Kniha, ktorá vás naučí mať radosť z práce

Kniha, ktorá vás naučí mať radosť z práce

„Táto kniha nie je len o tom, ako si upratať pracovný priestor, ale aj o tom, ako si usporiadať všetko okolo svojho zamestnania (vrátane počítača a mobilu, časového harmonogramu, procesov rozhodovania a pracovných vzťahov) a ako sa z práce tešiť,“ tvrdí Marie Kondo, ktorá sa preslávila svojou efektívnou metódou upratovania.
Práve jej v slovenčine vyšla novinka Radosť z práce.

Priestor, kde sa venujeme svojej práci, priťahuje priam magicky neporiadok a chaos. Koho by nevyčerpávali zbytočné mítingy, neusporiadané dokumenty, nekonečné emaily a úlohy, z ktorých neplynie žiaden úžitok?
Toto sú úskalia, ktorým čelíme takmer všetci, a hoci sa to na prvý pohľad nezdá, môžu nás obrať o radosť z práce, oklieštiť naše šance na kariérny postup a znižovať našu kvalitu života.

Existuje však aj iná cesta.
Autorka bestsellerov a hviezda netflixovej šou Marie Kondo ponúka príbehy, štúdie a stratégie, ktoré vám pomôžu skoncovať s neporiadkom a vytvoriť si priestor na to, čo je skutočne podstatné.

V knihe sa dozviete, či sú nedbalí ľudia kreatívnejší, ako poriadok môže zvýšiť vašu produktivitu a ako pristupovať k triedeniu vecí.
Základom je vytvoriť si prostredie, kde sa dokážete sústrediť a presne toto autori knihy ukazujú.
Povedia vám ako si urobiť poriadok v knihách, papieroch, rôznych predmetoch, na ktoré ste naviazaní. Ako efektívne ukladať.

Samostatnú kapitolu knihy Radosť z práce tvorí digitálny neporiadok a ako sa ho zbaviť. Užitočné sú tipy z kapitoly Upratovanie kalendára – odhalíte chaos, ktorý vám rozvracia dni, objavíte pasce „súrnosti“, „prílišného zarábania“, či pascu multitaskingu.

Metóda KonMari v kombinácii s poznatkami plynúcimi z rôznych štúdií vám pomôžu zvládnuť výzvu, akou je chaos na pracovisku. S usporiadaným stolom a mysľou sa navráti aj pocit spokojnosti a šťastia.
Knihu Radosť z práce napísala v spolupráci so Scoottom Sonensheinom. Je to profesor na Riceovej univerzite, autor bestselleru Stretch o tom, ako získať čo najviac z mála. Jeho výskumy venované manažmentu a psychológii publikovali popredné odborné časopisy, zároveň pracuje ako firemný konzultant.

Prečítajte si úryvok z novinky Radosť z práce:

Poriadok zvyšuje vašu výkonnosť

„Mám na stole taký neporiadok, až mi je to trápne,“ zverila sa mi jedného dňa kolegyňa Lisa. Pracovali sme na rovnakom poschodí. Keď ma sledovala, ako si upratujem stôl, zaujalo ju to a požiadala ma o radu. V upratovaní nikdy nevynikala, dokonca ani ako dieťa, a jej rodičovský dom bol zaprataný vecami. Aj v jej byte vládol chaos. „Nielenže som nikdy v živote neupratovala, mne ani nikdy nenapadlo, že by som si mala poupratovať,“ povedala mi. Keď však nastúpila do zamestnania, uvedomila si, že má na stole väčší neporiadok než jej kolegovia.

Jej príbeh vlastne nie je až taký výnimočný. Rozdiel medzi domovom a pracoviskom je v tom, že v práci sme ľuďom na očiach. Takmer nikto však nevidí, ako to vyzerá u nás doma – nevie, že máme na podlahe pohádzané oblečenie a knihy. O kanceláriu sa delíme s inými, kontrast medzi uprataným a neuprataným stolom je teda do očí bijúci. Väčšina ľudí si ani neuvedomuje, ako veľmi to ovplyvňuje ich vzťah k práci a životu.

Zo štúdií zaoberajúcich sa hodnotením zamestnancov vyplynulo, že poriadkumilovného človeka v práci ostatní vnímajú ako ambiciózneho, inteligentného, milého a pokojného.5 Iná štúdia zase ukazuje, že takýchto ľudí považujeme za sebavedomých, priateľských, usilovných a láskavých. Podľa zoznamu prídavných mien ide teda o skutočných víťazov. Tieto štúdie navyše ukazujú, že takíto ľudia si ľahšie získavajú dôveru a s väčšou pravdepodobnosťou ich povýšia. Samozrejme, že reputácia je pre postup v kariére dôležitá, výskumníci však opakovane dochádzajú k záveru, že náš pracovný výkon je ohraničený tým, čo od nás iní očakávajú. Ak od nás očakávajú viac, zvyšuje sa naše sebavedomie a zvyčajne podávame lepší výkon. Táto teória známa ako Pygmalionov efekt sa zakladá na štúdiách, z ktorých vyplynulo, že študenti majú lepšie známky, ak vycítia, že od nich učitelia očakávajú vynikajúci výkon. Ukázalo sa, že Pygmalionov efekt je dôležitý aj v pracovnom prostredí – výkon zamestnancov stúpa, prípadne klesá v závislosti od úrovne očakávania ich nadriadených.

Zistenia týchto štúdií možno zosumarizovať do troch jednoduchých bodov. Ak si upraceme stôl, budú lepšie hodnotiť náš charakter i naše schopnosti. Vďaka tomu si budeme viac veriť a budeme motivovanejší. Budeme viac na sebe pracovať a podávať lepší výkon. Ak sa na to pozriete z tohto uhla pohľadu, tak naozaj stojí za to poupratovať si, nemám pravdu?

Lisa si upratala, tak ako som jej poradila, odrazilo sa to na jej práci, šéf ju pochválil a postupne sa zvyšovalo aj jej sebavedomie. A čo ja a moja kariéra v personálnej agentúre? Poviem len, že si ma zapamätali ako človeka, čo vie, ako poupratovať, a to ma spravilo šťastnou.