Pravý Ajvar z Chorvátska, aj pre vegánov

Pravý Ajvar z Chorvátska, aj pre vegánov

Pravý Ajvar z Chorvátska, aj pre vegánov

Superfood Ajvar, 100 % zeleninová príloha z paprík a baklažánu, je stále obľúbenejšia aj v našom regióne. Možno ho aj vy poznáte z dovoleniek v Chorvátsku, pretože práve z tejto krajiny Ajvar pochádza. Táto výživná pochúťka je dokonca prezývaná aj kaviárom vegetariánov a vegánov, pretože vďaka šetrnému procesu pasterizácie si zachováva chuť, prirodzenú farbu zeleniny a všetky cenné vitamíny a minerály. Vedeli ste, že len 100 g Ajvaru pokryje odporučenú dennú dávku vitamínu C? Ajvar Podravka neobsahuje konzervanty, arómy ani umelé farbivá a v kuchyni sa dá použiť na množstvo spôsobov. Je ideálnym nielen ku grilovaným dobrotám, ale stane sa aj vašou obľúbenou ingredienciou pri pečení slaných jedál. Vynikne tiež ako chutná zeleninová príloha, zdravá nátierka na pečivo alebo v šalátoch. Viac na www.podravka.sk.

Tradičný chorvátsky Ajvar je len jeden

Podravka, pôvodne chorvátska rodinná firma, ktorá dnes pôsobí na celom svete, zachováva tradičnú chuť Ajvaru, ktorú poznáte z dovoleniek v Chorvátsku. Túto zeleninovú prílohu spracováva šetrným procesom pasterizácie, ktorý zachováva celkovú prirodzenosť potravín.

Výroba Ajvaru prebieha v chorvátskom meste Kalnik. 3 000 ton paprík, ktoré dozrievajú jedenkrát ročne, je spracovaných už do 3 hodín od privezenia do továrne Podravky. Spolu s baklažánmi tak tvoria špecifickú súhru chutí, ktorá sa v Chorvátsku traduje z generácie na generáciu a dodnes je táto receptúra najsilnejšia v chorvátskom regióne Adria. Pravý chorvátsky Ajvar je len jeden a práve za ten Podravka získala ocenenie Superior Taste Award. Autentický Ajvar od Podravky si môžete vychutnať v dvoch variantoch: Jemný a Pikant.

 

Ajvar jemný Podravka: 2,29 €/ 350 g

Ajvar pikant Podravka: 2,29 €/ 350 g

Ajvar ocenia vegáni aj „nevegáni“

Ak ste doteraz používali Ajvar len ako zeleninovú prílohu, určite sa nechajte inšpirovať nasledujúcimi tipmi. Ajvar Podravka je kráľom všetkých grilovačiek, môžete ho dokonca použiť aj ako marinádu na grilované mäso či dip k pečenej zelenine. Skvele vynikne tiež v burgroch, pretože podčiarkne chuť jedál a navyše im dodá stredomorský šmrnc.

Ajvar však určite využijete počas celého roka! Výborne poslúži ako zeleninový základ na prípravu polievok či omáčok. K mäsu, zelenine, na hrianky, do šalátov alebo ako hotová omáčka k chuťovkám. Vedeli ste, že s Ajvarom sa dá aj piecť? Vyskúšajte recepty na www.podravka.sk a ulahoďte gurmánskych chutiam vegánov i „nevegánov“.

Viac na www.podravka.sk.

——————————————————-

PODRAVKA – RECEPTOVÁ PRÍLOHA
Pravý Ajvar z Chorvátska, aj pre vegánov

SYROVÉ GUĽKY S AJVAROM

Príprava: 10 minút

Ingrediencie:

  • 250 g čerstvého nezrejúceho syra (tvaroh, cottage cheese, ricotta)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1-2 lyžice jemného Ajvaru Podravka
  • soľ
  • čierne korenie
  • 4 lyžice nasekaných lieskových orieškov

Postup:           

  1. Čerstvý syr roztlačte vidličkou. Pridajte olivový olej, Ajvar, soľ a korenie. Dobre premiešajte a vytvarujte guľky.
  2. Každú guľku obaľte v lieskových orieškoch.
  3. Uchovávajte ich v chladničke až do podávania.

DOBRÝ TIP: Ak máte radi pikantnejšie jedlo, guľky servírujte s Ajvarom pikant. 

 

SLANÉ AJVAR KOLÁČIKY

Príprava: 25 minút

Ingrediencie:

  • 300 g lístkového cesta
  • 200 ml jemného Ajvaru Podravka
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ a korenie
  • 2 lyžice sušeného oregana
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 100 g syra feta
  • 50 g čiernych olív
  • 1 vajce (na potieranie)

Postup:           

  1. Rúru si zohrejeme na 220 °C.
  2. Lístkové cesto si rozvaľkáme na plát tenký asi 3 mm a rozkrojíme ho na dve polovice.
  3. Ajvar zmiešame s olivovým olejom, osolíme, okoreníme, pridáme oregano a pretlačený cesnak. Touto zmesou potrieme jednu polovicu cesta.
  4. Cesto ostrým nožom nakrájame na štvorce vo veľkosti asi 5 x 5 cm.
  5. Syr feta nakrájame na malé kocky, olivy posekáme na hrubo a poukladáme na cesto potreté Ajvarom.
  6. Druhú časť cesta potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme oreganom. Pokrájame na rovnaké štvorčeky a zakryjeme nimi tie ajvarové. Okraje nezatláčame, naopak, koláčiky vyzerajú chutnejšie, ak je po upečení vrstva náplne viditeľná a horný štvorec vytvára “čiapočku”.
  7. Takto pripravené cesto poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Dáme do rúry a pečieme dozlatista, približne 15 minút. Pokiaľ pri pečení niektorý z vrchných štvorcov skĺzne na stranu, po vybratí z rúry (pokiaľ je pečivo horúce) ho ľahko vrátime do pôvodnej polohy.

DOBRÝ TIP: Slané Ajvar koláčiky sú výborné teplé i za studena.

Viac na www.podravka.sk.