Kvalitný spánok je rovnako dôležitý ako pravidelné cvičenie a zdravá strava

Kvalitný spánok je rovnako dôležitý ako pravidelné cvičenie a zdravá strava

Výskum ukazuje, že zlý spánok má okamžité nepriaznivé účinky na naše hormóny, výkonnosť a funkciu mozgu. Môže tiež spôsobiť prírastok hmotnosti a zvýšiť riziko ochorenia u dospelých aj detí. Naopak,  dobrý spánok vám môže pomôcť menej jesť, lepšie cvičiť a byť zdravší.

Ak preto chcete optimalizovať svoje zdravie alebo schudnúť, je kvalitný spánok jednou z najdôležitejších vecí, ktoré môžete urobiť. Ako si ho ale užiť čo najviac?

Máme pre vás niekoľko tipov.

Zvýšte expozíciu jasného svetla počas dňa

Vaše telo má prirodzené hodiny na udržiavanie času známe ako váš cirkadiánny rytmus. Ovplyvňuje váš mozog, telo a hormóny, pomáha vám bdieť a hovorí telu, keď je čas spať.

Prirodzené slnečné svetlo alebo jasné svetlo počas dňa pomáha udržiavať zdravý denný rytmus. To vám zlepšuje dennú energiu, ako aj kvalitu a dĺžku nočného spánku.

Znamená to teda, že by sme mali cez deň tráviť viac času na čerstvom vzduchu a príjemnom slnečnom mieste.

Izolujte interiér pred hlukom

Určite vám v tom veľmi dobre pomôže aj kvalitná zvuková izolácia, ktorá zároveň nezmenší plochu na bývanie a ani priestor. S jej pomocou vás nebude pri zaspávaní a samotnom spánku nič rušiť, vďaka čomu si telo dokonale a dostatočne dlho odpočinie.

Optimalizujte prostredie svojej spálne

Na spánok potrebujete nielen vhodnú posteľ, ale aj súkromie, preto nezabudnite oddeliť tento priestor od zvyšku domácnosti modernými interiérovými dverami.

Mnoho ľudí však verí, že prostredie spálne a jej usporiadanie sú tiež kľúčovými faktormi pre dobrý spánok.

Medzi tieto faktory patrí teplota, hluk, vonkajšie osvetlenie a usporiadanie nábytku. Zaistite preto, aby bola vaša spálňa tichým, relaxačným, čistým a príjemným miestom, v ktorom dominujú pohodlné matrace 90 x 200.

Uvidíte, že si vaše telo na nich oddýchne a načerpá na nový deň potrebnú energiu oveľa ľahšie.