Kontaktná alergia: Ako si poradiť, keď vám obľúbené šperky dráždia pokožku?

Kontaktná alergia: Ako si poradiť, keď vám obľúbené šperky dráždia pokožku?

Kontaktné alergie sú v našej spoločnosti a medzi ľuďmi čoraz bežnejšie. A nie sú to len „bežné“ kožné ochorenia spôsobené reakciou oslabeného organizmu. Vysoký alergénny potenciál má najmä módna bižutéria zo zlúčenín niklu a kobaltu. Ak sa dostane do kontaktu s holou pokožkou, na postihnutých miestach sa vytvoria suché, šupinaté a veľmi svrbivé vyrážky.

Ak ste teda alergik, nevyhnutné zrieknutie sa obľúbených piercingov je obzvlášť nepríjemné, pretože napriek medicínskemu pokroku v oblasti výskumu alergií je v prípade kontaktných alergií perspektívne iba úplné vyhýbanie sa spúšťacej látke. Pri výskyte alergickej kontaktnej dermatitídy je preto vhodné navštíviť najlepšiu alergológiu v Trenčíne a nechať sa čo najskôr otestovať.

Vývoj kontaktnej alergie

Kontaktná alergia nielen na šperky sa vyvíja v genetickej predispozícii na alergie, keď sa alergén (spúšťač) prvýkrát dostane do kontaktu s povrchom kože. Najskôr o 12 hodín potom vzniká na postihnutom mieste lokalizovaný zápal kože a pot na povrchu kože chemicky reaguje s cudzorodou látkou.

Ihneď po expozícii imunitný systém produkuje nadmerné množstvo T buniek. Tieto špeciálne biele krvinky sa snažia bojovať s (neškodným) alergénom. V nasledujúcom období dochádza k silnému uvoľňovaniu histamínu a typických príznakov alergie. Po tejto počiatočnej imunologickej senzibilizácii následná expozícia inkompatibilnej látky nakoniec spôsobí dermatitídu.

Kontaktná dermatitída je často spôsobená precitlivenosťou na nikel. No aj čistiace prostriedky používané v domácnosti vedú k podobným kožným reakciám. Niektorí ľudia pri aplikácii prírodnej kozmetiky na pokožku dokonca reagujú alergicky na účinné látky niektorých rastlín.

Riešením, ako sa týmto problémom vyhnúť a pritom si neodopierať nosenie obľúbených ozdôb tela, je vybrať si šperky značky Oliver Weber a dopriať si luxus letnej ozdoby.

Ako sa zbaviť kontaktnej alergie?

Moderné Oliver Weber náušnice nie sú jediné riešenie. Ďalšou jednoduchou liečebnou metódou je prestať používať spúšťací prípravok, ktorý má alergénny účinok, alebo prestať nosiť zdraviu nebezpečné šperky. Ak je oblasť pokožky veľmi vážne poškodená, mali by ste si nechať od dermatológa predpísať masť a aplikovať ju na postihnuté miesto.

Pleťové krémy s glukokortikoidom a hydrokortizónom zmierňujú lokálny zápal. Akútny ekzém zmierňujú aj vlhké obklady. Po odznení kontaktnej alergie použite krém na starostlivosť o pleť, ktorý opraví narušenú kožnú bariéru. Vaša dermatitída po niekoľkých dňoch zmizne bez zanechania nevzhľadných jaziev.

Ak vaša pokožka na lokálnu liečbu nereaguje, určite navštívte alergológa.

Zdroj obrázka: Juta/Shutterstock.com