SCANDI 2022 prinesie lavínu severských filmov

SCANDI 2022 prinesie lavínu severských filmov

Koniec januára bude už tradične patriť severským krajinám a ich nezameniteľnej kinematografii. Od 24. 1. do 30. 1. 2022 bude na Slovensku prebiehať ôsmy ročník prehliadky súčasného severského filmu SCANDI. Diváci sa môžu tešiť na bohatý filmový program naplnený festivalovými predpremiérami, žánrovými titulmi, ale aj na legendárne nemé filmy zo Švédska.

V dobe, keď píšeme túto tlačovú správu, nevieme, či budú kiná otvorené. Sme však pripravení na akýkoľvek hybridný variant. Pokiaľ budú kiná s obmedzeniami otvorené, Scandi prebehne v kamenných kinách po celom Slovensku, ale aj vo Virtuálnej kinosále na Edisonline. Ponuka filmov v kinách bude iná ako v online. Pokiaľ budú kiná zatvorené, Scandi sa, podobne ako minulý rok, kompletne presunie do Virtuálnej kinosály na Edisonline. Scandi má tradíciu pevne zakotvenú v januárovom termíne a preto sa diváci nemusia báť, že túto tradíciu zmeníme. Máme nadupaný line-up filmov so súčasnými témami, ktoré rezonujú nielen škandinávskou, ale aj globálnou a, samozrejme, slovenskou spoločnosťou. Tak schválne, sú vám tieto témy povedomé? Žena ako silná líderka národov vo filme Margrete – Kráľovná severu, právo ženy mať či nemať dieťa vo filme Ninjababy, kríza mužskej maskulinity vo filmoch Divoch a Tigre, seniorská samota vymenená za dobrodružstvo vo filme Oceľové dámy, bremeno slávy detskej hviezdy filmu Smrť v Benátkach v dokumente Najkrajší chlapec na svete a v neposlednom rade život minority v minorite v animovanom dokumente nominovanom na Oscara – Utiecť, ktorý je pre mňa osobne jeden z najlepších filmov roka 2021,“ informuje o blížiacom sa podujatí kreatívny riaditeľ Dominik Hronec.

Otváracím filmom podujatia sa stane historická dráma Margrete – Kráľovná severu s fenomenálnou Trine Dyrholm, ktorá sa objaví v úlohe kráľovnej Dánska, Švédska a Nórska v 14. storočí. Ide o úchvatnú nevyriešenú záhadu severských dejín o jednej z najmocnejších žien v európskych dejinách. Režisérka Charlotte Sieling má za sebou dlhú kariéru ako režisérka TV sérií, akými sú The Killing, Most a americký seriál Homeland (V mene vlasti).

Zaručeným diváckym hitom sa určite stane komédia Thomasa Daneskova Divoch, ktorý sa svojou snímkou dotýka otázky, či skutoční muži už vyhynuli. Príbeh o prežití, mužnosti, egu a o priateľstve. Šialenou jazdou cez fjordy divákov sprevádza Martin, ktorý v zúfalej snahe prekonať krízu stredného veku odchádza žiť do lesov ako prehistorický človek.

V ponuke sa objaví aj snímka Utiecť. Film je čerstvým držiteľom ceny pre najlepší európsky dokument a animovaný film, nominantom na európsku filmovú cenu publika (Lux Audience Award), a naviac figuruje v shortliste nominácií na Oscara. Amin Nawabi (pseudonym), uznávaný 36-ročný akademik, zápasí s bolestným tajomstvom, ktoré skrýva už 20 rokov. Obáva sa, že mu môže zničiť život, ktorý si vybudoval pre seba a svojho budúceho manžela. O svoj príbeh sa podelí s režisérom Jonasom Poherom Rasmussenom, blízkym priateľom a spolužiakom zo strednej školy. Po prvýkrát vyrozpráva prostredníctvom animácie príbeh mimoriadnej cesty detského utečenca z Afganistanu.

Ďalšou severskou dramédiou v ponuke bude nórska snímka Ninjababy. Tá rozpráva príbeh mladej Rakel, ktorá má ešte veľa iných plánov, než sa stať matkou. Film humorne a trpko otvára tému nechceného rodičovstva v generácií mileniálov. Snímku nakrútila Yngvild Sve Flikke podľa predlohy slávneho komisku pre dospelých.

Diváci určite ocenia aj skutočný príbeh maliarky Tove Jansson v romantickej dráme Tove, ktorej réžie sa ujala Zaida Bergroth (Máriin raj 2019, Dobrý syn 2011). Tove Jansson je autorkou rozprávkového sveta Mumínovcov, ktorý milujú deti, ale aj dospelí po celom svete. Snímka objasní, kde a ako vznikali príbehy týchto roztomilých postavičiek, aký bol život tejto neúnavnej švédsko-fínskej autorky a čo všetko musela obetovať, aby bola úspešná.

Program SCANDI 2022 ponúkne aj ďalší biografický film Najkrajší chlapec na svete. Ten zachytáva detstvo a búrlivé roky Björna Andrésena po tom, čo sa zo dňa na deň preslávil účinkovaním v legendárnej Viscontiho snímke Smrť v Benátkach ako zosobnenie chlapčenskej krásy. O tienistej stránke slávy a neľahkých rokoch života detskej hviezdy porozpráva samotný predstaviteľ tejto nezabudnuteľnej postavy z románu Thomasa Manna.

Jazdou na horskej dráhe na život a na smrť svetom moderného futbalového priemyslu bude film podľa skutočných udalostí – Tigre. Ten zachytáva šestnásťročného Martina, jedného z najväčších talentov Švédska v prestížnom talianskom klube. Na povrchu je život vychádzajúcej futbalovej hviezdy plný luxusu, drahých áut a večierkov, ale v skutočnosti ide o samotu a toxickú maskulinitu v zlatej klietke. Režisér a scenárista Ronnie Sandahl už v minulosti skóroval v športovej dramatizáciíi ako scenárista filmu Borg/McEnroe.

Lahôdkou v programe SCANDI 2022 bude komediálny horor Projekt Z alebo ako sa točí zombie film. Názov síce hovorí za všetko, ale nie všetko je také jasné ako sa zdá. Skupina študentov filmu nakrúca zombie film v zatvorenom moteli v nórskych horách. Ich fikcia sa odrazu mení na realitu, keď neznámy tvor začne terorizovať filmový pľac.

Snímka Oceľové dámy je road-movie, v ktorej vek už nie je ani číslo. Bláznivá jazda sa začína, keď sa tri staršie sestry vydávajú na sebapoznávací výlet po tom, čo 75-ročná Inkeri nechtiac zabije svojho muža panvicou.

Kto by nepoznal Spomienky na Afriku? Ako však vznikol román, podľa ktorého bol tento film nakrútený? Biografická snímka Dohoda nás zavedie k jeho autorke Karen Blixen. Tá má 63 rokov, je na vrchole slávy a je ďalšou v poradí na získanie Nobelovej ceny za literatúru.

Viac informácii a množstvo ďalších filmov nájdete na stránke https://www.filmeurope.sk/sk/novinky/scandi-2022-prinesie-lavinu-severskych-filmov