Jar klope na dvere: Čo treba skontrolovať na dome?

Jar klope na dvere: Čo treba skontrolovať na dome?

 Jar je tu: Skontrolujte, ako zimu zvládol váš domov

Po každej zime, či bola poriadne mrazivá a suchá, ale nás potešila nádielkou snehu, je dôležité skontrolovať základné konštrukcie stavby. Chlad a výkyvy počasia totiž mohli napáchať škody, ktoré je lepšie odhaliť už v zárodku.

Spolu s prvými jarnými lúčmi slnka treba urobiť vizuálnu prehliadku domu, záhrady, terasy a určite sa oplatí skontrolovať aj plot. Voda je vzácnosť, no dokáže napáchať aj veľké škody. „Čo najskôr po skončení zimy sa určite oplatí vizuálne skontrolovať múry zvonka aj zvnútra, či nie sú navlhnuté. V interiéri je znakom navlhnutia muriva buď pleseň alebo farebné zmeny vo farbe náterov, väčšinou tmavšie fľaky. Zvonka sa treba zamerať najmä na detaily okolo komína, prestupov cez strechy a fasády a okolo okenných rámov a parapetov,“ radí odborník na stavby a stavebné materiály Ing. Branislav Augustín zo Sika.

Pohľad zhora

Hneď po tejto prvej vizuálnej kontrole sa vyberte bližšie k slnku a oblakom, teda na strechu. Veď celú zimu musela zvládať veľkú záťaž. Ak sa pritom náhodou poškodila, je dobré odhaliť to čím skôr, kým škody nebudú väčšie. Pri skorom zásahu bude oprava jednoduchšia aj lacnejšia.

„V prípade trhlín na streche, cez ktoré zateká, nie je hneď  potrebné nanášať hydroizolačnú vrstvu na celú poškodenú plochu, ale vo veľa prípadoch je možné urobiť urgentnú lokálnu opravu. Napríklad strešný náterový systém Sikalastic dokáže aplikovať aj priemerne šikovný pán domu. Jednoducho ho za studena nanesiete valčekom a necháte zatvrdnúť, po aplikácii druhej vrstvy je strecha opäť vodotesná“ odporúča odborníčka na strešné materiály Ing. Martina Huková zo Sika. Takto sa dá opraviť aj asfaltová a plechová strecha.

V prípade škridlovej strechy treba poškodené kusy nahradiť novými a poposúvané napraviť.

Dôraz na detaily

Keď už máte o dom opretý rebrík, skontrolujte aj odkvapy a žľaby. Je vysoko pravdepodobné, že ich bude treba očistiť. No len čo začnú jarné dažde či dokonca búrky, voda bude môcť správne odtekať a nebude zbytočne máčať obvodové múry.

„Pri obhliadke domu po zime odporúčam venovať pozornosť každému detailu, pretože podľa našich skúseností aj malé nenápadné poškodenia môžu postupom času spôsobiť veľké škody na „obale“ domu. V praxi sa stretávame naozaj s rozsiahlymi skrytými poškodeniami krovu, latovania, omietok a neraz aj nábytku,“ hovorí B. Augustín.

Navlhnuté múry?

Nechceme maľovať čerta na stenu, tobôž nie na vlhké steny. No ak je to po tejto zime váš prípad, netreba hneď myslieť na to najhoršie. Dnes je už na trhu mnoho sanačných materiálov, ktoré dokážu účinne vysušiť murivo v exteriéri aj interiéri. „Veľmi praktické sú injektážne materiály, pri použití ktorých netreba robiť dvojité vŕtanie ani komplikovane utesňovať injektážne otvory. Dajú sa použiť na sanáciu všetkých typov murovaných stien,“ radí odborník zo Sika. Na omietky stien poškodených vlhkosťou a soľami odporúča hotovú, paropriepustnú sanačnú maltu, vhodnú na ručnú aplikáciu. „Dá sa aplikovať na interiérovú  aj exteriérovú časť konštrukcie jednoducho ako omietka, pričom sa vyznačuje výbornou priľnavosťou k podkladu,“ pokračuje B. Augustín.

Hurá, do záhrady!

Vašu pozornosť si po zime zaslúži aj terasa, záhradný nábytok a plot. A máte relatívne novú drevenú terasu, ktorej ste doteraz zakaždým dopriali olejový náter, údržba nebude zložitá. Počas slnečného dňa ju stačí vystriekať prúdom vody. Po vysušení ošetrite drevo olejovým náterom. My odporúčame radšej dve vrstvy, pričom prvý náter treba rozriediť v pomere jeden diel oleja a tri diely tempertínu. Náter bude redší a vsiakne hlbšie do štruktúry dreva. Takto rozriedený olej môžete použiť aj na ošetrenie dreveného záhradného nábytku. Druhý náter urobte bežným spôsobom.

Na staršie drevo, ktoré je sivé a ako bez života, po vyčistení prúdom vody aplikujte odšeďovač na oživenie pôvodnej farby a potom ho ošetrite olejovým náterom.

Betónovú terasu a plot stačí očistiť prúdom vody alebo použiť vhodný čistič a následnú ochrannú impregnáciu. Vydulo niektoré kocky betónovej dlažby? Bude treba upraviť podložie. Na prácu si vyberte slnečný a hlavne suchý deň. V prípade popraskania betónových kociek treba poškodené vymeniť za nové. A potom sa už môžete venovať zeleni a živej záhrade.