Nestihli ste dovolenku v lete? Omán a Mallorca vám v tomto čase ponúkajú ideálne podmienky na relax

Nestihli ste dovolenku v lete? Omán a Mallorca vám v tomto čase ponúkajú ideálne podmienky na relax

Pomaly sa bude končiť zima a vy ste nestihli dovolenku ani v lete? V tom prípade je ideálny čas si nájsť priestor na relax, pretože vaše telo môže vyčerpaním veľmi rýchlo zlyhať, prípadne byť náchylnejšie na viaceré ochorenia.

Dobrou správou je, že aj v tomto období si môžete na oddych vybrať luxusnú exotickú dovolenkovú destináciu, v ktorej si viete nielen oddýchnuť, ale tiež preveriť vedomosti, ktoré ste nadobudli na absolvovanom kvalitnom kurze angličtiny.

Čo na vás čaká na dovolenke v Ománe?

Sultanát Omán sa nachádza v západnej Ázii na juhovýchodnom pobreží Arabského polostrova. Pri pomyslení na túto arabskú krajinu si možno predstavíte suché púšte bez stromov, pobrežné oblasti sú však iné, krásne a prívetivé. V ostrom kontraste je tento zelený región známy svojou poľnohospodárskou produkciou, v ktorej dominuje najmä hrozno.

Úchvatná krajina, známa aj ako perla Arábie, sa vyznačuje aj starobylou architektúrou. V Ománe sa našli aj pozostatky, ktoré poukazujú na neolitické a paleolitické civilizácie, ako napríklad kamenné nástroje. Nedávno bol Omán hodnotený aj ako krajina s najlepšou úrovňou rozvoja a je považovaná za krajinu s vysokými príjmami, čo sa určite odrazí aj na kvalite vašej príjemnej dovolenky v Ománe.

Nájdete tu okrem krásnych pláží a teplého mora i množstvo zaujímavých miest a atrakcií, ako sú úžasné architektonické diela. Prekvapí vás aj tradičná arabská kuchyňa a kultúra.

V Maskate nájdete luxusné rezorty, biele pláže a horúce slnečné zimné počasie. Môžete kempovať v púšti Wahiba Sands a chodiť po chodníkoch vo wadis (údoliach). Ostrov Masirah leží pri pobreží Ománu a pôsobí ako malomesto. Salalah je domov predkov vládnuceho panovníka a je tu veľa historických zaujímavostí, ktoré môžete preskúmať, ako napríklad stará architektúra a paláce.

Nizwa je mestom s majestátnymi pevnosťami. Tieto starobylé budovy pochádzajú z deviateho storočia so zaujímavými prvkami, ako sú napríklad pasce na med. Nachádza sa tu aj viacero miestnych trhov, kde môžete nakupovať suveníry.

Čo očakávať od dovolenky na Mallorce?

Teploty v zime tu zjavne nie sú také vysoké ako v letných mesiacoch. Počas niektorých slnečných dní ale môžete aj v decembri alebo v januári očakávať maximá 21 stupňov a ak si nájdete chránenú pláž alebo zátoku, budete sa môcť pár hodín aj opaľovať.

Voda je tiež perfektne čistá. Len si dávajte pozor, pretože pláže nie sú mimo hlavnej sezóny kontrolované plavčíkom.

Zimná dovolenka na Mallorce je skvelou príležitosťou na dlhé prechádzky po prázdnych plážach. Medzi najlepšie pláže na juhozápade, kde môžete ísť na zimnú prechádzku, patria Palmanova, Peguera, Magaluf, Santa Ponsa a samozrejme Playa de Palma a dokonca aj mestská pláž Palma.

Vychutnať si môžete aj rôzne vodné športy, prípadne navštíviť mesto a akvárium či iné atrakcie v okolí. Dôležité je, že zabudnete na svet vo vašom okolí, čím sa zbavíte stresu a negatívnych následkov, ktoré na vás má.