Eko nakupovanie alebo návyky, ktoré by si mal osvojiť každý

Eko nakupovanie alebo návyky, ktoré by si mal osvojiť každý

Zamysleli ste sa už niekedy nad tým, čo je asi najväčším ekologickým problémom bežného života človeka? Kam by sme mali v prvom rade zamerať svoju pozornosť? V súvislosti s odpoveďou na túto otázku sa často skloňuje obyčajný nákup. Je to logické. Veď jeden z najväčších ekologických problémov v súčasnosti je vytváranie veľkého množstva odpadov. A kde inde s nimi začať bojovať ako už priamo v obchode? O tom, aké návyky sa spájajú s eko nakupovaním si povieme v našom článku.

Eko nakupovanie sa začína už v hlave

Ideálnym riešením pre životné prostredie by bolo, ak by sa človek naučil žiť bez obalov – životný štýl zero waste. A kde si najlepšie v súlade s touto filozofiou nakúpiť ak nie v zero waste bezobalovom obchode? Cieľom takéhoto nakupovania je totiž nenosiť do a z obchodu žiadne zbytočné obaly, z ktorých sa neskôr stane iba nepotrebný odpad.

Preto by ste si mali svoj nákup ešte pred odchodom do obchodu dobre premyslieť. Kupovať len to, čo je naozaj nevyhnutné. Položte si otázky – naozaj budem potrebovať všetko z toho metrového zoznamu, ktorý som písal skoro hodinu? Nie sú v ňou náhodou aj také položky, bez ktorých sa moja domácnosť zaobíde? Nemôžem si radšej pokazenú vec opraviť, ako hneď kupovať novú? Pokiaľ ste si aspoň raz odpovedali „Áno“, tak ste sa vybrali správnym smerom.

Bonusové tipy
Rozklad plastov trvá prírode aj viac ako 1000 rokov. Pri ekologickom nakupovaní je preto jednou z najdôležitejších zásad nutnosť ukladať kúpený tovar do plátených tašiek alebo sieťoviek.
V bezobalovom obchode môžete na nákup miesto plastových a igelitových obalov použiť všetko, čo ponúka vaša domácnosť. Napríklad sklenené nádoby, papierové sáčky, alebo kelímky od jogurtov. Veľmi dobrou alternatívou je používanie napríklad včelích obalov.

V niektorých bezobalových obchodoch si môžete svoje nádoby prinesené z domu aj uchovať na ďalší nákup. Poprípade si môžete nádobu aj požičať.

VEDELI STE, ŽE: Výrobky, ktoré nesú logo fair trade znamenajú v eko svete to najžiadanejšie. V súčasnosti si môžete kúpiť napríklad fair trade kávu, alebo fair trade čaj. A samozrejme aj ďalšie produkty rozmanitého charakteru. Logo garantuje, že za ich produkciou nie je žiadna otrocká práca a výrobca za svoj tovar dostal spravodlivo zaplatené.

Princíp ekologického nákupu

V súčasnosti nie je žiaden problém získať osvedčené zero waste tipy pre domácnosti. Je ich doslova plný internet. No i tak sa niekedy pri eko nakupovaní robia chyby. Tu treba v prvom rade dodržiavať hlavný význam ekologického nakupovania – chrániť životné prostredie. Preto by sme sa mali pri svojich nákupoch vyhnúť predovšetkým takým výrobkom, za ktorých produkciou je najväčšie znečistenie životného prostredia.

Napríklad k najviac znečisťujúcim výrobným činnostiam človeka patrí odevný a textilný priemysel. Preto to najlepšie čo môžete urobiť, je vybrať si do svojho nákupného košíka odevy z eco friendly materiálov. Vhodnými sú najmä bavlna, bambus či konope. A čo je dôležitejšie, neprospejete tým iba prírode, ale aj svojmu zdraviu. Na svete sú už dokonca aj materiály z recyklovaných PET fliaš.

VEDELI STE, ŽE: Topánky a kabelky si môžete kúpiť vyrobené napríklad aj z ananásu. Konkrétne z textílie s názvom piňatex.

Bonusové tipy na záver
V prvom rade konzumujte iba jedlo s minimálnym množstvom obalov. A keď už má obal, skúste ho využiť na nákup v bezobalovom obchode.

Pri kupovaní ovocia a zeleniny nepoužívajte mikroténové sáčky. Radšej si zadovážte plátenné tašky alebo sieťky.

To, že aj produkcia mäsa, najmä hovädzieho, zaťažuje životné prostredie, je stará známa vec. Preto ak konzumáciu mäsa trocha obmedzíte, nepomôžete tým len svojmu zdraviu, ale aj ekológii. Samozrejme, nemusíte sa hneď vrhnúť na vegetariánstvo.

Čo sa týka čistiacich prostriedkov a kozmetiky, nakupujte iba vhodné eko alternatívy. To znamená napríklad prírodné mydlá a ekologické pracie prostriedky bez chemikálií.

V čo najväčšej možnej miere sa vyhýbajte nakupovaniu plastov. Napríklad obyčajné plastové kefky môžete veľmi elegantne nahradiť bambusovými. A namiesto klasických hubiek na sprchovanie si radšej zadovážte hubky z lufy.

VEDELI STE, ŽE: Mnohé chemikálie používané v bežných pracích prostriedkoch sa v čističke odpadových vôd neodfiltrujú. A to znamená obrovské znečisťovanie pitnej vody a podzemných vodných zdrojov.