Letecká alebo námorná: Vyberte si najlepší spôsob prepravy tovaru

Letecká alebo námorná: Vyberte si najlepší spôsob prepravy tovaru

Z dôvodu veľkého rozmachu sa dnes podnikanie orientuje aj na zahraničné trhy. To znamená, že k bezproblémovému podnikaniu budete potrebovať adekvátnu prepravu tovaru. Avšak, pri preprave tovaru do zámoria často vyvstáva otázka, ktorá je lepšia? Letecká alebo námorná preprava? Kedy sa čo oplatí a ktorý typ je lepší?

Poďme spoločne nájsť všetky dôležité odpovede.

Ako funguje námorná preprava tovaru?

Vo všeobecnosti námorná preprava znamená, že tovar sa prepravuje loďou. Tovar, ktorý sa má prepravovať, je buď kusový alebo sypký.

Ide o stále najlacnejší a najstarší spôsob dopravy. Spoľahlivá námorná preprava funguje na prírodnej trati, a preto si okrem kanálov nevyžaduje veľké kapitálové investície do výstavby a údržby trate. Náklady na prevádzku vodnej dopravy sú tiež veľmi nízke.

Má najväčšiu nosnosť a je najvhodnejšia na prepravu objemného tovaru na veľké vzdialenosti. Aj preto možno zohrávala a stále zohráva veľmi významnú úlohu pri zbližovaní rôznych častí sveta a je nevyhnutná pre zahraničný obchod.

Kedy je lepšia letecká preprava?

V prípade leteckej nákladnej dopravy sa tovar prepravuje a odosiela lietadlom. Približne polovica svetového leteckého nákladu sa prepravuje v podpalubí osobných lietadiel a druhá polovica v nákladných lietadlách. Moderná letecká preprava ponúka nasledujúce výhody:

  • Lietadlá majú jasnú výhodu v rýchlosti.
  • Nezávislosť od prírodných vplyvov a vibrácií.
  • Spoľahlivosť založená na precízne naplánovaných a dodržiavaných letových plánoch.
  • Náklady na skladovanie a čakacie doby sú minimalizované alebo vôbec nevznikajú.

Samozrejme, nie všetok tovar je vhodný na leteckú prepravu, ale preto tu máme aj iné možnosti transportu tovaru, ktoré môžete vďaka spoločnosti Speed Line bez problémov a kedykoľvek využiť.

Zdroj obrázka: Travel mania/Shutterstock.com