Chutný Valentín s trochou pary

Chutný Valentín s trochou pary

Valentínska večera ako od špičkového šéfkuchára, ale v pohodlí vlastného domova? Navyše bez námahy a dlhých hodín príprav a ešte k tomu aj zdravo? O všetko sa dokážu postarať parné rúry od Electroluxu, ktoré potvrdia, že láska naozaj prechádza cez žalúdok – minimálne tá k dobrému a vyváženému jedlu.

Či si už na darčeky k sviatku zaľúbencov potrpíte alebo nie, musíte súhlasiť, že osláviť lásku zážitkom v podobe dobrého jedla je vždy dobrý nápad. Valentínska večera si preto žiada niečo špeciálne – a na to sú parné rúry  od Electroluxu expertmi. Bez veľkej námahy v nich môžete pripraviť múčniky, dezerty i hlavné jedlá, ktoré budú chutiť ako z vychytenej reštaurácie. Pri ich príprave tiež ušetríte čas, ktorý môžete so svojou polovičkou stráviť omnoho príjemnejšie.

Parné rúry aj pre začiatočníkov v kuchyni

Multifunkčná parná rúra 900 SteamPro od Electroluxu ponúka 4 úrovne pary, ktoré vám pomôžu pripraviť kompletné menu: od šťavnatého mäsa, cez pečenú zeleninu či chrumkavý chlebík až po sladké dezerty. V prípade, že s pečením pare ešte začínate oceníte funkciu SteamifyÒ, ktorá vám automaticky nastaví ideálnu úroveň pary pre každý druh jedla. Stačí zadať teplotu varenia, ktorú pri príprave pokrmu bežne používate a zvyšok zvládne rúra za vás.

Pomocníkmi pri varení v multifunkčných parných rúrach Electrolux budú aj ich inteligentné funkcie. Teplotná sonda bude monitorovať teplotu v strede pokrmu a postará sa o to, aby bolo optimálne upečené. Rúra CookView® série 900 zas disponuje Wi-Fi pripojením s vnútornou kamerou, čo vám umožňuje sledovať, čo sa deje za dvierkami. Spárovaním s aplikáciou My Electrolux Kitchen vo svojom smartfóne môžete vykonávať úpravy teploty a času pečenia v reálnom čase zo smartfónu. Ušetríte si tak zbytočné postávanie v kuchyni, zatiaľ čo vy sa môžete chystať na romantický večer.

Celé valentínske menu rýchlejšie a zdravšie

Chrumkavý chlebík na jednohubky ako predjedlo, chutné pečené mäsko či ryba, ryža alebo pečená zelenina ako príloha a ovocný cheesecake ako sladká bodka na záver… To znie ako veľa času stráveného v kuchyni, množstvo riadu a navyše aj množstvo kalórií. Nie však s parnými rúrami. Vďaka cirkulujúcej pare môžete v rúre naraz pripravovať rôzne druhy jedla až na troch úrovniach rúry, čo vám ušetrí čas.

Príprava jedla v pare je zas vhodná aj pre všetkých, ktorí si zakladajú na zdravej strave – takto pripravené pokrmy nepotrebujú pri príprave veľa tuku. S parnými rúrami SteamCrispÒ si však napriek tomu môžete vychutnať ich chrumkavú kôrku a zároveň šťavnatú chuť zvnútra. Zdravou metódou prípravy jedla je aj varenie vo vákuu, tzv. metóda Sous-Vide, ktorú si vďaka parným rúram môžete jednoducho vyskúšať aj vy.

Pripravte si citrónový pusinkový koláč

Pusinkový koláč – to znie ako ideálny valentínsky recept. Jeho príprava môže byť o niečo zdĺhavejšia, no vďaka parnej rúre bude výsledok dokonalý.

Potrebovať budete:

Na Patè sucrée: 50 g práškového cukru, 130 g masla, 180 g múky, 10 g vody

Na krém: 25 g múky, 170 g cukru, 100 g citrónovej šťavy, dve vajcia, jeden žĺtok, 1 g soli, kôra z 1 citróna

Na pusinky: 2 bielky, 100 g cukru, 35 g vody

————————————————————————–

Postup:

1) Pripravte Patè sucrée. Pomocou kuchynského robota spracujte múku, práškový cukor a maslo, kým zmes nebude pripomínať strúhanku. Pridajte vodu a spracúvajte, kým sa cesto nespojí. Z cesta vytvarujte guľu a prikryte ju fóliou, ktorú necháte odpočívať v chladničke asi 20 minút. Parnú rúru predhrejte na 180 °C.

2) Upečte patè sucrée. Pomocou valčeka rozvaľkajte cesto na jemne pomúčenej doske. Dno a boky koláčovej formy s vyberateľným dnom (priemer 20 cm) vyložte cestom a vložte na 30 minút do chladničky. Po tomto čase vložte ho do rúry a pečte približne 10 minút alebo dozlatista.

3) Pripravte si cesto na pusinky. Cukor a vodu v hrnci zmiešajte a priveďte do varu. Keď zmes začne vrieť, pripevnite na hrniec teplomer na cukrovinky. Keď teplota sirupu dosiahne 110 °C, vyšľahajte bielky na strednej rýchlosti. Keď teplota dosiahne 120 °C, hrniec odstavte. Do misky s vyšľahanými bielkami nakvapkajte horúci sirup.

4) Pripravte si pusinky. Zmes na pusinky je potrebné neustále miešať, aby sa vajcia nespojili. Po pridaní sirupu pokračujte v miešaní, kým misa nie je na dotyk chladná a zmes nevychladne na 37 °C. Zdobiace vrecko naplňte zmesou a vložte ho do chladničky, kým nebude pripravené na použitie.

5) Pripravte citrónový puding. Zmiešaním citrónovej kôry, citrónovej šťavy a múky vytvorte lahodne hladkú citrónovú náplň. V druhej miske zmiešajte vajce, žĺtok, soľ a cukor. Potom obe zmesi opatrne zmiešajte. Vyšľahajte do hladka a krém následne nalejte do upečenej koláčovej formy.

6) Koláču dodajte zaujímavú citrónovú farbu. Do vnútra parnej rúry nalejte 100 ml vody. Zvoľte symbol PlusSteam, rúru nahrejte na 150 °C a vložte koláč do rúry. Pečte 20 minút alebo dozlatista. Citrónový koláč nechajte úplne vychladnúť a ozdobte ho pusinkami.

Viac na www.electrolux.sk, Facebooku alebo Instagrame.