Sú zaťažené a prekonávajú veľké vzdialenosti: Nohy potrebujú správnu obuv

Sú zaťažené a prekonávajú veľké vzdialenosti: Nohy potrebujú správnu obuv

Sú zaťažené a prekonávajú veľké vzdialenosti: Nohy potrebujú správnu obuv

Naše nohy nesú záťaž celého tela a prekonávajú veľké vzdialenosti. Aby nás preto spoľahlivo prenášali z miesta na miesto, potrebujú občas trochu starostlivosti a predovšetkým správnu obuv. Pri výbere topánok sú však často v popredí módne aspekty, ktoré chodidlám nemusia prospievať.

Na ktoré kritériá by ste sa preto mali v tomto smere zamerať?

Dôležité všeobecné kritériá

Či už pánske poltopánky, topánky na vysokom opätku, čižmy, detské topánky, tenisky, pohodlné šľapky alebo športové topánky: V zásade majú všetky modely obuvi podobnú štruktúru, hoci vyzerajú veľmi odlišne.

Treba si uvedomiť, že ide o doplnky odevu, ktoré boli vynájdené predovšetkým na ochranu chodidiel pred zranením. Okrem tejto čisto ochrannej funkcie chodidla získali aj módnu funkciu, ktorá čo-to vypovedá o spoločenskom postavení či členstve v skupine.

Vždy je však najdôležitejšie, aby bola topánka pohodlná, kvalitná a z prírodných materiálov. Asi každému z nás je predsa jasné, že topánky sú optimálne najmä vtedy, keď chodidlá dostanú dostatok vzduchu a voľnosť pohybu.

Ak sú topánky naopak príliš tesné alebo príliš malé, existuje riziko, že sa nohy zmenia. Topánky na vysokom opätku síce môžu esteticky ladiť s večernými šatami, no veľmi zaťažujú brušká chodidiel. Z dlhodobého hľadiska hrozí skrátenie lýtkových svalov a šliach.

Tiež záleží od toho, na aký účel si chcete konkrétnu obuv vybrať. Aj na plánovanej dovolenke v Chorvátsku vám preto naše informácie pomôžu.

Priedušný materiál a flexibilná stielka sú najdôležitejšie

Dobré topánky, medzi ktoré môžeme určite zaradiť aj štýlové dámske mokasíny, sú nielen pohodlné, ale majú aj výraznú, flexibilnú stielku, ktorá podporuje svaly chodidiel. Športová obuv je preto vybavená príslušným odpružením v závislosti od športu. V poslednej dobe priemysel športovej obuvi prehodnocuje, znižuje celkové odpruženie a ponúka rôzne odpruženie, ktoré je založené na individuálnych faktoroch športovca.

Ľudia si tiež často kupujú príliš malé alebo príliš úzke topánky. Aj to je chyba, pretože prsty na nohách potrebujú dostatok miesta.

Aby ste vedeli určiť správnu veľkosť a šírku, mali by ste si topánky kupovať vždy v poobedňajších hodinách, pretože vám cez deň opúchajú nohy. Spravidla platí, že predná časť topánky by mala byť o centimeter dlhšia ako chodidlo.

Dôležitá je však nielen dĺžka topánky, ale aj šírka. Topánka musí byť vpredu dostatočne široká, aby prsty mohli ľahko ležať vedľa seba. Najčastejšie nesprávne postavenie prstov, hallux valgus, spôsobuje najmä príliš úzka a príliš špicatá obuv. Palec na nohe sa vplyvom záťaže otáča stále viac dovnútra a kĺb sa vybočuje. Postihnutí ľudia majú často bolesti pri chôdzi a státí a majú opuchnuté nohy.

 

Zvršok topánok by mal byť vyrobený z priedušného prírodného materiálu, ako je koža alebo moderné mikrovlákna. Koža má tú vlastnosť, že zadržiava vlhkosť a vypúšťa ju von, je však drahšia.

Ak si dáte pri výbere novej obuvi na tieto najdôležitejšie detaily pozor, určite sa všetkým a mnohým iným nepríjemným deformáciám, bolestiam a ochoreniam chodidiel a nôh vyhnete.