Špičkový triler o vrahovi, ktorý možno číha aj na vás!

Špičkový triler o vrahovi, ktorý možno číha aj na vás!

V meste vyčíňa zákerný vrah, ktorý si vyberá ľudí, ktorí sú v noci doma sami. Pozoruje ich, odhalí ako fungujú a potom sa k nim potichu vkradne a nemilosrdne, brutálne ich zavraždí.

Keď zdvihol to prekliate kladivo, zakaždým som ho prosil, aby prestal, zmiloval sa nado mnou, ale nepočul ma, lebo som mal zapchaté ústa. Alebo ma nechcel počuť…“
„Stihli ste si ho pri útoku poriadne prezrieť?“
„Nie. Ležal som na bruchu a on ma pritláčal k zemi, celý čas som cítil na chrbte jeho ťažkú ruku.“

Keď mesto zachváti panika, inšpektorka Helen Graceová sa postaví na čelo vyšetrovania, ale sama sa stane korisťou – na každom kroku ju prenasleduje nemilosrdný vrah, túžiaci po pomste. Helen odteraz neurobí ani krok, aby sa neobzrela. Po vypátraní vraha Graceová nadobudne podozrenie, že sa ocitla na stope vskutku desivej pravdy, ktorá spája tieto brutálne zločiny.

Nehas, čo ťa nepáli je typický M.J.Arlidge, ktorý už takmer 20 rokov pôsobí v televízii a pri filme, takže aj jeho knihy majú filmový strih, dynamiku, skvele sa čítajú, sú napínavé a premyslené.

Výborne nám servíruje podozrivých, aby nás zmiatol. Aj falošné stopy, takže miestami naozaj tápeme. Sledujeme vyšetrovanie Helen Graceovej, ktorej to navyše komplikuje istá záležitosť z minulosti a bude to mať sakramentsky ťažké.

Pred šiestimi mesiacmi mal úspešnú prax, desiatky zúfalých, závislých pacientov a kopu príležitostí na ich využívanie. Vydieraním od nich získaval peniaze aj sex, a keď sa mu to zunovalo, nútil ich zabíjať. Vlastne mal dokonalý život – bol bohatý, slobodný, mocný a mal pod úplnou kontrolou svoj život aj desiatky ďalších. Tešil sa zo svojho vplyvu, svojej autority a anonymity, a Helen Graceová zrazu jediným rýchlym úderom všetko zničila.

Autor perfektne vykresľuje postavy a ich vzťahy, a to v polícii aj v súkromnom živote. Rád sa hrá so slovami, s nami čitateľmi, o čom svedčia aj názvy kníh. A jeho silnou zbraňou sú najmä nečakané zvraty a prekvapenia, ktoré umne vkladá do svojich príbehov. Veľmi vydarený triler Nehas, čo ťa nepáli od M.J.Arlidgea.

M. J. Arlidge je anglický spisovateľ. Jeho kariéru ovplyvnilo pätnásť rokov práce v televízii, kde sa podieľal na tvorbe obľúbených seriálov (Torn, The Little House, Undeniable a Silent Witness). Skúsenosti z televíznej brandže stoja za jeho knižnými bestsellermi s hlavnou postavou vyšetrovateľky Helen Graceovej, ktoré vyšli aj vo vydavateľstve IKAR. Arlidgeova kniha Talent na smrť je samostatný román.

Milan Buno, knižný publicista