Vincentka pomáha i zrána

Vincentka pomáha i zrána

Pozor na kúrenie, vysušuje sliznicu

Zima nie je zradná iba vonkajšími zmenami počasia a nástupom chorôb dýchacích ciest, ale aj pobyt vo vnútri má svoje úskalia. Príčinou je ovzdušie. Prehriaty, vydýchaný a vysušený vzduch v zime ničí sliznicu dýchacích ciest. Nielen pri rozprávaní, ale hlavne počas spánku sa vysuší ústna sliznica a dostaví sa nepríjemné škriabanie v hrdle. Drobné praskliny na sliznici, či už ústnej, alebo nosnej, sú vstupnou bránou pre infekcie dýchacích ciest. K tomu sa pridružuje aj nepríjemný pocit nemožnosti prehĺtania, až dusenia sa, z vyzrážaných slín. Uviesť ústnu dutinu do normálneho stavu pomáha minerálna voda Vincentka.

Hovorí riaditeľ spoločnosti Vincentka, a. s., Ján Šumšal: ,,Bez ranného kloktania Vincentky, preplachovania dutín a vyfúkania nosa, si začiatok dňa nevie predstaviť značná časť alergikov, ale aj tých čo spia pri ústrednom kúrení, alebo zapnutej klimatizácii. Inak si nevedia prečistiť a spriechodniť dýchacie cesty. Problémy nastávajú pokiaľ je vlhkosť vzduchu vo vykurovanej miestnosti dlhodobo hlboko pod odporúčanými 50 až 60 %. Vysušený vzduch vedie k ochoreniam ako astma, angína, nádcha, suchý a dráždivý kašeľ, podráždené a boľavé oči a bolesti chrbta a kĺbov. Pomôcť môžu rôzne zvlhčovače vzduchu, ale aj inhalácie Vincentky či jej varenie v otvorenom hrnci.“

Pozor na mrazivé dni

V zime sú pre sliznice nebezpečné pre citlivých a neotužilých jedincov aj mrazivé dni. Vtedy sa vzdušná vlhkosť vyzráža ako inoväť a vzduch vonku je ostrý a suchý. Pri vdychovaní sa nedostatočne ohrieva a môže podráždiť a prechladiť dýchacie cesty, ktoré sú potom náchylnejšie na ochorenia. Treba však na to dlhšie pôsobenie a mínusové teploty pod 7 C.

Kloktanie

Osvedčeným účinným prostriedkom na zmiernenie príznakov prechladnutia, angíny a chrípky je kloktanie. Podľa zverejnených údajov to podporili aj štúdie, ktoré  preukázali, že pri pravidelnom kloktaní slanej vody niekoľko krát denne poklesli počty ochorení horných dýchacích ciest až o desiatky percent. Slaná voda zmierňuje bolesti hrdla, pomáha odstraňovať nadbytočný hlien a lieči zapálené tkanivo. Odstraňuje aj baktérie, alergény a plesne. Okrem liečby kloktanie aspoň dvakrát denne pomáha aj pri prevencii.

,,Lekári i laici často odporúčajú kloktanie Vincentkou, alebo roztokom morskej soli, jódu a jedlej sódy, čo je protizápalové, antibakteriálne a liečivé činidlo, ktoré rýchlo a účinne lieči chorobu. Mnoho ľudí však nevie, že minerálna voda Vincentka je vlastne prírodný roztok zložený presne z tých istých látok ako odporúčaný roztok – obsahuje chlorid sodný, jód, oxid uhličitý a navyše aj ďalšie účinné prvky. Pritom všetky tieto látky sú v prírodnej forme a s osmotickým tlakom podobným ako v ľudskom tele. Vincentka je 100% čistý prírodný produkt – pôvodom treťohorná morská voda, ktorá sa pri svojej ceste na povrch riedi presakujúcou vodou a obohacuje sa o oxid uhličitý a prvky obsiahnuté v horninách. O jej liečivých účinkoch sa presviedčajú ľudia už stáročia a je známa ako liek našich babičiek,“ hovorí J.Šumšal.

Ako to účinkuje

Hojivé účinky soli sú známe dlho, rovnako tak dezinfekčné účinky jódu. Roztok s týmito látkami vytvorí osmotický tlak, takže sa z miesta zápalu odstráni nadbytočná tekutina. Soľ je prirodzeným antiseptikom, ktoré zabraňuje vývoju baktérií a neumožňuje ich zakorenenie v bunkách hrdla. Počas kloktania a vyplachovania sa mikroorganizmy a produkty ich metabolizmu vypláchnu zo sliznice. Ak na vnútorných stenách hrdla a mandlí vznikne bolestivý povlak alebo stopy hnisu, roztok soli pomôže odstrániť všetky zbytočné ložiská. Okrem toho tento proces umožňuje rýchlo opraviť poškodené tkanivá.

Ako správne kloktať Vincentku

Kloktanie je liečebný postup vedúci k bublaniu kvapaliny v ľudských ústach . Obvykle sa robí tak, že dotyčný človek zakloní hlavu, ponechá kvapalinu bez prehltnutia zachytenú v zadnej časti hrdla a vylučuje zo svojich pľúc vzduch, čo vedie k bublaniu. Ide tak o prebublávanie vzduchu z pľúc tekutinou zachytenou v ľudskom hrdle. Kloktanie s použitím slaného roztoku je bežná metóda čistenia hrdla pri bolestiach v krku a pri ochoreniach horných dýchacích ciest.

Môžeme použiť Vincentku izbovej teploty priamo z fľaše, alebo si ju mierne ohrejeme v pohári, alebo v hrnčeku. Naberieme jeden dúšok do úst, zakloníme hlavu kloktáme aspoň 30 s. Následne to opakujeme cca 5 minút a zvyšky vypľúvame do umývadla. Neprehĺtame. Po opláchnutí by sme nemali jesť a piť aspoň 20 min. Počas dňa by sa malo vykonávať 5-6 kloktaní, najlepšie každé 2 hodiny. Posledné opláchnutie by malo byť pred spaním. Oplachovanie Vincentkou je lokálnou liečbou. Ak sa stav pacienta ani po niekoľko dennom oplachovaní nezlepší, treba navštíviť lekára. Netreba to odkladať, pretože ak hnis a zápaly neustupujú, môžu prejsť do okolitého tkaniva, čo vedie k dlhej a nepríjemnej liečbe.

Ako pôsobí Vincentka

Oxid uhličitý a soli vo Vincentke majú schopnosť rozpúšťania hlienov. Kloktanie, ale aj inhalácia Vincentky majú lokálny antiseptický účinok, ktorý spôsobuje síra v oxidovanej aj redukovanej forme. Ďalej voda znižuje množstvo hlienu pri hypersekrécii, pôsobí aj ako expektorans – hlien je redší a ľahšie sa odkašliava. Jódobrómové soľanky obsahujú jodidové ióny, ktoré pôsobia mukolyticky, expektoračne a protizápalovo.

Minerálna voda Vincentka sa nielen kloktá a inhaluje, ale aj pije, kúpe sa v nej a rozprašuje sa nosovým sprejom.

Viac informácií nájdete na www.vincentka.cz