Päť tipov pre úspešnú renováciu kúpeľne

Päť tipov pre úspešnú renováciu kúpeľne

Bratislava, 3. 11. 2023 – Podľa štatistík strávime v kúpeľni v priemere 4,5 roka nášho života. To už je poriadne dlhá doba. Je preto veľmi dôležité, aby nám plne vyhovovala a poskytovala príjemný priestor na všetky každodenné úkony. Čaká vás premena starej kúpeľne na novú? Česká značka JIKA má pre vás 5 tipov, na čo pri renovácii nezabudnúť, aby ste dosiahli perfektný výsledok a kúpeľňa vám dobre slúžila dlhé roky.

1. Návrh a dôkladné plánovanie v hlavnej úlohe

Prvý a veľmi dôležitý krok je plán. Než sa pustíte do demolácie a nákupu nového vybavenia, mali by ste si dôkladne rozvrhnúť, ako bude vaša kúpeľňa vyzerať – a to nielen z hľadiska dizajnu, ale aj funkčnosti a rozvrhnutia vybavenia. Vašim cieľom by malo byť dosiahnuť najoptimálnejší variant, ktorý bude rešpektovať priestor aj dispozičné riešenie kúpeľne tak, aby ste ich efektívne využili. Súčasne bude v súlade s technickými možnosťami a bude čo najviac odrážať vaše potreby a preferencie. „V tomto kroku je naozaj dôležité kúpeľňu starostlivo zamerať a ideálne sa už teraz poradiť s odborníkmi, aby ste zistili, aké možnosti vám technické riešenie domu a kúpeľne umožňuje a mohli ste tomu prispôsobiť následné rozvrhnutie vybavenia. Zároveň vďaka tomu môžete lepšie naplánovať všetky stavebné práce. Čo sa týka samotného návrhu dizajnu kúpeľne, existuje množstvo dostupných možností, kde si môžete návrh vytvoriť sami, ale za zváženie stoja konzultácie so špecialistami, ktorí môžu prísť s novými nápadmi a vymyslieť nevšedné, a pritom funkčné riešenie,“ uvádza Iva Šedivá, vedúca marketingovej komunikácia spoločnosti Laufen CZ, pod ktorou spadá aj česká značka JIKA. Pokiaľ do kúpeľne plánujete umiestniť aj spotrebiče, ako sú práčka a sušička, nemali by ste na ne zabudnúť už v samotnom návrhu.

2. Stavte na kvalitu materiálov a vybavenia

Výber správnych materiálov a vybavenia je zásadný. Kvalitné výrobky vám budú slúžiť dlhé roky, a vyhnete sa tak ich častej výmene aj investícii do nových. Vhodne zvolené materiály navyše môžu šetriť aj váš čas – napríklad pri sanitárnej keramike alebo sprchovacích kútoch totiž môžu zjednodušovať údržbu a zvyšovať hygienickú úroveň v kúpeľni. „Všetky zariadenia, ktoré do kúpeľne zvolíte, by mali vyhovovať špecifickým nárokom tejto miestnosti. Treba tu počítať s vyššou vzdušnou vlhkosťou a z dôvodu častého pravidelného využívania aj s tým, že je vybavenie viac mechanicky namáhané,“ vysvetľuje Iva Šedivá.

Zamerať sa pritom môžete aj na technológie, ktoré sú v prípade jednotlivých komponentov využívané. „V kúpeľňovom sortimente panuje jasný trend, ktorý ide smerom k šetrnosti a udržateľnosti. Moderné technológie sú vo vysokej miere využívané na dosiahnutie úspory vody i energií. Zároveň sú však využívané aj na dosiahnutie vysokého stupňa hygieny v kúpeľni a zvýšenie užívateľského komfortu,“ dopĺňa Iva Šedivá. Príkladom sú termostatické batérie pre maximálne pohodlie alebo batérie s perlátormi s obmedzovačom prietoku vody, ktoré značne šetria spotrebu. Novinkou v tomto segmente sú aj umývadlové batérie s funkciou cold start, vďaka ktorej pri rýchlom umývaní rúk nedochádza k zbytočnému ohrevu vody.

Tip značky JIKA:

 Batérie Mio Style sú tohtoročnou novinkou značky JIKA. Okrem elegantného dizajnu nadchnú aj modernými technológiami, ktoré prispievajú k udržateľnosti. Batérie disponujú funkciou cold start, vďaka ktorej každý deň pomáhajú obmedziť zbytočnému plytvaniu energiou. Benefitom je rovnako ako v prípade všetkých batérií JIKA aj kvalitné prevedenie – použitie kvalitných materiálov, perlátorov aj keramických kartuší.

3. Správne si rozvrhnite stavebné práce

Na základe vášho návrhu si rozplánujte stavebné práce tak, aby na seba jednotlivé kroky nadväzovali a nevznikali vám zbytočné oneskorenia. Postup ideálne konzultujte s odborníkmi, ktorí majú dostatok skúseností, hlbší vhľad a dokážu vám kvalifikovane poradiť. Pokiaľ už sa púšťate do väčších úprav, stojí potom za zváženie využitie podomietkových riešení, a to nielen v prípade toaliet, ale aj batérií. Vďaka tomu, že všetko schováte za stenu, ušetríte priestor a zároveň dosiahnete aj moderný a nadčasový dizajn vašej kúpeľne. Podomietkové moduly sú dnes už dostupné v rôznych prevedeniach, čo umožňuje vybrať presne ten, ktorý je najvhodnejší podľa typu stien, do ktorých ich plánujete inštalovať.

Tip značky JIKA:

 Značka JIKA vo svojom sortimente ponúka podomietkové moduly na inštaláciu závesných toaliet. K dispozícii sú rámové aj bezrámové konštrukcie, podomietkové moduly sú vhodné pre inštaláciu do steny aj do sadrokartónu. Všetky moduly sa vyznačujú kvalitou prevedenia aj vysokou nosnosťou.

4. Účinná ventilácia

Kúpeľňa je charakteristická zvýšenou vzdušnou vlhkosťou. Ventilácia by preto mala byť jedným z bodov, na ktorý sa pri renovácii starej kúpeľne zamerať. Dobré odvetrávanie môže pomôcť predchádzať vzniku rôznych plesní, ktoré nielenže sú nepríjemnou estetickou chybou, ale môžu predstavovať aj zdravotné riziká. Správne odvetrávanie navyše prispieva k ochrane kúpeľňového vybavenia, a to od podlahy po strop.

5. Príjemný dizajn bez rušivých prvkov

Celkový dizajn kúpeľne je nemenej dôležitý. Aby ste sa tu cítili dobre a uvoľnene, mala by sa vám kúpeľňa páčiť a zodpovedať vášmu vkusu a štýlu. Ujasnite si preto, aký štýl sa vám páči a aké máte očakávania. Podľa toho zvoľte vybavenie tak, aby spolu súčasne ladilo a vytváralo vizuálne ucelený priestor. „Súlad je v kúpeľňovom vybavení veľmi dôležitý. Vďaka tomu dosiahnete esteticky čisté priestory. Nezabúdajte pri vybavovaní ani na svoj osobný vklad. Môžete zvoliť doplnky, dekorácie alebo farby, ktoré vám prinášajú radosť a pokoj, a prostredníctvom rastlín, obrázkov alebo dekoračných prvkov môžete z kúpeľne vytvoriť relaxačný priestor podľa vášho gusta,“ uzatvára Iva Šedivá.