elevízory Samsung Neo QLED a QLED získali certifikát Low Vision Care od organizácie TÜV Rheinland

elevízory Samsung Neo QLED a QLED získali certifikát Low Vision Care od organizácie TÜV Rheinland

Modelové rady Neo QLED a QLED pre rok 2023 ponúkajú výrazne vylepšený divácky zážitok pre používateľov s tupozrakosťou

Bratislava 16. októbra 2023 – Spoločnosť Samsung Electronics dnes oznámila, že televízory modelových radov Neo QLED a QLED za rok 20231 dostali od renomovanej organizácie TÜV Rheinland certifikát Low Vision Care. Táto certifikácia sa udeľuje produktom spĺňajúcim kritériá pre divákov s tupozrakosťou alebo amblyopiou. Produkty ašpirujúce na tento certifikát musia vedieť upraviť a zvýrazniť obraz tak, aby ľudia trpiaci tupozrakosťou dokázali lepšie vnímať.

Technologické inovácie majú skutočný zmysel len v prípade, keď prinášajú prospech všetkým. Preto máme z tohto certifikátu naozaj radosť, svedčí totiž o tom, že svojou prácou rozširujeme prístup k možnostiam sledovania filmov a ďalšieho obsahu,“ komentuje Seok Woo Yong, výkonný viceprezident a zástupca riaditeľa divízie zobrazovacích zariadení Samsung Electronics. „Aj naďalej sa budeme riadiť heslom ‚Obraz všade, obraz pre každéhoʻ a ponúkať skvelé prístroje, ktoré uspokoja potreby všetkých divákov bez výnimiek.“

Z dôvodu vylepšenia obrazu pre divákov so zrakovým postihnutím vyvinul Samsung špeciálny režim s názvom Relumino, v ktorom systém upravuje určité aspekty obrazu (zvýrazňuje obrysy, posilňuje kontrast či ostrosť a pod.). Diváci môžu ľahšie rozoznať objekty na obrazovke a sledovať pohybové scény. Tupozrakosť alebo amblyopia sa vyskytuje zhruba u troch percent detí, v mladom veku teda ide o vcelku rozšírené zrakové postihnutie. Vo väčšine prípadov mozog dieťaťa nedokáže spracovať signál z jedného oka, a preto sa vývojovo zameriava len na to druhé.

Globálna renomovaná certifikačná agentúra TÜV Rheinland vydáva technologickým výrobkom vhodným pre používateľov s tupozrakosťou certifikát Low Vision Care. V rámci certifikačnej procedúry prebehla séria testov porovnávajúca prácu bežných režimov a režimu Relumino, ktorá sledovala rozdiely v jase, ostrosti a celkovom komforte pri sledovaní.

Okrem spomínaného certifikátu získali obrazovky a displeje značky Samsung aj ocenenie Circadian Rhythm Display a Eye Care od Zväzu nemeckých elektrotechnikov (Verband Deutscher Elektrotechniker, VDE). Organizácia Underwriters Laboratories (UL) zase Samsungu priznala štandard Glare-Free, ktorý dokazuje, že obrazovky tejto značky sú šetrnejšie k očiam a pohodlnejšie sa sledujú. Od organizácie Pantone získal Samsung certifikáty Pantone Validated a Skin Tone Validated za presné zobrazenie farieb, v druhom prípade pri odtieňoch pleti. Rastúci zoznam certifikátov a ocenení svedčí o pozitívnom vplyve firmy na technologický vývoj a potvrdzuje postavenie Samsungu ako svetovej jednotky v televíznom odbore, ktoré si drží už dlhých 17 rokov.

Ďalšie informácie o televízoroch Samsung pro modelový rok 2023 nájdete na www.samsung.com.