Na čo si dať pozor pri zariaďovaní kúpeľne

Na čo si dať pozor pri zariaďovaní kúpeľne

 

Kúpeľňa sa od ostatných miestností v dome odlišuje jednou zásadnou vlastnosťou. Väčšinou v nej vlhkosť vzduchu dosahuje najvyššie hodnoty v celom byte. Kvôli sprche, umývadlu, WC a častokrát aj práčke a sušičke je to úplne prirodzené a nezabránite tomu. Práve preto je dôležité pri zariaďovaní kúpeľne myslieť na vlastnosti použitých materiálov, ktoré musia byť voči vyššej vlhkosti odolné.

Niekedy je dokonca vhodné použiť profesionálnu hydroizoláciu, ktorá zabráni prenikaniu vlhkosti do stien a okolitých miestností.

Nábytok

Kúpeľňový nábytok je špeciálne navrhovaný do vlhkého prostredia. Ľudia niekedy robia tú chybu, že sa zamerajú hlavne na design a kúpia si do kúpeľne skrinky určené do inej miestnosti. Vtedy sa môže stať, že drevo bez vhodnej úpravy nasaje vlhkosť, napučí a tým sa zničí. Ak teda zariaďujete kúpeľňu, nábytok hľadajte v oddelení s kvalitným kúpeľňovým nábytkom. Výber je v dnešnej dobe naozaj široký, takže určite nájdete niečo, čo trafí do vášho vkusu.

Vetranie

Niektoré kúpeľne majú problém s vetraním priestoru. Buď je malé okno, alebo je miestnosť v rámci bytu umiestnená tak, že je problém vytvoriť prievan a vlhkosť sa v nej udrží veľmi dlho. Ak sa chcete vyhnúť plesniam na stenách a zariadení v kúpeľni a okno vám na vetranie nestačí, siahnite po inom spôsobe vetrania. V poslednej dobe sú veľmi obľúbeným riešením ventilátory, ktoré vlhký vzduch odvádzajú von. Prípadne si môžete kúpiť dostatočne výkonný odvlhčovač vzduchu.

Držte sa jednoduchého štýlu

Tento typ nie je technický, ale skôr estetický. Kúpeľňa nie je priestor na prehnané dekorovanie a experimentovanie s rôznymi štýlmi. Preto by ste si už pri vyberaní zariadenia mali dobre premyslieť, ako bude výsledok vyzerať. Prejdite si každý detail – typ batérie na umývadle, design skriniek a zrkadla, stojace alebo závesné WC, farba obkladov… Všetko si predstavujte už pri výbere a vyhnete sa sklamaniu z dokončenej práce.

Aj napriek tomu, že zariadenie do kúpeľne niekedy vyžaduje špeciálne vlastnosti, nemal by byť problém nájsť všetko čo potrebujete. Dokonca si pravdepodobne budete môcť aj vyberať zo štýlov a vďaka tomu si budete každú sekundu vo svojej novej kúpeľni naplno užívať.