžia ako účinný  clickbait (lákajúci ľudí klikať na odkazy), preto zvádzajú čitateľov sexi spravodajstvom, často v podobe „Neandertálcov zabilo X“ alebo „Neandertálci neboli takí hlúpi, ako si myslíme“.

„Ako prírodovedkyňu, biologičku – antropologičku ma táto kniha nadchla,“ tvrdí RNDR. Petra Švábová, Phd. Zo Slovenskej akadémie vied. „Spôsob, akým sa autorka priblížila k neandertálcom, je fascinujúci. Kniha je napísaná pre laickú verejnosť, ale obsahuje aj kvantum odborných paleoantropologických a bioarcheologických informácií.“

Vypočujte si úryvok.
Z knihy číta Vlado Kobielsky:

„Dôležité čítanie pre každého, kto sa zaujíma o ľudstvo,“ povedal Yuval Noah Harari, izraelský historik a autor knihy Sapiens – stručná história ľudstva.

Kniha Príbuzní z vydavateľstva Ikar robí pre neandertálcov to, čo pre nás spravila jeho publikácia o stručnej histórii ľudstva. Odhaľuje príbeh, v ktorom je naším starým spoločným dedičstvom samotné ľudstvo.

Autorka Rebecca Wragg Sykes je popredná paleolitická výskumníčka, ktorá využíva svoje skúsenosti, aby sa s nami podelila o nové chápanie neandertálcov. Klišé o surovcoch odetých v handrách, ktorí obývajú zľadovatenú pustatinu, odsúva nabok a predstavuje ich ako zvedavých a bystrých znalcov svojho sveta, technologicky vynachádzavých a ekologicky prispôsobivých. Predovšetkým však dokázali prežiť vyše 300-tisíc rokov, ktoré charakterizovali výrazné zmeny podnebia.

 „V tejto knihe predstavujem portrét neandertálcov zodpovedajúci 21. storočiu – neboli to hlúpi babráci na zoschnutej vetve rodokmeňa, ale naši nesmierne prispôsobiví a úspešní pravekí príbuzní. Túto knihu čítate preto, lebo vám na nich záleží a zaujíma vás odpoveď na najväčšie, najambicióznejšie otázky, ktoré nastoľujú, kto sme, odkiaľ prichádzame a kam smerujeme,“ dodáva autorka Rebecca Wragg Sykes.

Milan Buno, knižný publicista