Ako postupovať pri výbere pracovných topánok

Ako postupovať pri výbere pracovných topánok

Bezpečnostná obuv hrá pri ochrane pracovníkov pred rôznymi nebezpečenstvami v pracovnom prostredí kľúčovú úlohu. Riziko zranenia alebo ohrozenia zdravia či života na pracovisku je veľmi vysoké, avšak vhodne zvolená pracovná obuv dokáže vznik rôznych nebezpečných situácií minimalizovať.

Bez ohľadu na odvetvie alebo povolanie, správne pracovné topánky sú nevyhnutné pre zachovanie bezpečnosti a pohodlia. Dôležité je tiež zvážiť niekoľko faktorov a dodržiavať osvedčené postupy, ktoré vám zabezpečia optimálnu ochranu na každom jednom kroku. O aké faktory ide a pomôžu vám pri voľbe kvalitnej obuvi?

Typ pracovného prostredia a normy

Prvým krokom pri výbere vhodných topánok do práce je posúdenie typu pracovného prostredia. Rôzne odvetvia si predsa vyžadujú rôzne úrovne ochrany. Napríklad v stavebnom priemysle môže byť potrebná obuv s tuhou špičkou, zatiaľ čo v chemickom priemysle je dôležitá ochrana pred rôznymi chemickými látkami.

Zamerajte sa preto na naozaj kvalitné pracovné topánky, ktoré budú najlepšie vyhovovať konkrétnym podmienkam vašej práce. Pracovné oblečenie a obuv ale netreba podceňovať ani doma. Svoje riziká prináša aj starostlivosť o záhradu, takže bezpečnosť by aj v tomto prípade mala byť na prvom mieste.

Kvalita nie je všetko

Dôležité sú platné normy v oblasti bezpečnostnej obuvi. V Európe môže byť obuv označená normou EN ISO 20345:2011, ktorá sa týka bezpečnostnej obuvi s oceľovou špičkou. Dbať treba aj na certifikácie ako CE znak, ktoré svedčia o tom, že obuv spĺňa európske bezpečnostné štandardy.

Dbajte na komfort a ergonómiu pracovnej obuvi

Bezpečnostná obuv by mala byť nielen bezpečná, ale aj pohodlná. Zamestnanci strávia veľa času pracovnom oblečení a teda aj v obuvi, a preto je dôležité, aby bola ergonomicky navrhnutá. Pohodlná obuv znižuje aj riziko únavy nôh a zlepšuje celkový komfort počas pracovného dňa. Netýka sa to však len profesionálov.

Dôležité je tiež vonkajšie prostredie, pretože pracovná obuv sa môže nosiť aj pri prestavbe záhrady v štýle feng shui alebo svojpomocnej rekonštrukcii. Nevyhnutné je vybrať si bezpečnostnú obuv, ktorá chráni pred nástrahami počasia a zároveň v správnej veľkosti, aby sa predišlo problémom spojeným s nevhodnou obuvou, ako sú pľuzgiere alebo bolesti nôh.

Ochrana končatín je dôležitá

Nosenie vhodnej pracovnej obuvi nielen v pracovnom prostredí, ale aj pri práci doma má viacero dôležitých dôvodov, ktoré zabezpečujú ochranu a pohodu. Záhrada, práca doma, ale aj v zamestnaní môže zahŕňať rôzne činnosti, ktoré predstavujú riziko úrazu. Aj malý nástroj môže spôsobiť problém. Nosenie vhodnej obuvi a používanie pohodlných pracovných rukavíc súčasne preto môže chrániť vaše končatiny pred možným zranením, napríklad pri páde predmetu alebo pri pohybe na klzkých povrchoch.

Bezpečnostná obuv je často navrhnutá s protišmykovými vlastnosťami, ktoré zabraňujú pokĺznutiu na mokrých, klzkých alebo inak nebezpečných povrchoch. Pri domácich prácach, kde môže byť povrch rôznorodý, môže byť bezpečnostná obuv kľúčová na minimalizovanie rizika pádu.

Výber vhodnej bezpečnostnej obuvi závisí od konkrétnych úloh a rizík spojených s domácimi prácami či zamestnaním. V každom prípade je dôležité chápať, že bezpečnostná obuv nie je iba pre pracovné prostredie, ale môže hrať dôležitú rolu aj pri bežných domácich aktivitách.

mountain boots on a dark background

Zdroj obrázkov:

1.Alexandra Vlassyuka/AdobeStock.com

2.splitov27/AdobeStock.com