Vychytávky moderného záhradkára

Vychytávky moderného záhradkára

Záhrada môže mať tisíce podôb a záleží len na vás, akú jej vdýchnete. Aspoň malý zelený kútik napríklad na balkóne túži mať stále viac ľudí. Časť ich považuje vŕtanie sa v hline za relaxáciu, pre iných je záhradkárčenie celoživotné hobby. Dôvody môžu byť aj rýdzo praktické, keďže je lacnejšie vypestovať si vlastnú zeleninu. Nezáleží však na tom, k akej skupine patríte, moderné vychytávky šetriace čas a drinu určite oceníte.

Moderný záhradkár si chce svoju záhradu predovšetkým užívať, a nie byť jej otrokom. Prioritou teda u neho sú technológie a smart riešenia. Kto si teraz predstaví všadeprítomný trávnik a robotickú kosačku, ktorá sa sama postará o dokonalý zostrih, tak má iste tiež pravdu, ale nemusí zostať len pri tom. Moderná záhrada môže byť veľmi rozmanitá a kombinovať v sebe prvky estetické aj úžitkové.

Šikovní pomocníci

Práce je na záhrade po celý rok viac než dosť, tu je potrebné zastrihnúť plot, stromy si zaslúžia prerezať, aby lepšie plodili alebo okolo kríkov, kam sa kosačka nedostane, je potrebné využiť strunový vyžínač. Takto by sme mohli pokračovať ďalej. A keďže každá činnosť si vyžaduje špeciálne náradie, ale naše úložné priestory nie sú nafukovacie, prichádza na scénu smart riešenie. To je dostupné v podobe multifunkčného systému, kde stačí jedna násada, ktorú podľa potreby pricvaknete k aktuálne potrebnému nadstavcu. Hybridné ručné náradie E-multi-starTM od WOLF-Garten k takým smart pomocníkom patrí. Nová akumulátorová násada z hliníka váži len 1000 gramov vrátane akumulátora, takže manipulácia s náradím je naozaj ľahká. K plnému nabitiu batérie stačí približne 60 minút, nemusíte sa teda báť, že by vám práca stála. Ak práve nabíjate, môžete napríklad sadiť a potom opäť pokračovať s iným nadstavcom.

Efektívne polievanie

Zalievať malú záhradku sa dá celkom pohodlne aj s krhlou v ruke, pri veľkej už to taká zábava nie je, tam je aj hadica problém, stačí, keď sa zamotá. Automatické zavlažovacie systémy vyriešia problém za vás. Okrem toho, že rovnomerne zalejú celú záhradu, pohodlne si nastavíte aj intervaly, v ktorých sa tak bude diať, ideálne v čase, keď nesvieti slnko, aby sa voda neodparila. Šikovná je tzv. kvapôčková závlaha. Najrôznejšie zavlažovače sa dajú zohnať aj do kvetináčov, takže aj tí, ktorí občas zabudnú sa nemusia obávať, že im kvetiny či drobná úroda uschnú. Ďalším šikovným riešením sú samozavlažovacie nádoby, ktoré vaše rastliny nenechajú suché. Voda je vzácny prvok, preto by sme s ňou podľa toho mali zaobchádzať. Rastlinám najlepšie prospeje dažďová voda, ktorú zachytíte v šikovne rozmiestených nádržiach.

Šetrite kĺby

Záhradné práce sú celkom drina, aj obyčajné pletie záhonov pôjde lepšie, keď sa nebudete musieť toľko ohýbať. Stále populárnejšie vyvýšené záhony vám vyriešia ešte ďalší problém, a tým sú slimáky. Aj  keď aj sem sa môžu dostať, rozhodne to nebude v takej miere a vaša úroda tak zostane v bezpečí. Do klasických záhonov určite oceníte vidlicovú násadu kombinovanú s kľakadlom. A v naozaj veľkých záhradách sa stane nedoceniteľným pomocníkom elektrické koliesko, ktoré každý náklad odvezie skoro samo.

Vyživená pôda

Okrem toho, že pôda a rastliny potrebujú vlahu, je nutné im dodať aj živiny. Najlepším spôsobom, ako to docieliť, je samozrejme čo najväčšia prirodzenosť. Teda zaobstarať si kompostér, ktorých je na trhu veľké množstvo druhov aj veľkostí a začať s výrobou toho najlepšieho organického hnojiva, po ktorom vám úroda porastie pred očami. Ak si na to netrúfate, alebo nemáte miesto, prichádzajú na rad granulované či tekuté hnojivá. Napríklad pri trávnikoch je to asi najlepší spôsob, ako docieliť, aby bol hustý a krásne zelený. Tekuté hnojivo rozrobíme podľa návodu a prevedieme zálievku, granulované hnojivá pomôže rovnomerne rozprestrieť špeciálny rozmetač. Takou rýchlou pomocou, keď nemáte po ruke iné hnojivo, je kávová usadenina a vylúhovaný čaj. Zelený čaj je bohatý na dusík a draslík, pokryte vylúhovanými lístočkami substrát alebo zapracujte do hliny a rastliny vám poďakujú.

Vychytávok nie je nikdy dosť, alebo pár tipov na záver

Ak máte málo miesta a klasické truhlíky, kvetináče či dokonca záhony do bytu nezmestíte, vyskúšajte vaky na sadenie. V týchto vakoch môžete pohodlne pestovať kvety, ovocie aj zeleninu, sú flexibilné a nezaberajú príliš veľa miesta. Tí šikovnejší si ho môžu vyrobiť aj doma napríklad zo starých závesov. Veľmi užitočným materiálom na pestovanie aj hnojenie sú obyčajné škrupinky od vajíčok. Keď ich rozdrvíte a rozhodíte do záhonu, dodáte rastlinám cenný vápnik a zároveň im poskytnete ochranu pred slimákmi, ktorým vadia ostré hrany. Ak máte zachované polovice škrupiniek, naplňte ich hlinou, vložte semienko a urobte si za oknom improvizovaný skleník. Akonáhle vám vyrastie rastlinka, nemusíte presádzať, zasaďte ju aj so škrupinkou.

Článok bol sponzorovaný spoločnosťou MTD