Aj medvede majú svoje dni. Oslávte 15. júla medzinárodný deň gumených medvedíkov

Aj medvede majú svoje dni. Oslávte 15. júla medzinárodný deň gumených medvedíkov

Kto by nemal rád gumené medvedíky. Tú známu chuť poznal v detstve snáď každý z nás a na želatínových cukrovinkách si príležitostne pochutnávame dodnes aj v dospelosti. Pri príležitosti medzinárodného dňa gumených medvedíkov, ktorý každoročne pripadá na 15. júla sme o nich pripravili pár zaujímavostí. Vedeli ste, že spoločnosť Haribo, najväčší výrobca v tomto segmente, prináša radosť generáciám už celé storočie? Rovnaké jubileum bude budúci rok oslavovať aj obľúbený medvedík. A to už je pádny dôvod na oslavu.

Vrecko cukru ako počiatočný kapitál

Gumené medvedíky uzreli po prvýkrát svetlo sveta v Nemecku pod rukami cukrára Hansa Riegela, ktorý je dnes známy hlavne ako zakladateľ svetoznámej spoločnosti Haribo, ktorá okrem medvedíkov vyrába aj ďalšie cukrovinky, napr. aj pendreky zo sladkého drievka. Hansov počiatočný kapitál vtedy obnášal vrecko cukru, mramorovú dosku, stoličku, kachle, medený kotlík a jeden valček. Veľkou usilovnosťou a s oporou v podobe manželky Gertrud zvládol spoločnosť dopracovať k tomu, aby denne vyprodukovala aj 100 kg cukríkov. Dnes sa ich za rovnaký čas vyrobí po celom svete 160 miliónov kusov.

Od tancujúcich figúrok k štíhlemu želé

Zo začiatku sa medvedíky prezývali tancujúcimi, keďže v 19. storočí boli cvičené medvede, vystupujúce na rôznych jarmokoch, obľúbenou atrakciou. Názov gumené dostali až neskôr, kedy sa do ich zloženia začala pridávať arabská guma, ktorá sa vlastne stala predchodcom dnešného želé, z ktorého sú medvedíky vyrábané. Pravé gumené medvedíky merajú síce 2 cm, ale dajú sa roztiahnuť až na 7 cm. Dostupné sú dokonca aj v maxi verziách, želatínový gigant je 1 400x väčší než klasický medvedík a váži 2,3 kg. Je to vlastne ideálny darček pre všetkých milovníkov gumených medvedíkov. Ten úplne najväčší, ktorý je dostupný na americkom trhu, váži 13 kíl.

Medveď ako ingrediencia

Gumené medvedíky sa už dávno nemusia maškrtiť len z vrecúška. Na obľube získalo aj ich použitie na dochutenie a dozdobenie najrôznejších receptov, napr. zmrzlinových nanukov, cupcakov, sušienok, tort, ale aj nápojov. Navzdory tomu, že sa v dnešnej dobe robia rôzne kombinácie a chuťové obmeny, obľúbenou stálicou zostávajú naďalej červené medvedíky s jahodovou príchuťou.

Oslavujte s medvedíkom a jeho parťákmi

Zvolíte k oslavám rokmi overenú klasiku alebo vyskúšate nové balenie Favourites Mix, v ktorom nájdete nielen kultového medvedíka, ale aj fľaštičku Happy Cola, čerešňu Happy Cherries, srdiečko Love Hearts, alebo žabky Quaxi? Či už medzi vášho favorita patrí ktorýkoľvek z nich, na novom balení si pochutíte s celou rodinou. Máte už jasno v tom, komu patrí váš hlas? Zapojte sa do súťaže „Hlasuj za svojho favorita“ na stránke www.haribomix.sk a vyhrajte zásobu cukríkov na celý rok.

Tušili ste, že budúci rok oslávi Haribo medvedík 100 rokov?