Slovenský bylinný likér Dr.Kramer získal dve prestížne medzinárodné ocenenia ISC

Slovenský bylinný likér Dr.Kramer získal dve prestížne medzinárodné ocenenia ISC

Likérka Trenčianske Teplice potvrdila nový úspech svojich spiritov. Tentoraz sa teší hneď z dvoch medailí uznávanej súťaže International Spirits Challenge, ktoré medzinárodná porota udelila remeselnému likéru Dr.Kramer. Do prestížnej súťaže sa prihlásili tisícky produktov z takmer 70 krajín sveta. Za svoju chuť získal bylinný likér Dr.Kramer striebornú medailu v kategórii Tasting Awards – Liqueurs & Specialities (likéry a špeciály), zatiaľ čo originálny dizajn fľaše mu súčasne vyniesol bronz v kategórii Design & Packaging.

Prvý likér pre kúpele Trenčianske Teplice

Sme nadšení z toho, že náš prémiový bylinný likér získal striebro aj bronz v rámci prestížnych cien ISC. V našom portfóliu má nezastupiteľné miesto, je srdcovou záležitosťou, pretože svojou chuťou i vzhľadom vzdáva hold kúpeľnému mestu Trenčianske Teplice, v ktorom sa rodia naše spirity. Spája čaro prírody so silou kúpeľných prameňov i poctivou remeselnou prácou,“ hovorí Michal Hajský, spoluzakladateľ Likérky a autor receptúry.

Kedysi bolo dobrým zvykom tráviť voľný čas medzi procedúrami prechádzkou po promenáde či posedením pri šálke dobrej kávy alebo likéru. „Pre mnohé kúpeľné mestá je dodnes bežné ponúkať rekreantom a pacientom svoje vlastné spirity, charakteristické pre danú liečebnú oblasť. A keďže naše kúpele doposiaľ nemali svoj vlastný likér, bola to pre nás ako majiteľov remeselnej destilérie zaujímavá výzva. Nakoniec sa nám podarilo pretaviť noblesnú atmosféru niekdajšieho kúpeľného života do mimoriadne kvalitného likéru, ktorý plníme do krásnych dizajnových fliaš v štýle art deco,“ dodáva Pavol Sirotný, spoluzakladateľ Likérky.

Výnimočný vďaka lupeňom ruží a levandule

Za svoju chuť vďačí Dr.Kramer mnohým bylinkám a koreninám, ako medovka, materina dúška, lipa, kamilka, klinček či aníz, ktoré dopĺňajú bazové plody a tóny vanilky i škorice. Iskrivý záver mu však dodáva najmä podmanivá vôňa ruží a levandule. Likér chutí skvelo aj samotný či ako súčasť miešaných cocktailov. Podávať ho možno ako aperitív (pred jedlom) alebo digestív (po jedle). Skvelo sa však hodí aj ku káve či sladkému dezertu.

Na výrobu likéru Dr.Kramer sa používa pšeničný spirit, ktorý sa mieša s teplickou vodou. Následne prebieha macerácia 13 vybraných bylín po dobu minimálne dvoch týždňov, pričom táto zmes sa pravidelne každý deň premiešava. Lupene ruží, ktoré sú poslednou štrnástou ingredienciou, sa macerujú samostatne, aby bolo možné dosiahnuť ideálnu chuť a vôňu. Bylinný macerát sa následne zmieša s obilným spiritom, cukrovým roztokom a vodou a napokon putuje do špeciálnych nádrží, v ktorých odpočíva ďalší mesiac. Vo finále sa likér jemne filtruje a plní do fliaš.

Ako prebieha súťaž?

Ocenenia International Spirits Challenge, ktoré predstavujú tie najlepšie spirity z celého sveta, sa tento rok udeľovali po 27. krát vo svojej histórii. Organizátori aj tento rok obdržali tisícky prihlášok z takmer 70 krajín. Súťaž je natoľko rešpektovaná, že udáva štandardy kvality a excelentného spracovania spiritov. Prebieha za veľmi prísnych podmienok a za účasti desiatok nezávislých porotcov a skúsených profesionálov z daného odvetvia. „Slepé“ testovanie prebieha spolu 23 dní, pričom porotcovia dostávajú na posúdenie iba očíslované vzorky bez názvu. Tie posudzujú podľa vône, vzhľadu, chuti aj záveru.

Letný drink z bylinného likéru Dr.Kramer

Bylinná chuť likéru Dr.Kramer vynikne aj bez zachladenia, skvelo chutí aj pri izbovej teplote. Dokáže tiež bez problémov ozvláštniť letné miešané drinky, napríklad v perfektnej osviežujúcej kombinácii s tonicom. Na Kramer Tonic potrebujete 40 ml bylinného likéru Dr.Kramer, 100 ml tonicu a ľad. Ozvláštniť ho môžete citrónom alebo hviezdičkou badiánu.

Likérka Trenčianske Teplice

Zakladatelia Likérky, Pavol Sirotný a Michal Hajský, využili svoje dlhoročné skúsenosti zo sveta gastronómie a vytvorili na kúpeľnej promenáde Trenčianskych Teplíc pôsobivý aperitív bar s kaviarňou, ktoré sú vizuálne prepojené s výrobňou slovenských remeselných spiritov. Tu sa zrodila aj myšlienka priniesť na slovenský trh lokálny gin prémiovej kvality. TOISON dodnes získal množstvo prestížnych ocenení za chuť aj dizajn, vrátane Pentawards, IWSC či Red Dot Design Award. Jeho názov dômyselne ukrýva odkaz na slovenský pôvod symbolizovaný ovčím rúnom (z francúzskeho slova TOISON), ktoré je preklenuté aj do detailov na fľaši odliatej v tvare zvona. Región kúpeľného mesta, jeho história a spätosť s tradíciou kúpeľníctva ich tiež inšpirovala k vytvoreniu bylinného likéru Dr.Kramer, ktorý vzdáva hold elegantnej atmosfére kúpeľného mesta zo začiatku minulého storočia

www.spiritcompany.sk

 Bylinný likér Dr.Kramer 0,5l (36 %)