Bombardovacia mafia alebo taktika spálenej zeme?

Bombardovacia mafia alebo taktika spálenej zeme?

Práve vyšla zaujímavá kniha Bombardovacia mafia od svetoznámeho Malcolma Gladwella. Ako viete, ten má na konte niekoľko bestsellerov, napríklad Výnimoční, Dávid a Goliáš, alebo Bod zlomu.

Zavedie vás do obdobia II. Svetovej vojny, autor sleduje príbeh Bombardovacej mafie, skupiny amerických vojenských dôstojníkov a generálmajora Hansella, ktorý vyvinuli doktrínu presného leteckého strategického bombardovania. Výsledkom malo byť čo najmenej civilných obetí vďaka modernej technológii.

Hansella však vystriedal generálmajor Curtis LeMay, ktorý urobil zmeny: bombardovanie z menšej výšky, rozsiahle nočné bombardovanie, ktoré nie je také presné. Využívanie zápalných látok ako je napalm a jedným z výsledkov bolo napríklad marcové bombardovanie japonského Tokia. Najsmrteľnejší nálet druhej svetovej vojny. Takáto taktika spálenej zeme si vyžiadala tisíce nevinných obetí a neuskutočnila sa plánovaná americká invázia do Japonska, ktorá by asi zanechala za sebou ešte väčšiu spúšť.

Malcolm Gladwell sa vo svojej knihe pýta: Stálo to za to? Bol Curtis LeMay hrdinom? Ako to bolo s morálkou ohľadom vedenia takejto vojny?
Aj o tom novinka Bombardovacia mafia.

„Táto kniha vznikla z mojej vlastnej posadnutosti, ale zároveň je príbehom o posadnutosti druhých, o jednej z najväčších posadnutostí dvadsiateho storočia,“ vysvetľuje Malcolm Gldwell. „Keď sa pozriem na všetko, čo som dosiaľ napísal alebo čomu som sa za celé tie roky venoval v rámci svojej bádateľskej činnosti, zisťujem, že ma opakovane priťahujú fanatici. Mám ich rád. Páči sa mi predstava, že niekto dokáže odsunúť všetky starosti nášho každodenného života nabok a sústredí sa len na jednu jedinú vec – na niečo, čo je v dokonalom súlade s jeho predstavivosťou. Fanatici nás zavše zvedú na nesprávnu cestu. Nedokážu vnímať širšie súvislosti. Slúžia v prospech sveta, ale zároveň sledujú vlastné úzkoprsé záujmy. Myslím si však, že bez nich by sme sotva dospeli k určitému pokroku, inováciám, potešeniam či krásam.“

Malcolm Gladwell

Je autorom šiestich bestsellerov podľa New York Times, ako sú Výnimoční (IKAR 2009), Čo videl pes a iné príbehy (IKAR 2011), Bod zlomu (IKAR 2013), Dávid a Goliáš (IKAR 2014), Ako sa vyznať v cudzích ľuďoch (IKAR 2020).
Kniha Bombardovacia mafia mala svoju predlohu v niekoľkých epizódach autorovho podcastu Revizionistické dejiny (Revisionist History); produkčný tím, ktorý stojí za touto šou, sa podieľal aj na vzniku audioknihy. Gladwell je zároveň spoluzakladateľom a prezidentom spoločnosti Pushkin Industries, ktorá sa venuje tvorbe audiokníh a podcastov.

Milan Buno, knižný publicista